Çok kötü bir iş görüşmesi geçirdiniz. Ne söyleyeceğinizi bilemediniz, tepkilerinizi kontrol edemediniz, stres ve heyecan yaptınız. Yetmiyormuş gibi görüşme çok çalışmak istediğiniz bir firmaylaydı ve firmanın sizi kara listeye aldığını düşünüyorsunuz. Sanki dünyanın sonu değil mi? Elbette değil. Basit püf noktaları ile bir dahaki görüşmeden gülümseyerek çıkmak mümkün.

İş görüşmeleri hepimize kabus gibi gelir. Öncesi strestir. Görüşme sonrası ise iş oldu mu olacak mı derken sıkıntı bitmez. “Sakin ol, stres yapma, kendine güvenin olsun” gibi klişe uyarılar dışında daha işlevsel önerilere ihtiyacınız varsa, uygulanması son derece basit ve işe yaradığı kanıtlanmış iş görüşmesi tavsiyelerini yayınlıyoruz.

İşte ufukta beliren gri iş görüşmesi bulutunu dağıtacak öneriler:

Takibe takip

This Is How to Get Your Next Job (Yeni işini nasıl elde edersin?) kitabının yazarı Andrea Kay, iş görüşmelerine giden kişilerin yüzde 90’ının iş hakkında fikir sahibi olmadığını söylüyor. Görüşmede rahatlamanın birinci yolu interneti alt üst etmek. Görüşmeye gideceğiniz firmanın web sitesi, linkedin ve sosyal medya hesaplarını didik didik edin. Yöneticilerin profilini inceleyin ve kültürü anlamaya çalışın. Bu şekilde görüşmede son derece rahat olabilirsiniz.

stalk

En iyi arkadaşınızı arayın

Görüşme öncesi sevdiğiniz ve güvendiğiniz biri ile konuşmak çok işe yarayabilir. Stresinizi azaltacak bu konuşma sayesinde arkadaşınız cesaretinizin yerine gelmesini ve rahatlamanızı sağlayacak.

telefon

Para konusunu erteleyin

Görüşme öncesi  para ile ilgili sorular hazırlamak aklınıza gelmesin. İlk görüşmede sürekli maaş beklentisi hakkında konuşmak çok doğru değil, üstelik görüşmeyi yapan kişi tarafından yanlış anlaşılma ihtimali yüksek. Süreç ilerlediğinde ve taşlar yerine oturduğunda maaş konusu zaten açılacak.

Ayakkabı önemli

İş görüşmesinde detaylar her zaman dikkat çeker. İyi izlenim için temiz ve bakımlı ayakkabılarınızın olması çok önemli. Ayakkabınzınn topuğunun ve arkasının temiz olduğuna emin olun. Uzman Koç Maggie Mistal, İK’nın bu tür bir detaya dikkat etmeyen bir kişiyi elediğine pek çok kez şahit olduğunu söylüyor.

ayakkabi

Sorulara düşünerek cevap verin 

Size bir soru sorulduğunda hemen yanıtlarsanız, saçma sapan ya da istediğiniz kalitede olmayan bir cevap verme ihtimaliniz çok yüksek olabilir. Bu nedenle önce düşünüp, soruyu iyice anlayarak cevap vermek gerekiyor. Çok hızlı cevap vermek çok akıllı olduğunuzu değil amatör olduğunuzu gösterebilir.

Telefonunuzu kapamayı unutmayın

Bu basit detay çok sık unutuluyor. Ses kısmaktan değil telefonu tamamen kapamaktan bahsediyoruz. Titreşim sesi dahil telefondan gelen herhangi bir ses görüşmeyi sabote edebilir. Hem dikkatiniz dağılır hem de karşı tarafta ilk kötü izlenim belirebilir. Bu nedenle telefonla ilişkinizi tamamen kesmenizi öneririz.

telefonkismaa