Nedir?
İçindekiler
Hesap yöneticisi kime denir sorusuna kısaca şöyle cevap verilebilir; işveren ile müşteri arasındaki ilişkiyi sağlayan bir meslek grubu çalışanıdır. Özellikle satış ve müşteri ilişkileri konularından sorumludur. Hesap yöneticisi nedir sorusuna; yalnızca müşterilerin hesaplarını yöneten kişi cevabını vermek yanlış olur. Aslında müşterilerin hesaplarını değil, ihtiyaçlarını yönetir. Şirketin hizmet verdiği müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemekte görev alır. Çalışma zamanının çoğunda, müşteriler ile iletişim içerisindedir. Daha sonra bu ihtiyaçlara yönelik ürünler veya çözüm yolları yaratır. Şirket için yeni müşteriler bulur. Mevcut müşterilere hizmet sağlar. Genel olarak müşteri ile uzun vadeli ilişki kurar. Bunun sebebi; atanan müşterilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına uzun vadede daha iyi hizmet sağlamaktır. Doğrudan pazarlama alanında hizmet veren ajanslar veya danışmanlıklar, firmaların pazarlama bölümleri ve özel ticari kurumlar, bu kişilerin çalışılabilecek iş yerlerinden bazılarıdır.
Hesap yöneticisi kimdir sorusunun yanıtını en iyi şekilde anlayabilmek için yaptığı görevler öğrenilmelidir. Genelde müşteri ile birebir etkileşimde bulunan kişi, firma temsilcisidir. Müşterilerin ihtiyaç ve isteklerini anlamaya çalışır. Bu sebeple mali danışman, müşteri hizmetleri temsilcisi ve teknik uzman görevi görür. Müşterilere her türlü alanda talep edilen yardımı sunmakla görevlidir. Müşterinin işi başka bir şirkete götürmemesi için müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmaya çalışır. Bu açıdan, müşteri kaybını önlemede önemli bir yeri vardır. Tüm görevleri genel olarak şöyle özetlenebilir:
Bütün bunlar hesap yöneticisi ne iş yapar sorusunun cevabıdır.
Hesap yönetici eğitimi çok çeşitlidir. Hesap yöneticisi olabilmek için daha çok üniversitelerin 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alan; Pazarlama, İşletme , Muhasebe gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Hesap yöneticisi olmak için hangi okullar bitirilmeli sorusu bu konuda oldukça merak edilir. Birçok farklı devlet ve vakıf üniversitesinde, hesap yöneticisi olmak için eğitim görülebilecek farklı bölümler mevcuttur. Her şirketin müşteri portföyü, faaliyet gösterilen sektörler aynı olmadığı için oldukça farklı bölümlerden mezun olan kişiler de ilgili alanda hesap yöneticisi olarak görev alabilirler. Ancak bu görevi üstlenmek için gerekli tecrübeye sahip olmak da oldukça önemlidir.
Üniversitede gerekli eğitimler alındıktan sonra bu alanda kariyer yapmak isteniyorsa hesap yöneticisi nasıl olunur sorusunun cevapları iyice öğrenilmelidir. Görev tanımları ve sorumlulukları detaylı bir şekilde incelenmelidir. Kişi gerekli becerileri elde ettikten sonra mülakatlara iyi hazırlanmalıdır. Alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek kendini sürekli güncel tutmalıdır. Hesap yöneticisi olmak için bazı yetenek ve beceriler gereklidir.
Hesap yöneticisi olarak işe başlayabilmek için öncelikle ilgili bölümlerden mezun olmak gerekir. İlan özelliğine göre farklı alanlarda çalışmış olmak veya farklı bölümlerde eğitim almış olmak da ek şart olarak istenebilir. Müşteri ilişkileri veya pazarlama alanında deneyim sahibi olmak, önemli derecede fark yarabilecek özellikler arasındadır. Diğer bir önemli detay ise mesleğin gerektirdiği yetenek alanlarında kendini geliştirmiş olmaktır. Bunların başında iletişim becerileri gelir. İyi bir hesap yöneticisi olmak için müşterilerin istek ve ihtiyaçlarının iyi anlaşılması gerekir. Ek olarak iyi derecede İngilizce bilmek, işe alımda kişileri öne çıkarır. Hesap yöneticisi maaş aralıkları; ilanda yer alan ve istenen özelliklere, deneyim süresi ve alanına göre değişiklik gösterir. Zamanla edinilen deneyime göre hesap yöneticisi maaşları artabilir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler, hesap yöneticisi iş ilanı seçenekleri için Kariyer.net üzerinden sunulan fırsatlara göz atabilirler.
Hesap Yöneticisi Mülakatları