Bir yılı daha bitirip, yeni yılın sürprizlerine kendimizi bırakırken her yıl tanık olduğumuz ‘değişim’ kavramı bu yıl da bizimle olacak gibi… Peki, eğitim ve gelişim konularında bu yıl bizleri ne gibi yenilikler bekliyor? Sorunun cevabı bu yazımızda!

Eğitim ve gelişim trendleri her senenin başında konuşulur, bazen aynı maddeler tekrarlanır bazen de kulağımıza daha önce hiç çalınmamış kavramlarla karşı karşıya kalırız. Bu sene ise bu kavramların oluşmasını yakından etkileyen bir kavram var: Hibrit çalışma!

Pandeminin göreceli olarak sona ermesinden sonra şirketlerin hibrit çalışmayı kalıcı olarak kabullendiğini söylersek yanlış olmaz. Sektör bazlı olarak belirli kıstaslar doğrultusunda, uzaktan çalışmanın kurumsal dünyada kalıcı bir hale geleceği gayet açık! Bu nedenle şirketler de çevik bir yapı için oyunun bu yeni kuralına uyum sağlamak zorunda kalabilir.

McKinsey’nin araştırmalarına göre, büyük istifa dalgası ile beraber ABD’de de çalışanların %40’ı önümüzdeki üç ila altı ay içinde işlerinden ayrılmayı planlıyor. Tüm bu çalışanlar, esnek ve uzaktan çalışma şansı sunan şirketleri tercih ediyor.

Hibrit veya esnek çalışma ayırt edici özelliklerden biri, ancak tek başına yeterli değil. Şirketlerin eğitim ve gelişim süreçleri de bu çeviklik ve esneklik kavramlarıyla uyumlu olmak zorunda. Pandemiden önce de şirketlerin uzun süren, herkesin takvimini belirli günlere endeksleyen eğitim oturumları azalmaya başlamıştı. Pandemi ile beraber bu tür uygulamalar geride kaldı denilebilir. Çalışanlar zaman ve mekandan bağımsız olarak kendi rutinlerinde belirli parçalara bölünmüş şekilde eğitimleri almak istiyor. Buna bağlı olarak eğitim ve öğretim etkinliğini artırarak getiriyi maksimize edebilmek için 2023 yılında şirketlerin öncelik vermesi gereken alanları aşağıda paylaşıyoruz.

Beceri açığını kapatın

Herkesin bildiği gibi şirketlerin geçirdiği dijital dönüşümler iş süreçlerine ve performanslara olumlu yansıyor, ancak bu dönüşümler aynı zamanda çalışanlar arasındaki uçurumu artırarak beceri açıkları meydana getirebiliyor. Bu nedenle, 2023 yılında şirketlerin çalışana beceri kazandırma, var olanı artırma ve çalışanların pozisyonlarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları becerileri sağlamaları gerekiyor. Bunlar; kişisel gelişim başlığı altında bilgisayar okuryazarlığı, zaman ve stres yönetimi gibi yaygın konular ya da yapılan iş ve sektör kapsamında yapay zekanın veya robotların insan kaynakları alanlarında kullanılması gibi farklı örnekler olabilir. Şirketler, ihtiyaçları bu şekilde değerlendirerek çalışanların becerilerine katkı sağlayarak doğrudan şirket beceri skalasını yukarı çekecek eğitim programları oluşturmak için hızlı davranmalı.

Kişiselleştirilmiş eğitim imkanları yaratın

Daha önce de bahsettiğimiz gibi artık çalışanlar zaman ve mekandan bağımsız olarak kendi rutinlerine göre modüler bir eğitim programı istiyorlar. Ayrıca bu eğitim programının kendilerine özel olarak kişiselleştirilmiş olmasını tercih ediyorlar. Nasıl ki dünya genelinde popüler olan video içerik sağlayıcıları bize izlediğimiz ve beğendiğimiz içeriklere göre yeni içerik sunuyorsa, çalışanlar da eğitimleri bu şekilde almak istiyor. Dolayısıyla 2023 yılında bu seçim ve uygulama şirketlerin önemli kararlarından biri olacak.

