Nedir?
İçindekiler
Cam operatörü nedir sorusuna cevap vermeden önce CAM kelimesinin bilgisayar destekli imalat anlamına geldiğini bilmek gerekir. İş parçaları üretiminde CNC gibi üretim tezgâhları kullanılır. Cam de CNC gibi tezgâhları kontrol etmek için kullanılan yazılımların genel adıdır. CAD yani bilgisayar destekli tasarım ile dizaynı yapılan ürünlerin üretilme aşamasında kullanılır. Bu programlar, üretim yapılacak işleme tezgâhlarına gerekli kodları gönderir. Bir tür frezeleme veya tornalama olarak da bilinen işleme sürecini başlatır. Cam operatörü kimdir sorusuna kısaca, CAM programlarını kullanarak çeşitli ürünleri üreten meslek grubu çalışanıdır cevabı verilebilir. Cam operatörü NX CAM, Edge CAM, CAMWorks, MasterCAM, VISI Machining Strategist gibi birçok farklı programları kullanarak süreci başlatır. Üretim süreci animasyonlarını bu programlar aracılığıyla inceler ve test eder.
Cam operatörü kime denir sorusuna genel olarak, 2B veya 3B çizimlerin CNC gibi tezgâhlarda üretilmesini sağlayan kişidir cevabı verilebilir. Cam operatörü ne iş yapar sorusunun cevabı her şirket için aynı değildir. Bazı şirketlerde cad programlarını da kullanarak tasarım görevini de üstlenebilir. Diş protezi üreten bir firmada CAD / CAM operatörü, diş hekiminden gelen ölçüleri bilgisayar ortamına aktarır. CNC tipi makinede otomatik diş numunesi oluşturur ve numuneyi fırına gönderir. Böylece protezi hazır hale getirir. Farklı sanayi ürünleri üretilen firmalarda da benzer yöntemler izlenir. Öncelikle mühendisler veya müşteri tarafından tasarlanan ve üretimi yapılacak parçanın çizimleri CAD / CAM operatörü tarafından dijital ortama aktarılır. Genellikle 3 eksenli veya 5 eksenli CNC makinelerinde üretimi kontrol eder. Test yöntemlerini tasarlayarak üretimi biten ürünleri veya sistemleri test eder. Testten geçen ürünlere imalat, montaj ve kurulum konularında kalite standartları doğrultusunda gerekli onayı verir. Üretim sürecini iyileştirmek için yeni yöntemler araştırır. Verimliliği artırmak amacıyla gelecek için kullanılacak süreç değişikliklerini izler. Tahmin sistemlerini kullanarak yeni siparişler için bütçe gibi öngörülerde bulunur. CAD / CAM operatörü tutarsızlık yaratabilecek tasarım ayrıntılarını analiz eder. Şirkete yeni üretim tezgâhı veya farklı programlar eklenirse o konuyla ilgili eğitim alır. Gerektiğinde mühendislik departmanıyla birlikte çalışır. Kullanılan programlarda çıkan teknik sorunları çözer. Gereksiz detayları yönetimle paylaşılarak tasarımdan çıkarır. Satış departmanıyla da iletişim halindedir. CNC’lerde yapılan değişiklikleri izler, belgeler ve kontrol eder.
Cam operatörü nasıl olunur sorusu, bu alanda merak edilen konulardan biridir. Bu alanda çalışmak için genellikle üniversitelerin tasarım alanıyla ilgili bölümlerinden 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. Ancak bazı şirketler için teknik lise mezuniyeti de yeterli olabilir. CAD / CAM operatörü genelde endüstriyel ürün üretimi yapan şirketlerde çalışır. Ancak diş protezi üretimi gibi farklı alanlarda da görev alabilir. Özellikle Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Diş Protez bölümleri bu alanda öne çıkar. Endüstri Ürünleri Tasarımı hem ön lisans hem de lisans bölümüdür. Diş Protez bölümü ise ön lisanstır. Genellikle Sağlık Meslek Yüksekokulu’nda yer alır. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra bilgisayar yazılımlarına yönelik cam operatörü eğitimi almak önemlidir. Bu eğitimler kişiyi işe alımda öne çıkarır. Ayrıca kullanılacak programlarla ilgili önceden bilgi edinilir. Eğer tasarım alanında da görev alınmak isteniyorsa Cad programları eğitimi de alınabilir.
Cam operatörü olmak için gerekli şartlar nedir sorusuna; eğitim ve bilgi cevabı verilebilir. Genellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak öne çıkan şartlardan biridir. Diğer önemli şartlardan biri ise bilgidir. Kişinin Cam programları hakkında bilgisi öne çıkmasını sağlar. Alanla ilgili deneyim de istenebilir. Başarılı bir CAD / CAM operatörü olabilmek için ayrıca bazı becerilere ve yeteneklere sahip olmak gerekir.
Cam operatörü olarak çalışabilmek için birkaç şart bulunur. Bazı şirketler tarafından ilgili bölümlerden ön lisans veya lisans mezuniyet şartı istenebilir. Genellikle işe alım sözlü mülakat ile gerçekleşir. Daha önce yapılan ürün tasarımları örnek olarak sunulabilir. Daha önce CAD / CAM operatörü olarak çalışıldıysa, mülakatta bunu belirtmek önemlidir. Şirketin kullandığı programların bilinmesi de kişiyi işe alımda diğer adayların önüne geçiren unsurlardan biridir. Bu işin gerektirdiği beceriler veya yetenekler de mülakat sırasında ön plana çıkarılmalıdır. Bazı şirketler CAD yani ürün tasarımlarını da yapabilecek CAD / CAM operatörü arayabilir. Bunun için cad programlarına da hâkim olmak gerekir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler Kariyer.net’te yer alan cam operatörü iş ilanları fırsatlarına göz atabilir. Cam operatörü maaşları; edinilen deneyim, üretim yapılan alan, görev tanımı gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Kariyer.net üzerinden yayınlanan ilanları inceleyerek kendinize en uygun iş ilanlarına ulaşabilirsiniz.
Cad / Cam Operatörü Mülakatları