Kurum içerisinde doğru iletişim ağını, hedef birliğini kurmak ve sonunda da başarıyı yakalayabilmek için en güçlü etmenlerden biri “etkili ekiplere” sahip olmak. Ekibinizin etkinliğini arttırabilmeniz için size önerilerimiz var!

Kurum bir yapbozun tamamıysa, ekipler bu yapbozun parçaları gibidir. Parçalar doğru bir şekilde birbirini tamamlamıyorsa, resmi tamamlamak ve büyük resmi görmek mümkün değildir. Bu nedenle insan kaynaklarının ve ekip yöneticilerinin güçlü ve etkili ekipler kurabilmek için oluşturmaları gereken ortamlar ve özellikle eğilmeleri gereken konular var.

Etkili bir ekip kurabilmeniz için öneriler

  • Ekip üyeleri arasında amaç birliği konusunda bir bütünlük ve uzlaşı oluşturulmalıdır.
  • Ekip üyeleri, ilgili pozisyonların gerekliliklerini karşılayabilecek tecrübe ve yeterlilikte olmalıdırlar.
  • Ekip için doğru üyelerin bir araya getirilmesi gerekmektedir. Nasıl kurum bir bütün, ekip bir parça ise ekip de bir bütündür ve üyeleri de o bütünün birer parçasıdır.
  • Ekip üyelerinin rengarenk seçilmesi büyük önem arz etmektedir. Her bir ekip üyesi bir diğerini tamamlayacak yetkinlik ve isteklilikte olmalıdır. Farklı yatkınlıkları işi bir bütün halinde tamamlayabilmelerine, farklı bakabilmeyi öğrenmelerine ve değişikliklere açık olmalarına imkan sunacaktır.
  • Ekip üyeleri arasında empati yeteneğinin geliştirilmesi gerekmektedir.
  • Ekip üyeleri, en iyiye ulaşma noktasında sürdürülebilir bir öğrenme çemberinin içerisinde bulunmalıdır. Sürekli değişen dünyada başarının en önemli ölçütü sürekli öğrenme ve birbirini beslemedir.
  • Ekip içinde uyum ve iş birliğini teşvik eden bir ödül sistemi oluşturulmalıdır.
  • Ekip üyeleri arasında saygı sınırlarının belirgin çizgilerle çizilmiş olması, ileride oluşabilecek iletişim problemlerinin baştan çözülmesine yardımcı olacaktır.
  • Ekip üyelerinin birbirilerine güvenebilecekleri ve dayanışma içerisinde olabilecekleri bir ortam oluşturulmalıdır.
  • Ekip üyelerinin birbirleriyle çalışmaktan keyif aldıkları, iş dışında farklı konularda da birlikte zaman geçirmekten mutlu oldukları ortamlar oluşturulmalıdır. Bu ortam, iletişim çemberinin güçlenmesini sağlayarak size gerek duymadan kendi aralarında süreçleri yürütebilmelerine destek sağlayacaktır.

Bir ekipte anlaşma, dayanışma ve yardımlaşma varsa o ekipte başarıdan söz edebiliriz. Yukarıda bahsedilen maddeler başarılı bir şekilde oluşturulursa ve doğru ekipler kurgulayabilirsek ulaşmak istediğimiz hedeflere daha emin adımlarla, daha güçlü, daha enerjik ve daha dinamik olarak ulaşabiliriz.

Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet/İnsan Kaynakları Yöneticisi

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.