Gerçek üniversitelerden alınan sahte diplomalar kadar, sahte/paravan üniversitelerden alınan diplomalar da bulunuyor. Özellikle üst düzey yönetici pozisyonundakilerin rağbet ettiği bu diplomalar, nasıl ayırt edilebilir?

Geçtiğimiz haftalarda bir lisans öğrencisi, çeşitli sektörlerde üst pozisyonlarda çalışan kişilerin eğitim geçmişlerini inceleyerek oldukça şaşırtıcı ve bir o kadar da üzücü bazı olaylara dikkat çekti. Kişilerin eğitim geçmişlerinde beyan ettikleri okulları detaylıca inceleyerek sosyal medyada paylaşan öğrencinin tespitlerine göre paravan üniversitelerden lisans ve yüksek lisans ‘eğitimi’ almış birçok üst düzey yönetici ve müdür var. Hatta, akademik olarak bir geçerliliği olmayan bu okullarda doktorasını yapmış akademisyenler dahi var!

Bu sefer diploma gerçek ama okul sahte

Maalesef belgede sahtecilik ülkemizde oldukça sık rastlanan bir olay. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi diplomalarının 500 TL’ye satılması haberlere de yansımıştı. Şimdi de diploma için daha çok para harcayabilecek “zenginler” için tasarlanan paravan üniversite diplomaları gündemde. Aslında “para ile satın alınan diploma” yeni duyduğumuz bir kavram değil. Ancak, sosyal medyada ifşa edilen kişilerin beyan ettikleri okullardan doktora diploması dahi satın alabilmesi oldukça endişe yaratan bir durum. YÖK, yabancı kurumlardan alınan diplomalar için oldukça sıkı bir denetim ile denklik vermeye çalışsa da maalesef bu kontroller yeterli olmayabiliyor. Hatta iddiaya göre bazı paravan okullar denklik belgesi dahi sağlayabiliyor.

Okyanusun ortasında binası bile olmayan paravan üniversite!

Dışarıdan gerçekmiş gibi görünen, ama aslında sadece diploma satışı yapan üniversitelere örnek olarak ABD’de Hawaii adasında olduğu iddia edilen Aston American Üniversitesi, ismen oldukça havalı bir etki yaratsa da aslında gerçek ve bir eğitim kurumu tarafından onaylanmış bir okul değil. “Online” eğitim verdiklerini iddia eden bu üniversitenin kendi sitesinde dahi sayfanın altında soluk harflerle bu okuldan alınan diplomaların ABD dahil olmak üzere hiçbir ülkede geçerliliği olmadığı yazılıyor. Fakat, buna rağmen ülkemizde çeşitli üst düzey görevlerde yer alan kişiler, bu üniversitede lisans ve doktora yaptıklarını özgeçmişlerinde beyan ediyor. Hatta okulun sosyal medya hesaplarında da bu üniversiteden “mezun” olan öğrencilerin çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Bu kişiler gerekli eğitimi görmeden ve herhangi bir yeterlilik testinden geçirilmeden diploma satın alabiliyorlar.

Diplomanın “gerçek” olması yeterli değil

Teknik olarak paravan üniversitelerden satın alınan diplomalar, sahte diplomalar gibi yasa dışı bir faaliyete girmiyor; ancak bu diplomalar, önemli pozisyonlarda çalışan kişilerin mesleki yeterliliklerini doğru yansıtamayabiliyor. Bu nedenle yabancı kurumlardan temin edilen sertifika ve diplomaların hem gerçekliğini hem içeriğini hem de yeterliliğini kontrol etmek gerekiyor.

Diploma ve sertifikaları FinalCheck ile doğrulayın

Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics iş ortaklığı sayesinde geliştirilen FinalCheck ürünü, adaylar tarafından verilen belgelerin tek bir ekran üzerinden saniyeler içinde dijital olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.

Yerli ve yabancı üniversite diplomaları, adli sicil belgeleri, uzman sertifikaları gibi aday belgeleri kapsamlı dijital kontrol mekanizmaları sayesinde kolaylıkla incelenip doğrulanıyor. Ayrıca işverenler, FinalCheck üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar da talep edebiliyor.

İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini kolayca yönetebiliyor. Şirketler hem çalışanlarını hem de müşterilerini FinalCheck ile koruyabiliyor.

FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.