Bakım Uzmanı Nedir?

Bakım Uzmanı Nedir?

Bakım Uzmanı Ne Demek?

Bakım uzmanı nedir ve bakım uzmanı kime denir diye sorulduğunda akla farklı meslek grupları gelir. Bunun başlıca nedeni bakım uzmanı kelimesinin birçok mesleği içinde barındırmasıdır. Örneğin; cilt bakım uzmanı, yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıkları gidermek için çeşitli tedaviler uygular. Maske ve lazer bu tedavi yöntemleri arasında yer alır. Hasta ve yaşlı bakım uzmanı kimdir sorusuna, hastaların bakımını üstlenen görevlidir, şeklinde cevap verilebilir. Bakım onarım uzmanları ise endüstriyel üretim tesislerinde kullanılan makineleri tamir eder. Sıralanan mesleklerin tümünde uzman olmak için hem üniversite mezunu olmak hem de en az 3 yıllık iş tecrübesine sahip olmak gerekir.

Bakım Uzmanı Ne İş Yapar? Görev, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bakım uzmanı ne iş yapar sorusunu doğru cevaplayabilmek için önce meslek sonra görev tanımına bakmak gerekir. Kuaför ve güzellik salonlarında çalışan cilt bakım uzmanları, müşterilerin cilt yapısına göre çeşitli serumlar ve maskeler hazırlar. Kırışıklıkları gidermek için uygun tedavi yöntemlerini uygular. Müşterilerin cilt yapısını uygun olan bakımı periyodik aralıklarla yapar. Yosun terapisi, kalıcı makyaj ve lazerle cilt sıkılaştırma da cilt bakım uzmanlarının görevleri arasında yer alır. Dermokozmetik uzmanı adıyla da bilinen cilt bakım uzmanlarının diğer görevleri, ciltteki renk eşitsizliklerini gidermek, akne ve lekeleri gidermek için lifting, anti-aging ve lift tedavilerini uygulamaktır. Hasta ve yaşlı bakım uzmanı görevleri ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastaların ilaçlarını saatinde almalarını sağlamak,
  • 65 yaş üstü bireyle için özel etkinlikler düzenlemek,
  • Yakınlarına hastanın sağlığı hakkında düzenli olarak bilgi vermek,
  • Yaşlıların ve hastaların günlük ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmak,
  • Diyetisyenler tarafından hazırlanan özel beslenme programlarına uyulmasını sağlamak,
  • Yaşlı bakım programı dahilinde aktif ve pasif egzersizler yaptırmak,
  • Acil müdahale gerektiren durumlarda ilk yardım uygulamak,
  • Hastanın biten ya da bitmek üzere olan ilaçlarını temin etmek,
  • Hasta yatağını ayarlamak.

Bakım Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Bakım uzmanı nasıl olunur, sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt var. Örneğin hasta ve yaşlı bakım uzmanı olmak için, üniversitelerin Yaşlı Bakımı Bölümünden ya da Sosyal Hizmetler Bölümünden mezun olmak avantaj sağlar. Meslek liselerinin ilgili bölümlerini başarı ile tamamlayanlar da evlerde, özel hastanelerde ve çeşitli sağlık kurumlarında hasta ve yaşlı bireylere refakat edebilir. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler, hasta ve yaşlı bakımı kurslarına katılarak sertifika alabilir. Temel ilk yardım bilgisi, günlük ve kişisel bakım, ilaç takibi ve yaşlı beslenmesi gibi konular, bu kursların ders içeriklerini oluşturur. Kursun sonunda verilen sertifikalar devlet onaylıdır. Hem özel hastane hem de rehabilitasyon merkezi ilanlarına bu sertifika ile başvuru yapılabilir. Cilt bakım ya da güzellik uzmanı olmak için de en az lise mezunu olmak gerekir. 2 yıllık Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü mezunu olanların kuaförlerde ve güzellik salonlarında iş bulma şansı, diğer adaylara göre daha yüksektir. Türkiye genelinde cilt bakımı alanındaki güncel ilanlar için cilt bakım uzmanı iş ilanları incelenebilir.

Bakım Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Dermokozmetik ve bitkisel cilt bakım ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak, cilt bakım uzmanı olmak için gerekli şartlar arasında yer alır. Bu meslekte kariyer yapmak isteyenler, alternatif cilt bakım tedavilerini bilmeli ve kozmetik bilimine dair gelişmeleri yakından takip etmelidir. Cilt bakım uzmanlığı doğrudan doğruya müşterilerle diyalog kurulan bir meslek olduğu için, iletişim becerisine de sahip olmak gerekir. Bunun dışında, cilt tiplerine göre en uygun tedaviyi belirleyecek bilgi birikimine ve bu bilgileri uygulama becerisine sahip olunmalıdır. Hasta ve yaşlı bakım uzmanı olmak isteyenler ise meslek liselerinin veya üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmalı ve temel ilk yardım uygulamalarını bilmelidir. Mekanik bakım uzmanı olmak için ise; Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Makine Teknolojisi Bölümü ya da Üretim Mühendisliği Bölümü gibi alanlarda eğitim alınmalıdır.

Bakım Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Bakım uzmanı olmak için en az 3 yıl iş deneyimi gerekir. Bunun dışında adaylar, mesleğe dair teknik ve pratik bilgiye sahip olmalı, bu bilgileri gerektiğinde iş yaşamında uygulayabilmedir. Cilt bakım uzmanları; güzellik salonlarında, özel kliniklerde ve kuaför salonlarında çalışabilir. İş kurmak isteyenler kendi güzellik salonlarını ya da cilt bakım kliniğini açabilir. Mekanik bakım uzmanlarının çalışma alanları da oldukça geniştir. Üretim tesisleri, şantiyeler ve fabrikalar, mekanik bakım mühendislerinin tercih edebileceği seçenekler arasına yer alıyor. Hasta ve yaşlı bakım uzmanları ise evlerde, devlet ve vakıf hastanelerinde çalışabilir. Bakım uzmanı maaşları için net bir rakam belirtmek mümkün değildir. Kişinin çalıştığı sektör ve firma, aylık kazancını belirleyen faktörlerin başında gelir. Ayrıca çalışanın tecrübesi, donanımı ve kurum içindeki kıdemi maaş miktarını etkiler. Bu alandaki iş olanaklarına bakım uzmanı iş ilanları sayfasından ulaşılabilir. Adaylar kendilerine uygun seçeneklere başvuru yaparak çalışma imkanı bulabilir.