Her yeni başlayan ilişkide çeşitli hatalar yapar ve çoğu kez karşımızdakini kaybedeceğimizi anladığımızda bu hataların farkına varırız. Bir İK’cı ve aday arasındaki ilişki de buna benzer sebeplerden bozulabilir ve hatta kopma noktasına gelir. Gelinen noktada kurumunu iyi bir şekilde temsil edecek aday hiç fark etmeden elden kaçabilir. 

timecatchİnsan Kaynakları uzmanlarının işe alım sürecinde adayla arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırması, birbirlerini daha iyi anlamaları için bazı durumlarda iyileştirme yapması gerekebilir.  İK’cıların  yaptığı hatalar arasında genellikle karşılarına çıkan adayın uzun süreli iş tecrübelerine, hangi okulu bitirdiklerine odaklanmaları yer alıyor. Bu durum da adayların ihtiyaç duyduğu, istediği gibi bir süreçten uzaklaşması anlamına geliyor.

Bu nedenle, gelecek neslin çalışma gücünü ve niteliğini belirleyecek kişiler olan İK uzmanları adayın yetenekleri, potansiyelleri gibi noktaların üzerinde biraz daha durmalı. Çünkü  yapılan çalışmalar gösteriyor ki; adaylara karşı ilgisiz kalan ve sadece pozisyon doldurmaya çalışan işe alım uzmanının, adayları elinden kaçırması an meselesi…

İş ilanının açılmasından mülakat sürecine, teklif aşamasından ilk iş gününe kadar geçen bir hafta içinde bu yedi maddeye mutlaka dikkat edilmeli:

1.Yanlış bir iş tanımı yapmak

Online olarak yayınladığınız iş ilanının tanımını yanlış yapmak, adayları da yanlış yönlendirmek anlamına geliyor. Yöneticilerin yüzde 43’ünün belirttiğine göre, iş tanımının yanlış olduğu mülakat sırasında ortaya çıkıyor. Bu da adayın iş hakkındaki düşüncelerini değiştiriyor, bunun yanı sıra siz de şirkete farklı yetenekteki birini kabul etmiş oluyorsunuz. İş tanımını birçok kez kontrol etmek, eksiksiz ve doğru şekilde tanım yapmak hem adayı elinizde tutmanız açısından hem de şirket için en faydalısı.

2.Sosyal medya üzerinden dönüş yapmamak

Açtığınız pozisyona başvuran aday, işle ve şirketle ilgili sosyal medya üzerinden size ulaşmaya çalışabilir ve bilgi edinmek isteyebilir. Bu şekilde iletişim kurmaya çalışan adaya cevap vermemek ona önemsenmediğini düşündürebilir. Bu sebeple kurumsallığı elden bırakmadan adaya yardımcı olmak, onunla empati kurmak gerekiyor.

3.Mülakat tarihini iyi belirleyememek

Mülakata çağıracağınız adayları belirledikten sonra onlara uygun günü seçmek de size düşüyor. Bu aşamada profesyonelce düşünüp adayları çağıracağınız zamanlar arasında uygun saat boşlukları yaratmak bir sonraki adayı herhangi bir gecikme durumunda zor duruma sokmayacak. Öncesinden yapılan planlama ile durumu kontrol altında tutmak en önemli görevlerden biri.

4.Adayları bekletmek

Gün içinde yapmanız gereken bir proje bazen sizi ele geçirebilir ve bir başka işi unutmanıza yol açabilir. Görüşmeye gelecek olan bir adayı bu işlerin arasında unutmak ise kurumun profesyonelliğini büyük oranda zedeleyecek bir davranış. Resepsiyonda bir saat oturup İK uzmanını bekleyen adayın olumsuz düşüncelere kapılmaması için, geleceği saati mutlaka takip etmek ve o gelmeden hazırlıklı olmak gerekiyor.

5.İşveren – aday çizgisini aşmak

Sosyal medya üzerinden mülakata gelecek bir adaya arkadaşlık isteği göndermek, gönderdiğiniz maillerde ikonlar kullanmak aday tarafından hoş karşılanmayabilir. Samimi bir görüntü sergilemek isteyebilirsiniz fakat bazen kişisel mesajlaşma ile profesyonel mesajlaşma arasındaki sınırı iyi belirlemek gerekiyor. Bu yüzden adaylarla iletişim kurduğunuz kanallar üzerinde kurumsal kimliğinizi zedelemeyecek uygun konuşma dilini oluşturmak büyük önem taşıyor.

6.Adayları geri aramamak

Bir İK uzmanı için her gün başka bir CV incelemek, başka bir aday aramak, başka bir iş görüşmesi yapmak çok olağan bir iş. Fakat bu işlerin içinde bir önceki hafta görüştüğünüz bir adayı unutmak ve geri dönüş yapmamak, aday için oldukça stresli bir durum yaratıyor. Görüştüğünüz adayı işe alınsa da alınmasa da bilgilendirmek İK’cının bu aşamadaki en önemli rolü olarak karşımıza çıkıyor. Mailinize kuracağınız küçük hatırlatma uyarıları ile adaya zamanında bilgi verebilirsiniz.

7.Eski uygulamalara bağlı kalmak

İnsan Kaynakları artık yeni teknolojileri kullanırken, eski geleneklere körü körüne bağlı kalmak kurum için zararlı olabiliyor. Bir adayı işe almak için bir hafta geçmesini beklemek, artık adayın görüştüğü başka kurumlarla anlaşmasına zaman vermek anlamına geliyor. Bu sebeple işe alım sürecini hızlandırmak, görüştüğünüz ve kuruma uygun olduğuna karar verdiğiniz adayı şirket bünyesine katmak için önemli.