Bakım Onarım Sorumlusu Nedir?

Bakım Onarım Sorumlusu Ne Demek?

Bakım onarım sorumlusu nedir sorusu; işyerlerinde bulunan makinelerin, aletlerin, donanımların bakımını üstlenen ve bu materyallerde olabilecek tüm hasarları gideren, kurulumlarını gerçekleştiren kişidir, olarak yanıtlanabilir. Kamu ve özel sektörde çalışan bakım onarım sorumlusu, makine ve diğer donanımların uzun süre boyunca, verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunu yaparken de; montaj, demontaj, ayarlama, sıkma, kaynak yapma, yağlama, hidrolik ve pnömatik ayarlama uygulamalarından ve benzer yöntemlerden faydalanır.

Bakım Onarım Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bakım onarım sorumlusu ne iş yapar sorusunu; çalışılan tesislerde meydana gelebilecek olan arızaların tespit edilmesi, bu arızaların giderilmesi, kullanılan makine ve ekipmanların rutin bakımı ve onarımı, şeklinde yanıtlamak mümkündür. Bununla birlikte atölyelerin ihtiyaçlarının belirlenip karşılanması konusunda da çalışma gösterirler. Şirketlerdeki elektrik teknisyenlerinin bağlı olduğu birim de bakım onarım departmanlarıdır. Dolayısıyla elektrik arızalarının giderilmesi konusunda bakım onarım sorumlusu gerekli yönlendirmeleri yapar. Binanın iç bakımının yanı sıra dış alanda; boya, badana, fayans döşeme, çatı onarımı, kırık yerlerin tamir edilmesi gibi işlerde de bakım onarım sorumluları gerekli aksiyonu alır. Bakım onarım sorumlusu görevleri arasında;

  • Firma içine yeni alınmış olan alet, makine ve ekipmanların kullanım talimatına uygun olarak tesise entegre etmek,
  • Binaların ısıtma ve soğutma, havalandırma, su sistemine dair cihazların çalışır halde tutulmasını sağlamak,
  • Tamirhane ve atölyelerin ihtiyaçlarını takip etmek,
  • Firmadaki elektrik panolarının bakımını düzenli olarak yapmak,
  • Makinelerdeki elektrik bağlantı ve sistemlerinin kontrolünü yapmak,
  • Üretim sahası içerisindeki makine, alet ve teçhizatların kalibrasyon faaliyetlerinin kontrol ve kaydını tutmak,
  • Makinelerin teknik özelliklerini inceleyerek çalışma prensibini analiz etmek,
  • Bakım personellerinin kullandığı aletlerin koruyucu ve talimatlı bakımlarını üstlenmek,
  • Kendisine bağlı olan tekniker ve teknisyenlerin iş organizasyonlarını planlamak,
  • Kalite yönetim sistemine ve iş güvenliği kurallarına uygun bir çalışma sahası sağlamak,
  • Bakım ve onarım talimatları hazırlamak ve uygulatmak,
  • Bağlı olduğu yöneticisinin kendisine verdiği görevleri getirmek gibi işler yer alır.

Tüm bunlar bakım onarım sorumlusu görev tanımı içerisinde olan sorumluluklardır.

Bakım Onarım Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bakım onarım sorumlusu nasıl olunur sorusuna; öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir, demek mümkündür. Teknik eğitim veren liselerden mezun olan kişiler de bu alanda çalışabilirler. Ama genel olarak en az ön lisans programından mezun olma şartı aranır. Bu bölümler içerisinde; Elektrik Elektronik, Mekatronik, Makine gibi alanlar yer alır. Adaylar, öncelikle bu alanda bir iş tecrübesine sahip olmalıdır. Teknisyen ve tekniker olarak bakım personeli pozisyonunda çalışarak tecrübe edinen kişiler, ilerleyen yıllarda bakım biriminde sorumlu olarak görev yapabilmektedir. Bakım onarım sorumlusu olmak isteyen kişiler, şirketlerde kullanılan bazı özel yapıdaki makine ve cihazları daha iyi tanımak için bu araçların kullanımı ve teknik özellikleri hakkında özel eğitim veren kurum ve kuruluşlardan sertifika da alabilirler.

Bakım Onarım Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Bakım onarım sorumlusu olmak için şirketin belirlediği kriterlerin tümünün sağlanması gerekir. Bu kriterlerden bazıları şunlardır:

  • Gerekli eğitimleri almış olmak.
  • Bakım onarım konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak.
  • Daha önceki işyerlerinde bakım personelini yönetmiş olmak.
  • Ekibi yönlendirecek liderliğe sahip olmak ve takım çalışmasına yatkın olmak.
  • Makinelerin hidrolik, pnömatik, elektriksel ve mekanik arızalarını tespit edip gerekli bakımını yapabilecek olmak.
  • Sistemli, titiz, verimli ve sonuç odaklı çalışabilmek.
  • Problemler ve stres ile başa çıkabilmek.
  • Zamanı iyi yönetebilmek.
  • Sorumluluk sahibi olmak.
  • MS Office programlarına hakim olmak.

Bakım Onarım Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?

Firmaların bünyesinde bakım onarım sorumlusu olarak çalışabilmek için diğer meslek gruplarında olduğu gibi öncelikle bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu kriterlerden en önemlisi, adayların mutlaka elektrik, bakım ve onarım konusunda bir iş tecrübesine sahip olmasıdır. Şirketlerde üretim faaliyetlerinin süreklilik arz edebilmesi için üretimde kullanılan tüm alet, makine ve teçhizatların kusursuz bir şekilde çalışması gerekir. Bu makinelerde herhangi bir arıza meydana gelmesi durumunda üretim durur. Bu durumun önüne geçmek için bakım onarım personeli ve bakım onarım sorumlusu önemli bir rol üstlenir. Üretimdeki makinelerde meydana gelebilecek arızaların önceden görülebilmesi, bu arızaların hızlı bir şekilde giderilmesi için bu pozisyonda çalışan kişinin bilgi ve tecrübesinin yeterli olması gerekir. Bununla birlikte kendisine bağlı bakım çalışanlarını iyi bir şekilde görevlendirip koordine etme becerisine sahip olması da beklenir. Bakım onarım sorumlusu işe alım sürecinde adaylar arasında stres ile başa çıkabilecek kişiler tercih edilir. Aynı zamanda üretimin aksamadan devam edebilmesi için adayların zamanı iyi ve verimli kullanabilmesi de gerekir. Bu kişiler, firmalarda yüksek mühendise ya da bakım müdürüne bağlı olarak çalışır. Dolayısıyla bu pozisyonda çalışacak adaylar, üstünün kendisine verdiği görev ve yetkileri de kabul etmelidir. Mekanik, elektrik ve mekatronik sistemlerin kullanıldığı tüm üretim tesislerinde ve fabrikalarda bu meslek grubu için pozisyon vardır. Hassas cihazlar kullanılan çeşitli Ar-Ge laboratuvarlarında, hastane ve medikal cihazların kullanıldığı yerlerde de bu kişiler görev yapabilir. Bakım onarım sorumlusu maaşları, firmanın büyüklüğüne, yönetici kişilerin bilgi ve tecrübesine göre farklılık gösterir. Bakım onarım sorumlusu iş ilanları, adayların kendi yaşadıkları şehirler de dahil olmak üzere, tüm Türkiye’de pek çok farklı firma tarafından Kariyer.net sayfası üzerinden yayınlanır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler, Kariyer.net aracılığıyla ilanları inceleyerek kendileri için uygun gördükleri işe başvuru yapabilirler.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
19.630 / Aylık
104 kişinin ortalama maaşıdır.