Günümüzde, sınırları belli bir düzen içinde yaşamak ya da çalışmak, yeniliklere kapalı kalmak, ilerlemenin ve çağa entegre olmanın önündeki en büyük engellerden. Zaten bu özelliklere sahip kişilerin de hem yaptıkları işte hem de sosyal yaşantılarında ilerlemeleri pek mümkün değil. Girişimci, Yazar ve Konuşmacı Perçin İmrek, dünya vatandaşı olmanın püf noktalarını bu yazımızda anlattı.

Dünya vatandaşı deyince aklınıza gelen ilk şey nedir?

Çocukluğumda uçakta doğan bebeklerin “Dünya pasaportu” aldığını duymuş, inanmış ve üzülmüştüm. “Keşke ben de dünya pasaportumla, dünya vatandaşı olsaydım” diye. İlerleyen yıllarda bunun gerçek olmadığını öğrenip, rahat bir nefes alsam da kafamda hep bir “Dünya vatandaşı” olma istediği vardı. Sizin bu terimden anladığınız ne bilmiyorum, ama benim anladığım şu;

“Yaptığım her şeyi; sadece mahallemi, şehrimi, ülkemi, kıtamı değil dünyamı nasıl daha iyi bir yer haline getiririm” düşüncesiyle yapmak, 8 milyardan fazla insana fayda sağlama amacında olmak, müşteri potansiyelini 8 milyar+ olarak görmek… Bunu gerçekleştirenler oldu mu? Elbette oldu.

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Elon Musk günümüzün en jenerik örnekleri. Ürettikleri markalar, dünyadaki herkese ulaşmakta ve dünya genelinde birçok müşterileri var. Tabii bu başarıyı yakalayanlar, sadece günümüzde değil geçmişimizde de var.

Atatürk, Gandhi, Marie Curie, Einstein vb. değerli figürler de yaptıklarıyla sadece kendi ülkelerinin vatandaşlarını değil, dünyanın birçok yerindeki insanları direkt ya da dolaylı olarak etkilemişlerdir. Ben de kendi gerçekleştirdiğim eğitim vb. çalışmalarımda, her zaman bu düşünceyle ilerlemeye çalışıyorum.

Sadece 15 milyon+ nüfuslu İstanbul’a değil, sadece 80 milyon+ nüfuslu Türkiye’ye değil hatta sadece 750 milyon+ nüfuslu Avrupa’ya da değil, 8 milyar+ nüfuslu dünyaya ulaşmaya çalışıyorum. Bunu yapmak (ya da yapabilmek) için şu ana kadar gördüğüm en önemli unsurlar da aşağıdakiler oldu;

  • Dünya dili olan İngilizceyi, akıcı ve kültürünü benimsemiş bir şekilde konuşabilmek,
  • Açık görüşlü olmak ve kişileri din, dil, ulus, ırk, cinsiyet vs. gibi öğelerle kategorize etmemek,
  • Sürekli kendini geliştirme isteğinde olarak bol bol kitap okumak, bir şeyler izlemek veya  dinlemek,
  • Bir turist gibi değil, bir gezgin gibi, yolda kültürleri tanıyarak ve içine girerek seyahat etmek,
  • Global trendleri takip etmek ve alanında sürekli kendini geliştirmek (Konferanslara gitmek, online eğitim videoları izlemek)
  • Sosyal medyayı etkili kullanmak ve paylaşımları herkese hitap edecek şekilde yapmak,
  • Ekipleşmek (uluslararası bir ekip) ve etkili çalışmak.

Bu ve bunun gibi öğelere dikkat ederek, işiniz ne olursa olsun, bir dünya vatandaşı olmanız, ve tüm dünyaya hizmetlerinizi sunmanız mümkün.

Konuk yazar: Perçin İmrek / Girişimci, Yazar ve Konuşmacı