Lojistik Sorumlusu Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Lojistik Sorumlusu Ne Demek? 2. Lojistik Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Lojistik Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Lojistik Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Lojistik Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?Lojistik Sorumlusu Ne Demek?
Lojistik alanında kariyer yapmak isteyen kişiler, lojistik sorumlusu nedir sorusunun yanıtını merak eder. Lojistik operasyon sorumlusu özel sektörde mesai saatleri içerisinde kendisine verilen operasyon işlemlerin aksatılmadan yürütülmesinden sorumlu olan, operasyon kapsamında gerekli önlemleri ve kararları alan, bu kararları uygulayan ve ilgili işlemleri üst yönetime raporlayan kişidir. Operasyon bölümünün çalışma prensibi çerçevesinde lojistik operasyon sorumlusu görevini yerine getirir. Lojistik operasyon sorumlusu, araçları ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanır. Ayrıca iş güvenliği, iş sağlığı, çevre koruma düzenlemeleri gibi hususlara dikkat ederek operasyon işlemlerinin verimli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra lojistik sorumlusunun, çalışma saatleri içerisinde depoyu denetleme görevi bulunur. Lojistik sorumlusu kimdir sorusunun cevaplanabilmesi için pozisyonun sahip olduğu görevlerin ve sorumlulukların incelenmesi gerekir.
Lojistik Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Lojistik sorumlusu, lojistik sektöründeki operasyon faaliyetlerinin ve nakliye süreçlerinin prosedür ve mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Lojistik sorumlusu kime denir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; planlama ve organizasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde yürüten profesyoneldir. Üst yönetim tarafından kendisine verilen tüm görevleri, zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmekle yükümlüdür. İş tanımı kapsamında lojistik sorumlusu görevleri ve sorumlulukları şunlardır:
- Çeşitli bilgisayar programlarını kullanarak araçların depoya yüklenmesini sağlamak.
- Operasyon sürecinde, işlemlere ve faaliyetlere uygun olmayan bir durum varsa bu durumları tespit etmek ve bununla ilgili raporları üst yönetime sunmak.
- Tespit ettiği sorunlara çözüm bulmak.
- Satış irsaliyelerini düzenlemek.
- Veri giriş elemanlarının yaptığı görevleri ve fonksiyonları denetlemek.
- Operasyon faaliyetlerinde boşaltma işlemleri için bilgisayar programlarını kullanmak ve atamaları yapmak.
- Kasa stoklarını takip etmek.
- Yanlış kesilen irsaliyelerin düzeltilmesine yardımcı olmak.
- Kasalarda eksiklik varsa bu eksikliği tespit ederek yöneticisine iletmek.
- Barkod okuyan cihazlarla ilgili ortaya çıkan sorunları gidermek için çeşitli çözüm yolları bulmak ve ilgili işlemleri raporlamak.
- Operasyon faaliyetlerinde müşteriden ya da firmadan kaynaklı bir sorun varsa bu sorunu tespit etmek, çözmek ve üst yönetime raporlamak.
- Operasyon sürecindeki koşullara uyum sağlamak için iş takibini yapmak.
- Güncel mevzuatı yakından takip etmek.
- Kesilen irsaliyelerin sisteme doğru bir şekilde girişini sağlamak.
- Mesai saatleri içerisinde ekibi yönlendirmek için bilgilendirme toplantıları yapmak.
- Kendisine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmek.
- Performans değerlendirme uygulamalarını değerlendirmek.
- Acil durum planlarını uygulamak.
- Sahadaki operasyon faaliyetlerinin prosedüre uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
Lojistik Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Lojistik sorumlusu, farklı sektörlerde görev alabileceği için çalışacağı sektöre göre eğitim alması gerekir. Lojistik sorumlusu olmak için hangi okul bitirilmelidir sorusu çeşitli okullar sıralanarak cevaplanabilir. Bunun yanı sıra özellikle lojistik sektöründe kariyer hedefleyen kişilerin lojistik sorumlusu olarak ilerlemesi için meslek yüksekokullarının Lojistik bölümünden mezun olması talep edilebilir. Lojistik sorumlusu, almış olduğu eğitime göre kendine geliştirerek kariyerinde ilerleyebilir. Bu nedenle Ulaştırma ve Lojistik Bölümünde eğitim alınabilir. Özellikle lojistik sektöründe kariyer yapmak isteyenler için lojistik sorumlusu nasıl olunur sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Lojistik operasyon sorumlusunun görevi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak tüm önlemler alınarak kalite sistemleri çerçevesinde bütün operasyon süreçlerinin organizasyonunun yapılması işlemlerini kapsar. Sorumlu olan kişi müşterilerle olan tüm ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. Lojistik sorumlusu görev tanımı içerisinde; raporların hazırlanması, operasyonel tekniklerin hazırlanması, araç, belge ve eşyalarla ilgili hazırlıkların yapılması gibi işlemler yer alır. Bu işlemlerin zamanında ve eksiksiz tamamlanabilmesi için lojistik alanında ilgili bölümlerde eğitim alınabilir.
Lojistik Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Lojistik operasyon sorumlusu, özel sektörde lojistik alanında çalışan nitelikli ve vasıflı kişidir. Lojistik operasyon sorumlusu olmak için gerekli eğitimleri almak şarttır. Lojistik operasyon sorumluları, görevleri gereğince depolama araçlarının yüklenmesi ve boşaltılması gibi saha çalışmalarını takip eder ve raporlar. Süreç faaliyetlerini yerine getirir. Lojistik sorumlusu, ekibi ile sürekli iletişim hâlindedir. Müşterilerden gelen bütün talepleri ve talimatları değerlendirir. Lojistik operasyon sorumlusu, oldukça yoğun şekilde çalışabileceğinden yoğun tempoya ayak uydurabilmelidir. Operasyonel faaliyetleri yerine getirirken teslimatın zamanında ve hatasız şekilde gerçekleşmesi gerekir. Lojistik sorumlusu olunabilmesi için ilgili süreçlerin eksiksiz yürütülebilmesi gerekir.
Lojistik Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?
Lojistik sorumlusu işe alım şartlarının en önemlisi; ilgili alanda eğitim almaktır. Lojistik alanında kariyer hedefi olan kişilerin lisans mezunu olmaları işe alımda tercih edilir. Bununla birlikte meslek yüksekokullarının Lojistik bölümünden mezun olan kişiler de lojistik alanında çalışabilirler. Lojistik, tedarik zinciri, operasyon ve hizmet gibi konularda yeterli seviyede bilgi sahibi olmak da aranan şartlardandır. Lojistik sorumlusu işe alım şartlarından bir diğeri; yabancı dil bilgisidir. Lojistik sorumlusu olarak çalışmak isteyen kişilerin iyi seviyede yabancı dil bilmeleri önemlidir. Lojistik sorumlusu maaşları; deneyime ve çalışılan şirketin ücret politikasına göre belirlenir. Lojistik operasyon sorumlusunun planlama ve organizasyon konusunda bilgi sahibi olması aranan en önemli şartlardandır. Bununla birlikte lojistik sektörüne özgü yazılım programlarını da bilmek gerekir. Lojistik operasyon sorumlusunun, operasyonel süreçleri eksiksiz yerine getirebilmesi için ekipmanları eksiksiz olarak kullanabilmesi gerekir. Ayrıca operasyon sorumlusunun analitik düşünme ve araştırma becerisinin gelişmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra lojistik sorumlusunun, gümrükleme işlemleri ve mevzuatı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Lojistik sektöründe çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden lojistik sorumlusu iş ilanlarını inceleyebilirler.