Almanya ve Avrupa’nın elektronikteki perakende devi Media Markt, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. İlk mağaza 2007 sonlarına doğru İstanbul’da açılacak. Sıradaysa Eskişehir ve Mersin var. Tek bir mağazada 45.000’e yakın ürün sunan Media Markt, Türkiye mağazalarını İstanbul’dan başlayarak açmaya hazırlanıyor. Media-Saturn-Holding GmbH Kurumsal İletişim Başkanı Sven Jacobsen ile Media Markt’ın gelişimini ve Türkiye’deki yeni yapılanmalarını konuştuk.
Media Markt nasıl doğdu?
Almanya’da 70’li yıllarda elektronik eşyaların bir çatı altında tüketiciyle buluşması ihtiyacı ortaya çıktı. Çünkü insanlar sahip oldukları eşyaları farklı mağazalardan alıyorlardı. Her mağazada seçenekler kısıtlı, fiyatlar da oldukça yüksekti. Değişimin gerekli olduğu hissedilmeye başlanmıştı. Media Markt’ın kurucuları bu ihtiyacı görerek ve de bu riske girerek pazara ilk adımlarını attılar. Ve Media-Markt’ın kurucuları risk alarak yeni bir konseptle pazara adımlarını attılar. Amaç markalı, son model, garantili ve en iyi kalitede ürünleri bütün çeşitleriyle sunmak ve fiyatları olabildiğince ucuza çekmekti. 1979 yılında, Walter Gunz, Erich ve Helga Kellerhals, Leopold Stiefel ilk Media Markt mağazasını Münih’te açtılar. Perakende sektöründeki bu yeni konsept tam bir başarıya dönüştü ve kısa sürede Avrupa’nın pek çok yerinde yeni Media Markt mağazaları açılmaya başladı. Bu yılın sonunda Avrupa’da baştan başa 449 adet mağazamız olacak.

Türkiye’de mağaza açmaya nasıl karar verdiniz?

Türkiye’de son birkaç yıldır çok büyük bir gelişme yaşanıyor. Avrupa Birliği’ne katılımla ilgili olarak yapılan görüşmelerin sonucunda kapsamlı bir reforma ve daha modern bir yapıya doğru gidiş var. Bu ekonomik büyümede olumlu bir etki yaratırken, nüfusun satın alma gücünde de etkili oluyor. Sonuç olarak Türkiye Media Markt için yüksek ekonomik potansiyeliyle çok ilginç bir pazar.
İlk mağazanızı ve ilk şubelerinizi hangi şehirlere açmayı düşünüyorsunuz?
Media Markt ilk mağazasını 2007’nin ikinci yarısında İstanbul’un Anadolu yakasında açacak. Şirket etkili bir başlangıç için ilk yeri İstanbul olarak belirledi. İstanbul aynı zamanda merkez büroların yer alacağı şehir. Bunu Mersin ve Eskişehir izleyecek. Metropollerde ek outletler tasarlıyoruz ve önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Türkiye’ye gelmeden önce hangi iş süreçlerinden geçtiniz? Nasıl hazırlandınız?
Pazarda hızlı ve sürekli bir şekilde yer almanın ön koşulu, yerleşik olmak. Grubun merkez ofislerinin yer aldığı Almanya’nın Ingolstadt şehrindeki büyümeden sorumlu uzmanlarımız, Türkiye’ye gelerek iddialı planlarının birkaç ay içerisinde gerçekleşmesini sağladılar. Media Markt’ın perakende konsepti, dünya skalasında işleyişini sürdürüyor ve biz bunu Türkiye’de de gerçekleştirmek istiyoruz.
Türkiye’de şimdiye kadar kaç kişiyi işe aldınız? İşe bağlı olarak ilerde kaç kişi daha istihdam etmeyi düşünüyorsunuz?
Türkiye’de şu ana kadar 40’tan fazla personeli işe aldık. Her bir mağaza için 50 ile 100 arasında yeni personel almayı düşünüyoruz.
İnsan Kaynakları konusunda pazara hazırlanmak için ne gibi çalışmalarınız oldu?
İnsan Kaynakları konusunda yerel kaynaklara danıştık. Büyüme projesinin çok yeni zamanlarında İK uzmanlarını işe aldık. Türkiye’de var olan bu tecrübeli desteğe güveniyoruz.
Perakende sektöründe Türkiye ile Avrupa arasında ne gibi benzerlik ve farklılıklar var?
