Biyoloji Mühendisi Nedir?

Biyoloji Mühendisi Ne Demek?

Biyoloji mühendisi, canlıların anatomileri, fizyolojileri, geçirdikleri evrim süreci ve yeryüzündeki dağılışları alanında uzmanlaşmış kişidir. Bu mühendislik dalı da diğer bütün mühendisler gibi sorunlara çözüm üretme odaklıdır. Biyoloji mühendisliği, mühendislik ilkelerinin biyolojik sistemlere uygulanması sonucu ortaya çıkmış bir alandır.

Biyoloji Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Biyoloji mühendislerinin görevleri temelinde ortaya çıkan sorunlara çözüm üretmek yatar. Dolayısıyla bir biyoloji mühendisinin sorumlulukları başında çözümü tasarlama, doğru biçimde uygulanması için yöntem seçme ve hazırlanan çözümü yürürlüğe koymak vardır. Aynı zamanda biyoloji mühendisleri bitki, hayvan ve de insanların dokuları üzerinde kimyasal faktörler sonucu meydana gelen değişiklikleri inceler.

Tüm bunların yanı sıra biyoloji mühendisleri doktorlar, fizikçiler, araştırmacı bilim insanları ve de diğer mühendislik alanları ile etkileşim halinde olmak zorundadır. Mezun olan biyoloji mühendislerinin iş alanları yelpazesi çok geniştir;

  • Üniversitelerde akademisyenlik yapmak,
  • Sağlık kurumları içerisinde bulunan laboratuvarlarda gerekli tıbbi analizleri yapmak,
  • Biyoteknolojik çalışmalar sürdüren kuruluşlarda her türlü üretim planlamasında yer almak,
  • İlaç ve aşıların üretimi ve dizaynını yapmak,
  • Genetik tanı merkezlerinde çalışmak,
  • Dişçilik ve cerrahide kullanılan tıbbi malzemelerin dizayn ve üretim aşamalarında yer almak,

gibi iş imkanları mevcuttur.

Biyoloji Mühendisi Olmak İçin Gerekenler

Üniversite sınavına giren ve ilgili bölüme sahip üniversitenin taban puanına ulaşan her aday, biyoloji mühendisliği eğitimine başvurabilir. Bu bölüme yönelmek isteyen adaylar, verimli bir eğitim dönemi geçirebilmek için fen derslerine ve matematiğe yatkın olmalıdır. Aksi takdirde aday, üniversite eğitim sürecinde istediği verimi yakalamakta zorlanacaktır.

Biyoloji Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Biyoloji mühendisi olmak için aday, tercih ettiği üniversitenin mühendislik fakültesi kapsamındaki biyomühendislik bölümünün dört yıllık temel eğitimini almak zorundadır. Sonrasında ise bu sahada ilerlemek isteyen biyoloji mühendisleri yönelecekleri alan doğrultusunda üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvurabilirler. Özellikle ileri derecede bir akademik kariyer düşünen biyoloji mühendisleri, yüksek lisansı tamamlamak zorundadır.

Biyoloji Mühendisi İş İlanları

Şu anda aktif iş ilanı yok

Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.