Cnc Freze Operatörü Nedir?

CNC Freze Operatörü Ne Demek?

CNC, İngilizce bir terim olan "Computer Numeric Control" kelime grubunun baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Önceki dönemlerde kol gücüyle ya da mekanik motor gücüyle çalışan torna tezgahlarının bilgisayar destekli haline verilen isimdir. Türkçe olarak "Bilgisayar Destekli Numerik Kontrol" anlamına gelir. Bu sistem sayesinde değişik özelliğe sahip torna ve kesme makineleri bilgisayar yardımıyla kontrol edilebilir. CNC Freze ise miling işlemini gerçekleştirilen makineye verilen isimdir. CNC freze operatörü bu cihazı kullanmakla yükümlü kişinin unvanıdır. CNC tezgahları her ne kadar bilgisayar destekli olsa da başlangıç komutu, çalışma koşulları, ham maddenin yerleştirilmesi ve son ürün kontrolü insanlar tarafından yapılır. Bu tezgahları kullanan kişiler; metal, ahşap veya plastik gibi pek çok farklı materyallerle çalışabilir.

CNC Freze Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

CNC freze operatörü görev tanımı maddeler halinde açıklanmalıdır. Öncelikle personel kullanmakla yükümlü olduğu cihazdan direkt olarak sorumludur. Bunun dışında detaylara bakıldığında bu kişilerin sorumlulukları arasında şunlar yer alır:

  • CNC Freze operatörü kullanmakla yükümlü olduğu torna makinesine hakim olacak yetkinlikte olmalıdır.
  • Kişi sorumlu olduğu cihazdan istenilen son ürünleri almak adına, makineye gerekli bilgileri ve komutları girmekle yükümlüdür.
  • Üretilecek olan ürünlerin çizimlerini incelemeli, bu çizimleri çözümlemeli ve son üründe hatasız bir şekilde mamul elde etmelidir.
  • Kendisine verilen talimatları cihazın programlama diline dönüştürerek, makinenin bilgisayarına girmelidir.
  • Son mamul elde etmek için makinenin ihtiyacı olan ham madde beslemesini eksiksiz bir şekilde sağlamalıdır.
  • CNC Freze operatörü makinenin bakım, yağlama ve işlem önceli ön hazırlık gibi safhalarını eksiksiz gerçekleştirmelidir.
  • Operatör ürettiği ürünün istenilen ürünle aynı olduğunu kontrol etmekle yükümlüdür.
  • CNC freze operatörleri kalabalık ortamlarda, hem kendisi ile aynı işi yapan hem de farklı görevlere sahip kişilerle direkt olarak etkileşimde çalışmalıdır. Bu sebeple de takım çalışmasına yatkın olmalıdır.
  • Üstleriyle veya beraber çalıştığı mühendis gibi diğer departmanlardaki kişilerle iletişimi kuvvetli olmalı, eksiksiz bilgi alışverişinde bulunabilmelidir.
  • Makinenin hem dönemsel hem de anlık bakımlarını yapabilmeli, ihtiyaç veya arıza oluştuğunda durumu amirlerine bildirerek rapor tutulmasını sağlamalıdır.
  • CNC freze operatörleri, çalıştıkları makinelerin hem büyük hem de çok kuvvetli cihazlar olması nedeniyle mutlaka iş ve işçi sağlığını önemser nitelikte ve kanunlara uygun olarak çalışmalıdır.
  • Operatörler hem çalıştıkları cihaz hem de mesleki yeterlilik anlamında kendilerini geliştirmeli, yerinde saymadan çalışma hayatını sürdürmelidir.

Bütün bu maddeler CNC Freze operatörü sorumlulukları arasında yer alır. Firmalar bunlara ek olarak operatörlerden farklı taleplerde de bulunabilir.

CNC Freze Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

CNC Freze operatörü nasıl olunur sorusuna yanıt vermek için bu mesleği icra eden kişilerin hangi eğitimleri alması gerektiğine bakılmalıdır. Öncelikle CNC operatörlerinin çok farklı cihazları çok farklı amaçlarla kullanması gerekebilir. CNC operatörlüğü bir çatı isimken, CNC Freze operatörlüğü ise uzmanlık dalıdır. CNC makinelerini kullanabilmek adına meslek liseleri üzerinden mesleki eğitim alınabilir. Böylelikle CNC freze operatörü olmak için ilk adım atılmış olur. Bu iş üzerinde uzmanlaşması için kurumlar operatörlere kullanacakları cihaz hakkında detaylı eğilimler sağlayabilir. Aynı zamanda meslek lisesinin dışında da CNC freze operatörü olmak için eğitim kurumlarından destek alınabilir. Bunlar devletin sağladığı ücretsiz mesleki eğitim kursları olabileceği gibi özel kurslardan da CNC operatörü belgesi alınabilir. Böylelikle bu meslekte çalışma imkanı doğar. CNC freze operatörü ne iş yapar diye merak edenler alınan eğitime bağlı olarak çalışılan kurumlardaki faaliyetler hakkında bilgi alabilir.

CNC Freze Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

CNC Freze operatörü tanımı kişilerin bu mesleği yerine getirebilmesi için öncelikle makine kullanım belgesine sahip olması gerektiğine işaret eder. Bu sebeple bu işi yerine getirecek olan kişinin öncelikle CNC operatörü belgesini alması gerekir. Sonrasında kişiler özel veya devlet destekli eğitimlere giderek veya çalıştığı firmadaki cihazları kullanıp, eğitimlere katılarak CNC Freze operatörü olma yolunda ilerleyebilir. Bu konuda kişilerin çalışma deneyimleri mesleki yeterlilikleri üzerinde direkt olarak etkilidir. Birçok kişi CNC freze operatörü maaşları hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilir. Maaşlar, görev yapılan kurumun özelliklerine ve personelin çalışma koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

CNC Freze Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?

CNC freze operatörü olmak için firmaların adaylara sunduğu belli şartları yerine getirebilmek gerekir. CNC operatörü olmak isteyen kişiler, teknik resim bilgisine sahip olmalıdır. Bir nesnenin teknik çizimini gördüğünde sonunda nasıl bir ürün çıkacağını öngörebilmelidir. Bu görselleri okuma bilgisine de sahip olmalıdır. Ölçü birimlerini anlayabilmeli, ölçü aletlerini kullanarak doğru veriyi alabilmelidir. CNC operatörleri genellikle 24 saat faaliyet gösteren imalathanelerde çalışır. Bu bağlamda adayın vardiyalı çalışmaya uygun olması firmaların tercihidir. Operatörler üretim hattında önemli parçaların imalatında çalışır. Dolayısıyla verilen görevi eksiksiz şekilde tamamlamalıdır. Üreteceği ürünün tüm bileşenlerini tam olarak anlayabilmeli, makineye komutları ona göre girmelidir. Kimi zaman ağır ürünlerle çalışıldığından fiziksel ağırlığı kaldırabilecek kuvvette olması da istenebilir. Aynı zamanda bu kişilerin bilgisayar kullanımına hakim olması beklenir. Ürettikleri ürünlerin çok ağır olabilmesi ihtimalinden dolayı havalı vinç ile ürün taşımayı da bilmesi faydalıdır. Bu yetkinliklere sahip olduğunu düşünen kişiler, CNC Freze operatörü iş ilanları seçeneklerine Kariyer.net üzerinden ulaşabilir ve kendisine uygun ilana iş başvurusunda bulunabilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
14.900 / Aylık
1338 kişinin ortalama maaşıdır.