Türkiye’de Media Markt’ta olduğu gibi Türkiye’de de seçenek, marka, fiyat ve müşteri ilişkileri odaklı uzman bir perakende konsepti arayışı şu anda boş olabilir. Türkiye ve Avrupa’nın perakende pazarları arasındaki benzerlikler ve farklara gelecek olursak, bunu çok basit şekilde açıklayabiliriz; Türkiye’de de, Avrupa’da da müşterilerin ihtiyaçları aynı. Ve biz de şimdi Türkiye’deki müşterilerin ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlıyoruz.
Media Markt Türkiye’nin perakende sektöründe nasıl bir değişim yaratacak?
Media Markt kendi tipik geniş seçenek çeşitliliği, büyük markaları, en düşük fiyatları ve en iyi müşteri ilişkilerine odaklanan konsepti, tüm bu özellikleri ile Türkiye’nin perakende sektöründe değişiklikler yapacak.
Almanya ve Avrupa’nın bir numaralı elektronik eşya perakendecisi olarak biliniyorsunuz. Bu başarının kilit faktörlerinden bahseder misiniz?
Media Markt’ın elektronik eşya mağazalarının genel iş konsepti, en geniş, markalı ürün ağı, ürünlerin her şubede çok düşük fiyatlara satılması, uzman tavsiyesi, en iyi servis sisteminden oluşuyor. Her yönetici çeşitlilikten, fiyat politikasından, pazarlama ve insan kaynakları yönetiminden kendi şubesinde sorumludur. Bu da bir bütün olan Media Markt’ın şubelerinin aynı zamanda bağımsız hareket edebildiğini de gösteriyor. Müşterilerimizin yerel ihtiyaçlarını da anlamak ve bunları karşılamak için çalışıyoruz. Aynı zamanda her şube bölgesindeki diğerleriyle bir rekabet içerisine giriyor ve en iyi teklifleri vermek için uğraşıyorlar. Media Markt şubelerinin birbirleriyle ve rakipleriyle olan yarışları aynı zamanda çalışanlarını da motive eden bir durum. Çalışanlarımız Media Markt’ın başarıya giden ana faktörünü oluşturuyorlar.
İK politikanızdan bahseder misiniz?
Kısaca açıklamak gerekirse kilit faktör insan. Grubumuzun felsefesinin merkezini bu oluşturur. Çalışanlarımızın için bu yüksek değer boş sözden ibaret değil, gerçeğin bir izi. Media Markt’ın başarı formülünde personelin çok önemli bir yeri var. Yönetimdeki üst düzey yöneticiler çalışanlarının motivasyonlarının ve bağlılıklarının derecesini bilirler. Birlikte gelen başarının derecesi de şirketi tatmin ediyor. Bu da bir tesadüf değil. Bu çalışanların işlerinden ne derece tatmin olduklarına, şirket tarafından ne kadar desteklendiklerine de bağlı bir şey. Mükemmelliği elde etmek, elele pozitif bir iş çevresiyle mümkün. Siz çalışanlarınıza fikirlerini geliştirmek, düşünmek ve onları uygulamak adına verebileceğiniz en geniş özgürlüğü vermelisiniz. Yatay hiyerarşi çalışanlarımıza bağımsızlık ve özerklik sağlıyor. Ortak kültürümüz aynı zamanda bütün çalışanlarımızın bir takım gibi hareket etmesini içeriyor. Çalışanlarımız ‘biz’ kültürünü benimsiyorlar.
Bir Media Markt çalışanının genel ve karakteristik özelliklerini nasıl tanımlarsınız?
Media Markt, performansa ve başarıya odaklanmış insanlara daha çok değer veriyor. Bir Media Markt çalışanı iyi bir takım oyuncusu olmalı ve bağımsız olarak yaptığı işten zevk almalı.
Pazarın hızla değişen yüzüne nasıl ayak uyduruyorsunuz? Media Markt çalışanlarının bu işteki rolleri nedir?
Hızlı değişen bir pazara ayak uydurabilmek için Media Markt, çalışanlarını sürekli olarak eğitim ve kariyer geliştirme konusunda teşvik eder. Bu yüzden çalışanlarımız her zaman güncel bilgilere sahipler. Ve her zaman değişimleri devam ettirmekle yetinmez, değişimi de beraberlerinde getirirler.
Türkiye’de bir numaralı elektronik eşya perakendecisi olmayı tasarlıyorsunuz. Türk müşterilerden nasıl bir tepki bekliyorsunuz?
Herhangi bir tepki beklemiyoruz çünkü hareket zaten burada. İnsanlar açılacak Media Markt mağazaları için heyecanlanıyorlar ve bu yeni alışveriş tecrübesinden çok hoşlanacaklar.
Yakın zamandaki hedefleriniz neler?
Media Markt büyümek ve yeni pazarlara da girmek istiyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını her gün, her dakika karşılamak istiyoruz.