Ela Kulunyarİş dünyasında çeşitli alanlarda uzmanlaşan Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları Direktörü Ela Kulunyar, adaylara mülakata gitmeden önce mutlaka şirketi iyi araştırmalarını tavsiye ediyor. Kulunyar, “İş görüşmelerinde adaylara sorduğum kısa sorularla nasıl bir ön hazırlık yaptığını kolayca anlıyorum” diyor.

Sözlerine “İK da kariyer tercihini ben yapmamıştım ama kendiliğinden gelen İK kariyerim, insanı izlemeyi, anlamayı, hissetmeyi, analiz etmeyi çok sevdiğim için bana uygun” diyerek başlıyor Doğuş Otomotiv İnsan Kaynakları Direktörü Ela Kulunyar. Kulunyar, çalışma hayatına başladığı yıllarda İnsan Kaynakları alanında kariyer yapmak aklında yokmuş. İnsan Kaynakları birimindeki görevine başlamadan önceki 12 yıl boyunca satış alanında çalışmış. Bir gün içerden atama yoluyla İnsan Kaynaklarına geçtiğini söylüyor. Bugün ise “Kariyer yolum bu şekilde de olsa iyi ki değişmiş ve İnsan Kaynaklarına geçiş yapmışım” diyor. Ela Kulunyar, Saint Benoit Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni tamamlıyor. Üniversite öğrenimini tamamladıktan 15 gün sonra çalışmaya başlıyor. O gün bu gündür de hiç ara vermeden çalışıyor. İlk işi, bir gazete ilanı ile müracaat ettiği Boyner Grubu’nda, kısa bir yönetici yetiştirme programı sonrasında Beymen Beyoğlu Mağazası Müdür Yardımcığı oluyor. Daha sonra 24 yıl Koç Topluluğu’nun farklı şirketlerinde farklı pozisyonlarda görev alıyor. Boyner’den sonra Koç Grubu’na geçiyor. Özbekistan’dan İngiltere’ye kadar yine dünyanın dört bir yanındaki farklı pazarlarda yurt dışı satış operasyonlarının koordinasyonunda görev alıyor. Ardından Tat Konserve’ye geçiyor. Bu 24 yıl içinde, şirket birleşmeleri, satın almalar, şirket ve fabrika açma/ kapatma işlemleri, büyük organizasyonel değişiklikler, İnsan Kaynakları birimlerinin yeniden yapılandırılması gibi konularda uzmanlaşıyor. 4.5 yıl önce Doğuş Otomotiv’e geçen Ela Kulunyar ile İK yolculuğuna çıktık.

Mülakatlarda favori sorunuz ne?

“İnternet sitemize girdin ve şirketimizle ilgili bilgileri okundun mu?” sorusu çok basit ama cevaplar aday hakkında inanılmaz ipuçları veriyor. Sitemizi incelemeden mülakata giren adaylar için farklı bir değerlendirme yapıyorum. “Girdim ve okudum” cevabından sonra oradaki detaylar ile ilgili sorduğum sorulara aldığım yanıtlarla bir kişisel gelişim kitabı dahi yazılabilirim. Adayın önce kendisine sonra kuruma verdiği değer, muhakeme gücü, okuma ve anlama alışkanlıklarıyla ilgili çok önemli veriler elde edebiliyorum.
Genç İK’cılara ne gibi tavsiyeleriniz olur?

İş hayatlarının bir döneminde mutlaka ana iş süreçlerinden birinde görev alsınlar, müşteri olarak hizmet verdikleri kişilerin bakış akışıyla ne bekleniyor, yapılanlar oradan nasıl görülüyor, onların iş akışlarında neler yaşanıyor öğrensinler. Bu şekilde bir yol izlemeleri durumunda karar ve uygulamaları çok daha ana amaca yönelik olacaktır. Çalışanlarla aynı dili konuşabileceklerdir.
Bugüne kadar yaptığınız en ilginç mülakat neydi?
İlk yıllarımda kızı ile birlikte mülakata gelen, ısrarlarıma rağmen görüşme süresinde dahi odadan çıkmayan ve kızı yerine tüm soruları cevaplayan bir baba ile yaptığım mülakat var. Çok yakın bir tarihte de görüşmenin sonunda “Sizin önümüzdeki 5 yılda kariyer beklentileriniz nedir?” diye soran yeni mezun bir adayım oldu.
Bu alanda kariyer yapmak isteyen üniversite öğrencilerine mesajınız var mı?
Bu mesleği seçmek istiyorlarsa çok sabırlı olmaları gerektiğini bilsinler. Hayata geçirdiğiniz uygulamalar veya çalışanlar için yaptığınız yatımların anlaşılması, değer bulması yıllar alıyor, bazen ise hiç fark edilmiyor. Yaptıklarının sonuçlarını hemen görmek istiyorlarsa İK alanı bunun için uygun değil. Biraz doktorluk gibi her çalışanın sıkıntısı, ailevi sorunu, geleceği sizi etkiliyor. Diğer yandan ise tek tek değil tüm çalışanları gözeterek karar vermek zorundasınız. Muhakeme etme ve adalet duygusunun çok gelişmiş olması gerek. Bir de denge sorunu var tabii ki, iki tarafı da mutlu edemediğiniz bir konu. Çalışan, işveren dengesini çok iyi kurmak lazım. Her bir taraf için diğerinin temsilcisi varsayılma olasılığınız çok yüksek. Kendi vicdanınız, tecrübeniz, zihniniz ve iç motivasyonunuza çok güvenmeniz lazım. Bu dengeleri kurmak ve sürdürmek çok kolay değil.
Doğuş Grubu İş İlanları için Tıklayın>>