Kaynak Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kaynak Elemanı Ne Demek? 2. Kaynak Elemanı Ne İş Yapar? Grev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kaynak Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kaynak Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kaynak Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Kaynak Elemanı Ne Demek?
Kaynak elemanı, çeşitli metal ve metal parçalarını bir kaynak makinesi yardımıyla kesen ve ergiterek birleştirilmesini sağlayan kişidir. Kaynak elemanı nedir sorusu, kesim ve birleştirme işlemlerini gerçekleştirebilmek adına kaynak makinesi çeşitlerinin kullanıma hakim olan kişidir şeklinde yanıtlanabilir. Kesim ve birleştirme işlemleri için kullanılacak malzemelerin ve aletlerin özelliklerinin bilinmesi de kaynak elemanı iş tanımı içerisinde yer almaktadır. Bu meslek grubunda yer alacak kişiler için belirlenen eğitim ve deneyim şartları mevcuttur.
Kaynak Elemanı Ne İş Yapar? Grev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kaynak elemanı pozisyonunda çalışan kişinin çeşitli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlardan ilki, işleme başlamadan önce iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bu önlemler arasına koruyucu kıyafet ve malzemeleri kullanmak eklenebilir. Kaynak elemanı görevleri içerisine tüm bunlar dahildir. Kaynak elemanları; yapılacak işe uygun olarak çalışılacak alanı düzenlemek ve güvenliği sağlamaktan sorumludur. Çalışmaya başlamadan önce gerekli aletleri, malzemeleri, makineleri belirlemek ve işleme uygun olarak ayarlayıp hazır hale getirmek gerekir. Kesilmesi gereken metal parçaları hazırlar, belirli ölçülere göre işaretlemesini yapar ve daha sonrasında da kesim işlemini gerçekleştirir. Metaller üzerindeki çeşitli şekil bozukluklarını giderir. Kaynak elemanı ne yapar sorusuna genel olarak şu şekilde yanıt verilebilir:
- Kaynak elemanları, hangi malzemenin hangi kaynak makinesi ile kesileceğini seçer ve buna göre gerekli hazırlıkları yapar.
- Hazırlık esnasında oksijen ve asetilen tüplerinde bulunan vanaları açar. Bu tüpler, kaynak makineleri için gerekli olan gazları içermektedir.
- Kaynak makineleri yardımı ile istenen metalleri, belirlenen ölçülerde keser.
- Metallerin ergime ısısını bilir ve bu ısıya uygun olarak gerekli gaz ayarlamalarını yapar.
- Kaynak yapılan yerde herhangi bir pürüz oluşuyorsa bu bozuklukları ilgili aletleri kullanarak düzeltir.
Kaynak Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kaynak elemanı nasıl olunur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; kaynak elemanı olmanın ilk şartı gerekli eğitimlerin alınmış olmasıdır. Bu pozisyonda görev almak isteyen kişilerin mesleki teknik liseleri ve endüstri meslek liselerinde eğitim almış olmaları yeterlidir. Bu alanda tecrübeli ve gerekli el becerilerine sahip olmak oldukça önemlidir. Kaynak elemanı olmak için izlenebilecek diğer yol ise meslek edindirme kurslarında verilen eğitimlere katılarak bu alanda sertifika almaktır. Eğitim sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olan kişilere kaynak elemanı sertifikası verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara katılmak da yeterlidir. Kurs ve sertifika programlarında kişilere; temel bilgisayar eğitimi, metal eğme ve bükme, kaynak ve matkap makineleri kullanımı, profil ve boru kaynağı gibi pek çok alanda eğitim verilmektedir.
Kaynak Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Kaynak elemanı olmak için en önemli şartlardan bir tanesi, alanın gerektirdiği eğitimlerin alınmasıdır. Eğitim sonrasında kişi, öğrendiklerini uygulayarak bu alanda deneyim kazanabilir. Bu meslek grubunda çalışmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikler arasında el becerisi ilk sırada yer almaktadır. Çünkü kesim işlemleri hem el becerisi hem de dikkat gerektiren aşamalardan oluşmaktadır. Aynı zamanda mesleki ve teknik bilgiler açısından donanımlı olmak, hangi aletin hangi malzemede kullanılacağını bilmek ve bu alanda gelişime açık olmak da bir kaynak elemanında bulunması gereken özellikler arasındadır. Kaynak elemanlarının bunlara ek olarak;
- Son derece dikkatli olması,
- Dikkatini bir odak noktasına yoğunlaştırabilmesi,
- El ve göz koordinasyonun çok iyi olması,
- Yapılması istenen işi zihinde tasarlayabilmesi,
- Zihinde tasarlanan işin tüm detaylarını ve son halini canlandırabilmesi,
- Planlanan işin kağıda eksiksiz ve doğru bir biçimde aktarılabilmesi,
- Temel bilgisayar bilgisine sahip olması,
- İş için gerekli olan alet ve malzemeleri kullanabilmesi,
- İş sağlığı ve güvenliğine uygun bir şekilde işlemleri gerçekleştirerek, gerekli tedbirleri alabilmesi gibi özelliklere de sahip olması gerekmektedir.
Kaynak Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Kaynak elemanı işe alım şartları arasında kişilerin mesleki ve teknik açıdan yeterli olmaları talep edilmektedir. Deneyim ve tecrübe, bu pozisyon için en önemli hususlar arasında yer almaktadır. Kaynak elemanı mülakatları genellikle kişilerin deneyimlerini ve aldığı eğitimi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. İş konusundaki en önemli beklenti, kaynak elemanlarının el becerilerinin gelişmiş olması, aynı zamanda da dikkat ve disipline sahip olmalarıdır. Buna ek olarak temel bilgisayar programlarını ve çizim için gerekli olan diğer programları kullanılabilmeleri gerekmektedir. Esnek ve dinamik çalışma düzenine uyum sağlayabilmek ve hem bireysel hem de takım halinde iş yapabilmeye uygun olmalıdırlar. Kaynak elemanı maaşları kişinin çalıştığı kuruma göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bu meslek dalında edinilen tecrübe ve alınan eğitim de yine kaynak elemanı maaşlarını etkileyebilmektedir. Kaynak elemanları; hemen hemen her fabrikanın bakım ve onarım bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca oto sanayi, mobilya imalat atölyeleri, kapı ve pencere imalathaneleri gibi pek çok alanda da iş bulabilirler. Bu meslek grubunda çalışan kişiler, deneyim kazanarak kendi iş yerlerini de açabilirler. Bu alanda iş arayan kişiler Kariyer.net ile iş ilanlarını inceleyebilirler. Kariyer.net filtreleme özelliği sayesinde kişiler, iş ilanlarını pozisyon seviyesi, çalışma şekli, şehir gibi kategorilere göre listeleyebilirler. Kendilerine en uygun kaynak elemanı iş ilanı seçeneklerinde belirtilen şartları değerlendirerek iş başvurusunda bulunabilirler.