ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıÜniversite KarşılaştırmaYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaKYK Yurt RehberiİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Hazine uzman yardımcısı nasıl olunur sorusuna, öncelikle ilgili yükseköğretim bölümlerinden mezun olmak gerekir cevabı verilebilir. Hukuk, İşletme ve Ekonomi öne çıkan bölümlerdendir. Bankalar için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alan bölümler genellikle tercih edilir. Lisansüstü eğitim özellikle özel sektörde bazı kurumlar tarafından istenebilse de genelde hazine uzman yardımcılığı için şart değildir.
Hazine uzman yardımcısı nedir sorusuna kısaca, çalıştığı kurumla ilgili finansal analizleri yapan ve daha kârlı olması için çalışmalar yürüten bir meslek çalışanıdır cevabı verilebilir. Tez ve yeterlilik sınavı aşamalarından geçtikten sonra hazine uzmanı pozisyonuna terfi alınır. Kurum için çeşitli yatırım stratejilerini uzmanlara sunar. Şirketin; nakit yönetimi, kredi gibi bütün günlük operasyonlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunur. Hem kısa hem de uzun dönem nakit akış planlarını oluşturur. Hazine uzman yardımcısı ayrıca finansal kurumlarla olan ilişkilerin yönetilmesinde de görev alır.
Hazine uzman yardımcısı görev tanımı çalışılan kuruma göre değişiklik gösterse de temel olarak benzerdir. Görev alanı içerisinde bulunan alanlarda projeler üretir ve geliştirir. Ayrıca alanıyla ilgili olarak incelemeler ve araştırmalar da gerçekleştirir. Kurumun politika, amaç ve hedeflerine yönelik oluşturulan çalışmaların yürütülmesinde yer alır. Hesap transferlerini ve diğer para işlemlerini ayarlar. Hazine uzman yardımcısı, belli aralıklarla mali raporları oluşturur. Değişen politikalara uygun olarak farklı finansal çalışmaları yürütür. Birimi ilgilendiren gelişmeleri takip eder ve gerektiğinde hazine uzmanını da bu gelişmelerden haberdar eder. Hesap açılışlarını ve kapanışlarını takip eder. Birimin işleriyle ilgili yapılan mevzuat çalışmalarında da yer alır. Kurumun ve müşterilerin finansal bilgilerinin gizli tutulmasını sağlar. Hazine uzmanı yardımcısı bütün bu görevlerde uzman tarafından desteklenir.
Hazine uzman yardımcısı, kamuda olduğu gibi özel sektörde de çalışma imkânına sahiptir. Bakanlık bünyesinde görev alacak hazine uzman yardımcısı, Ankara’da yer alan ana merkezin dışında da İstanbul’daki ek hizmet noktalarında da çalışabilir. Her iki alan için de ilgili bölümlerden en az 4 yıllık lisans diplomasına sahip olmak gerekir. Özel sektör için kişinin kendini bu alanda geliştirmiş olması yeterlidir. Ancak kamuda ek olarak farklı şartlar yer alır. Kamuya hazine uzman yardımcısı alımı belli zamanlarda gerçekleştirilir. Bakanlık tarafından açılan bu alıma başvuru için istenen şartları genel olarak listelemek gerekirse:
Ayrıca başarılı bir hazine uzman yardımcısı olabilmek için gerekli bazı yetenek ve beceriler bulunur. Adaylar, analitik ve matematiksel düşünebilmelidir. Ciddi iş disiplinine sahip olması gerekir. Ayrıca MS Office programlarını da uzman seviyede kullanabilmelidir. Hazine uzman yardımcısının, yazılı ve sözlü iletişimde etkin ve diline hakim olması da gerekir.
Hazine uzman yardımcısı kamu ve özel sektörde birbirinden farklıdır. Kamu, özelden farklı olarak KPSS veya dil belgesi gibi şartlar da içerir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açılan ilana başvuru yaptıktan sonra mülakat süreci başlar. İşe alım genelde yazılı sınav ve sözlü mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. Sadece hazine uzman yardımcılığı mülakat seçeneği de yer alabilir. Kontenjan sayısının genelde 4 katı kadar aday yazılı sınava çağrılır. Yazılı sınavda genellikle her bölüme ait sorular sorulur. Ancak genel konular; hukuk, işletme, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, ekonometri ve istatistikten oluşur. Başarılı olan adaylar mülakat puanlarına göre sıralandıktan sonra asil listesi açıklanır. Belli bir sayıda da yedek listesi hazırlanır. Hazine uzman yardımcısı; bankalar, şirketler gibi özel sektör ve bakanlık gibi kamu kurumlarında çalışabilir. Özel sektörde de sözlü mülakat ve/veya yazılı sınav yer alır. İyi seviyede İngilizce bilmek de şartlar arasında yer alabilir. Özellikle bankalarda çalışmak için ekonomi gibi iktisadi bilim bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu alanda kariyer yapılmak isteniyorsa Kariyer.net sitesinde yer alan hazine uzman yardımcısı iş ilanları seçeneklerine göz atılabilir. Hazine uzman yardımcısı olarak işe başladıktan sonra uzman olabilmek için bu pozisyonda en az üç yıl görev almak gereklidir. Bu kişilere 18 aylık süre dolduktan sonra belli bir konuda tez konusu verilir. Bu uzmanlık tezi en geç bir yıl içerisinde tez jürisine teslim edilmelidir. Tez aşamasından geçtikten sonra da hazine uzman yardımcısı adaylar, yeterlilik sınavına girmeye hak kazanır. Bu sınav yazılı ve sözlü iki aşamadan oluşur. Bu iki aşamada da başarılı olduktan sonra adaylar hazine uzmanı olarak görevlendirilir. Hazine uzman yardımcısı maaşı; sahip olunan deneyim, çalışılan alan ve görev tanımı gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazandıkça ve hazine uzmanı gibi pozisyonlara terfi aldıkça gelir de artar.