İş yerinde yemek konusu pandemiden nasıl etkilendi?

İK yöneticilerinin iş yerinde ilgilendikleri ve zaman zaman zorlandıkları konulardan biri, çalışanların öğle yemeği ihtiyacının nasıl çözüleceğidir. Normal dönemde de yönetilmesi zor olan bu konu, Covid-19 sürecinde daha da zorlaştı. Peki yemekhanelerin kapandığı, restoranlara ve paketli servislere mesafeli yaklaşılan bu dönemde ne yapmalı?

Covid-19 pandemisi hayatımızın birçok alanında olduğu gibi çalışma hayatımızda da köklü değişimlere sebep oldu. Uzaktan çalışma ve esnek mesai saatleri gibi yeni kavramlarla tanıştık. Ofislerinde çalışmaya devam edenler içinse oturma düzeni, sosyal ilişkilerde mesafe, hijyen ve öğle yemeği gibi pek çok konuda değişimler oldu.

Bunlardan en önemlilerinden biri olan öğle yemeği konusunda, pandemi öncesinde yaygın olarak kullanılan çözümleri şöyle sıralayabiliriz;

1- Yemek kartı uygulaması: Bu çözümde firma, çalışanlarına günlük belli bir limit üzerinden yemek kartı veriyor ve çalışanlar öğle arasında çevredeki restoranlara giderek yemeklerini yiyor. Özellikle plazaların, iş merkezlerinin yoğun olduğu, ofis metrekare fiyatlarının yüksek olduğu semtlerde ve çevrede yeterli sayıda restoran bulunan bölgelerde yaygın kullanılan bir yöntem olarak öne çıkıyor.

2- Taşıma yemek hizmeti almak: İş yerinde yemekhane alanı olan işletmeler, toplu yemek firmalarıyla anlaşmayı tercih edebiliyor. Anlaşılan firmanın mutfağında günlük olarak pişirilen yemekler, iş yerine geliyor ve yemekhanede personele dağıtılıyor.

3- İş yeri mutfağında yemek pişirilmesi: Yerinde üretim denilen bu modelde, iş yerinde kurulan mutfakta her gün yemekler pişiriliyor ve çalışanların öğle yemeği için dışarı çıkması gerekmiyor. Yemek üretiminin iş yerinin içinde yapılması zorlu ve maliyetli bir süreç olduğundan, bazı işletmeler bu süreci toplu yemek firmalarının yönetmesini tercih edebiliyor.

Bugün ise pandemiyle birlikte artan güvenlik ve hijyen hassasiyeti farklı beklentiler doğurunca, yeni bir model daha ortaya çıktı. Bu yeni modelin ismi: “Paketli sıcak yemek servisi”

“Paketli sıcak yemek servisi” modeli nasıl çalışıyor?

Hijyenik bir ortamda pişirilen yemekler, kullan-at kaplara konularak el değmeden paketleniyor. Steril edilmiş termo kutularda sıcaklığı korunarak iş yerlerine ulaştırılıyor. Kendilerine ait ve tek kullanımlık sıcak yemek kaplarını alan çalışanlar, kapların filmlerini ilk kez kendileri açarak yemeklerini güvenli ve hijyenik bir şekilde ofislerinde yiyorlar.

Bu modeli kimler tercih ediyor?

AVM’lerin kapalı olduğu dönemde ve sonrasında, çalışanlarının öğle yemeği için kalabalıklara girmesini istemeyen işletmeler, paketli yemek servisi modelini daha çok tercih ediyorlar.

Paketli sıcak yemek servisinin avantajları neler?

Paketli yemek servisinin çalışanlara ve işletmeye sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz;

  • Pandemi döneminde riskli alanlara girmeden öğle yemeği yeme imkanı sunuyor.
  • Çalışanlara, masalarında güvenle ve hijyenik yemek yeme imkanı sağlıyor.
  • Yemekhane için ayrılan alanlardan tasarruf edilerek maliyetler azaltılıyor.
  • Sağlıklı, lezzetli ve dengeli beslenme ile çalışanların motivasyonuna katkı sağlanıyor.

Paketli sıcak yemek servisinde hijyen nasıl sağlanır?

Sektörün önde gelen ismi Meal Box, hijyen konusunda yaptığı yatırımlar ve uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonunda 4 aşamadan oluşan “Temassız teslimat” sistemiyle süreçlerini yürütüyor. Bu sistemin olmazsa olmazı ise “Hijyen.” Özel olarak hazırlanan menüler son derece hijyenik mutfaklarda usta şefler tarafından pişiriliyor. Porsiyonlara ayrılan yemekler, kişiye özel kaplara konulduktan sonra el değmeden otomatik makinelerde hava geçirmeyecek şekilde kapatılıyor. 100 dereceye yakın sıcaklıktaki özel fırınlarda yemeklerin ısınması ve kapların steril olması sağlanıyor. Daha sonra ikinci bir termo kutuya konulan kaplar, motor kurye değil özel araçlarla abonelere teslim ediliyor. Çalışanlar yemek kartlarıyla “Temassız” ödeme yapabiliyor.

Meal Box paketli sıcak yemek aboneliği hakkında detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.