Arzu ettiğiniz sonuçlara belirli bir zamanda ulaşma arzunuz ve isteğiniz varsa,  önünüzü görerek çalışmak, yaşamak sizin için kritik ise, önceliklendirme yapmanızın şart!

saat-imgİster dünyanın en çok kaynağına ve bütçesine sahip kurumu olun, isterseniz en çok zamanı ve imkanı olan bir birey; belirli bir zaman aralığında sonlandırabileceğiniz, ilgilenebileceğiniz iş, proje, uğraşın bir sınırı olduğunu kabul etmek zorundasınız.  Önceliklendirmeyi kabullenmesi zor olan bu durumlarda her kurumun ve bireyin başvurduğu yöntem olarak tanımlayabiliriz. 7 yaşında ödevleri ve oyun oynamak arasında tercih yapması gereken çocuktan, 70 yaşında işine, ailesine, sağlıklı yaşama ve çevresindekilere ayıracağı zamanı planlayacak aktif iş yaşamında olan bir kişiye kadar her bireyin önceliklendirme yapması şart. Önceliklendirmenizi yapmadığınız takdirde, şartlar muhakkak sizi seçimler yapmaya zorlayacaktır.

Önceliklendirme kabullenmeyle başlar. İlk önce elinizdeki kaynak ve zamanın sonsuz olmadığını ve yapılması gereken işleri belirli bir sırada yapabileceğinizi kabul etmeniz gerekir. Bu kabullenmeyi takiben odağınızı belirleme ve belirlediğiniz odaklanma çerçevesinde fedakarlıklar yapmanız gerekir.  Fedakarlık yapmak zordur ve ciddi bir eforla “EVET” demekten daha çok “HAYIR”lar demenizi gerektirir.  Yapabileceğiniz ve elinizdeki kaynakla belirli bir zaman aralığında tamamlayabileceğiniz işleri tespit ettikten sonra da bu işleri hangi sırayla gerçekleştireceğinizi belirleyerek önceliklendirmeyi tamamlayabilirsiniz.  İşleri tamamladıkça sürecin en başına dönerek tekrar tekrar uygulamanız gerekecektir.

Neleri yapamayacağınızı kabullenin!

Arzu ettiğiniz sonuçlara belirli bir zamanda ulaşma arzunuz ve isteğiniz varsa,  önünüzü görerek çalışmak, yaşamak sizin için kritik ise, önceliklendirme yapmanızın şart olduğunu düşünüyorum.  Ancak, sonuçlar konusunda bir endişeniz ve zaman baskınız yoksa, önceliklendirme yapmadan yapabildiğiniz kadarını yapacağınız daha rahat bir yolu da seçebilirsiniz.  Böyle bir yolda belirsizlik daha fazla olacaktır, ancak sonuçların olumsuz olacağı hükmünü getirmek yanlış olur.  Yol seçiminin tamamen kişisel olduğu inancındayım.

Her şeyi aynı anda yapamayacağınızı kabullenin, odak noktalarınızı saptayın ve neleri feda edebileceğinizi, sonraya bırakabileceğinizi saptayın, sıralamanızı yapın, işe koyulun, işler bittikçe de tüm adımları tekrar gözden geçirin.  Zaman içinde bu süreci otomatiğe bağladığınızda inanıyorum ki, hem daha rahat, hem de daha yüksek kalitede sonuçlar üreteceksiniz.  Dönüp baktığınızda iyi bir önceliklendirme süreci sonrasında işlerin nasıl sonuca ulaştığını ve hiç bitmeyecekmiş, yetişmeyecekmiş gibi gözüken işlerin, projelerin kaliteli ve zamanlı bir şekilde sonlanabildiğini görmek mümkün olacaktır.