Bir çalışanınız istifa edeceğini söylediğinde nasıl bir yol izlersiniz? Hepimiz biliyoruz ki dünya çok küçük. Eski çalışanınız gelecekte yeni müşteriniz olabilir ya da ileride sizinle yeniden çalışmak isteyebilir. Bu nedenle istifa eden çalışanınıza nasıl davranacağınız ve profesyonel biçimde bu süreci nasıl yönettiğiniz çok önem taşıyor. İşte yöneticilerin çalışanları istifa ettiğinde uygulaması gereken 5 önemli adım:

istifa6243

Hiç ummadığınız bir zamanda bir çalışanınız yeni bir iş bulduğunu ve istifa etmek istediğini söyledi. İlk şoku atlattıktan sonra ne yapmanız gerekiyor? Diğer çalışanların da bu noktaya gelmemesi için nasıl bir yol izlemelisiniz?

İstifa, hem çalışanlar için hem de işverenler için zor bir süreç. Kimse mutlu olduğu işinden istifa ederek ayrılmak istemez. Yöneticiler de memnun olduğu çalışanların istifa etmesini istemez. Ancak iş hayatında her şeye hazırlıklı olmak gerekiyor.

İşte yöneticilerin çalışanları istifa ettiğinde uygulaması gereken 5 önemli profesyonel adım:

İstifayla ilgili önce hangi birimin bilgilendirileceğine karar ver

İstifa her yönetici için stresli ve sıkıntılı bir süreç. Böyle bir durumda yöneticilerin aklına ilk olarak, “Şimdi bu işleri kime devredeceğim?” , “Yeni bir işe alım yapana kadar mevcut işlerin üstesinden nasıl geleceğim?” , “Yeni adaylarla görüşme yapmak için nasıl zaman bulacağım?” gibi sorular gelir. Ancak tüm bu sorulardan önce yapmanız gereken ilk şey çalışanın istifasını ilgili birimlerle paylaşmak olmalı. Önce hangi birimlerin bu istifa durumunu bilmesi gerekiyor, bu süreçte karar verin ve harekete geçin.

Son iş gününü belirleyin

İkinci adımı ise son iş gününü belirlemek oluşturuyor. Çalışanınızın firmadaki pozisyonunu ve çalışma süresini dikkate alarak hangi tarihte ayrılacağını kesinleştirmelisiniz. Burada ya yasal sürece göre bir tarihte ya da çalışanınız ile anlaşarak belirleyeceğiniz bir tarihte karar kılabilirsiniz. Sonuçta, işinden ayrılma karar almış bir çalışanın o iş yerinde verimli çalışamayacağı, işverenin de istifa etmiş bir çalışanla uzun vadede bir çalışma yürütemeyeceği bir gerçek…

rapor342

Bir plan oluşturun

İstifa eden çalışanınızın günlük sorumlulukları ve görev aldığı işlerle ilgili bir devir teslim planı oluşturun. Bu planda, yeni işe alınacak personelin ihtiyaç duyabileceği bilgileri göz önünde bulundurun ve istifa eden çalışanınızdan tüm bu bilgilerin yer aldığı bir doküman hazırlamasını talep edin. Planda ayrıca pozisyonu devralacak kişiye görevinde rehberlik edebilecek bilgilerin yer aldığından da emin olun. Bu durum hem mevcut işlerin aksamamasını hem de pozisyonu devralan personelin işe hızlı ve kolay bir şekilde adapte olmasını sağlar.

İstifa sebebini gözden geçirin

Çalışanınız neden istifa etti? Hangi koşullar onu işten ayrılmaya sevk etti? İşten ayrılmanın elbette birçok sebebi olabilir. Ancak sorunun ne olduğunu öğrenmek için istifa eden çalışanınızla ayrıntılı bir görüşme yapın ve problemin kaynağını öğrenerek sorunu analiz edin. Bu durum yeni bir işe alım sonrasında aynı sorunları yaşamamanızı sağlayacaktır.

Çalışanınıza teşekkür edin

Bugüne kadar yürüttüğü işler ve aldığı sorumluluklar için çalışanınıza teşekkür edin. Bunu yaparken de ayrıca ona yeni işinde iyi şanslar dileyin. Unutmayın ki istifa eden çalışanınız firmanızın eski bir temsilcisidir ve onun dışarıda firmanız hakkında olumsuz bir söylemi marka algınızı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle çalışanınız iş yerinden ayrılırken güler yüzlü olmaya ve iyi dileklerde bulunmaya önem gösterin.