Çalışanlar kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda takip ettikleri kariyer yollarına katkı sağlayan bu yollara paralel eğitim içerikleri talep edecekler. Şirketler bu kapsamda eğitimler sağlarken aynı zamanda çalışanların bu yolda yürüyebilecekleri mentorları da bu sistem içerisine dahil edebilmeliler.

Kişiselleştirilmiş eğitim deneyimi sunarken bunu teknolojiye paralel bir şekilde gerçekleştirmek önemli. Bu nedenle tasarlanan bu eğitimlerin bir noktadan sonra otomatikleştirilmiş bir şekilde çalışanlara belirli periyodlarda atanması ve takibinin yapılması önem taşıyor.

Kısa ve öz eğitim içerikleri oluşturun

Bir önceki maddede bahsettiğimiz kişiselleştirilmiş eğitimlerin modüler yapıda istenilen veya ihtiyaç olan zamanda tüketilmesi önem taşıyor. Bu nedenle sadece kişisel eğitim tasarımı yapmak değil bu tasarımı doğru şekilde çalışana ulaştırabilmek de şirketlerin öncelikleri arasında yer almalı. Bu eğitimler video veya farklı bir içerik yapısında olabilir, ancak önemli olan çalışanın bu içeriği doğru zamanda ve gerektiği kadar kullanabilmesinin sağlanmasıdır.

Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanın

Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, çok farklı alanlarda kullanıldıktan sonra artık ‘meta’ gerçeğinin de popüler olmasıyla beraber eğitim tasarımlarında da kullanılmaya başlandı ve gün geçtikçe de bu kullanımın oranı artıyor. Üretim şirketleri risksiz ortamlarda çalışanlarına makine ve bu makinelere bağlı iş talimatlarına yönelik uygulamaları bu teknoloji ile sağlarken, bankalar veya müşteri hizmeti sağlayan firmalar ise belirli gerçek senaryolar üzerinden çalışanlarının yeteneklerini test edebiliyor.

Bu kullanımlar dışında artık bu teknolojilerin yetkinlik açıklarında kullanılabileceği ve yetkinlik setlerinin oluşturulmasına kılavuzluk edebileceği konuşuluyor. Dolayısıyla bu teknolojileri işe stratejik katkı sağlar hale getirmek, 2023 yılında şirketler için listelerin ilk sıralarında yer alacak.

Teknoloji yatırımını güçlendirin

Pandemi ile beraber daha önce çoğu teknoloji uygulaması ile tanışmayan şirketler, kapılarını bu uygulamalara açtı. Gerek toplantılarını yapmak gerekse eğitimlerini gerçekleştirmek amacı ile farklı teknoloji ve uygulamalardan yararlandılar.  Bazen de çoğu zaman gerekli olmadığı halde aynı amaca hizmet eden farklı uygulamalar satın alarak şirket içerisinde kullanmaya başladı. Bu uygulamaların belki birçoğu hala kullanılıyor, ama bazıları da işlevlerini yitirdi. Dolayısıyla 2023 yılında bu yatırımları gözden geçirerek en etkin teknolojiden yararlanılmaya devam edilmesi önem taşıyor.

Özet olarak 2023 yılında şirketlerin önünde eğitim ve gelişim tarafında atılması gereken önemli adımlar ve verilmesi gereken önemli kararlar bulunuyor. Şirketlerin beceri açıklarını kapatmak için tasarımını yaptıkları, çalışanlara göre kişiselleştirilmiş eğitimleri sunmak için aynı teknoloji yatırımı başlığında bahsettiğimiz gibi doğru araçları edinmeleri ve kullanmaları gerekiyor. Bu araçların en başında da doğru tasarlanmış, gerekli teknolojileri sistemine entegre edebilmiş ve çalışan deneyimi konusunda esneklik sağlayacak bir eğitim yönetim sistemi geliyor. Vedubox, bu ihtiyaçları bir arada topladığı eğitim yönetim sistemiyle 2023 yılında şirketlerin trendleri yakalamasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Türkiye’nin lider hepsi bir arada online eğitim ve iletişim platformu olan Vedubox’ı denemek için hemen demo talep edebilirsiniz!