Malzeme Planlama Uzmanı Nedir?

Malzeme Planlama Uzmanı Nedir?

Malzeme Planlama Uzmanı Ne Demek?

Malzeme planlama uzmanı, çalışmış olduğu sektörde yer alan ürünlerin üretilmesi için gerekli olan materyallerin istenilen sürede ve zamanda hazırlanmasına yardımcı olan ve bunu sağlayan nitelikli kişidir. Malzeme planlama uzmanı tedarik ve sevk gibi önemli süreçlerin yönetilmesini sağlar. Bununla birlikte malzeme planlama uzmanı görev tanımı içinde ilgili raporların hazırlanması ve stok tedarik süreç planlanması işlemleri vardır. Mesleki gelişim faaliyetlerini yürüten nitelikli kişilerdir. Malzeme planlama uzmanı nedir sorusunun cevabını net olarak anlamak için görev ve sorumluluklarını incelemek gereklidir.

Malzeme Planlama Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Malzeme planlama uzmanı, üretim sektörü içerisinde faaliyet gösteren şirketlerde çalışma şansı bularak stok kapasitesi takibi yapar. Bu pozisyonda çalışan kişiler, üretim için gerekli olan malzemelerin hazır edilmesinden ve maliyet hesaplanmasından sorumludur. Malzeme planlama uzmanının birçok görevi ve sorumluluğu vardır. Haftalık, aylık, yıllık stok raporlarını düzenler ve yönetime sunar. Hareketsiz olan malzemelerin alınması, satılması ya da kullanılması için gerekli olan aksiyonun alınmasını sağlar. Tüm ham maddelerin ithalat sürecini takip etmekten sorumludur. Tedarikçiden gelen sevk ve terminleri takip eder. Üretimde, ham maddeden kaynaklı aksaklık yaşanmaması için gerekli olan malzemelerin ve ham maddenin zamanında ve yeterli miktarda temin edilmesinden sorumludur. Bunun yanı sıra, stok seviyesini hedeflenen değerlerde tutmakla yükümlüdür. Malzeme planlama uzmanı ne iş yapar sorusu çerçevesinde, bu pozisyonda çalışanların görevleri ve sorumlulukları aşağıdaki maddeler halinde belirtilebilir:

  • Tedarik zincir sürecini yönetmek,
  • Tedarikçilerle iletişim kurmak,
  • Stok alımını yaparak üretim programları ile karşılaştırmak, gerekli düzenlemeleri ve organizasyonu sağlamak,
  • Gerekli raporları ve analizleri yaparak yönetime sunmak,
  • Yıllık bütçeyi planlamak,
  • Yıllık bütçeye uygun olan gerekli üretimin yapılması için hazırlıkları yapmak ve üretim için gerekli olan materyalleri eksiksiz sağlamak,
  • Emniyet stokları gibi detayları kontrol etmek ve raporlamak,
  • Mevcut üretim değerlerini tespit etmek,
  • Gelecekte gerekli olacak olan ve tedarik edilmesi gereken materyal ihtiyaçlarını tahmin ederek temin etmek,
  • Stok planlamasını yapmak,
  • İthalat, ihracat ve gümrük sürecini yönetmek,
  • Süreç iyileştirme ve sistem geliştirme projelerine katılmak,
  • Tedarikçi sevkiyat performanslarını takip etmek ve raporlamak,
  • Yeni devreye girecek ve sona erecek projeler için malzeme planlaması ve stok yönetimi yapmak; tedarik sürelerinin optimizasyonunu yapmak,
  • Tedarikçi performans izleme ve geliştirme faaliyetlerine katılmak,
  • Kritik malzemelerin stok sayımı sonucu doğrultusunda üretim planına ve müşteri siparişlerine göre yeterliliğini kontrol etmek, 
  • Siparişi verilen malzemenin takibini yapmak, 
  • Yükleme evraklarını ve bakiye raporlarını kontrol ederek zamanında gelmeyen malzemeler için tedarikçiler ile görüşerek gerekli organizasyonu yapmak,
  • Ürün pazar araştırması yapmak ve satın alma işlemlerini gerçekleştirmek,
  • Seri üretim planlarına bağlı olarak, iç ve dış tedarikçilerden malzeme temini ve sipariş planlaması zincirini yönetmek.

Malzeme Planlama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Malzeme planlama uzmanı olmak isteyen kişilerin özellikle üniversitelerin bu alanda eğitim veren 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olması beklenir. Malzeme planlama uzmanları, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İşletme, Endüstri Mühendisliği, Metalurji, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği gibi lisans programlarında eğitim almalıdır. Bu görevi yapan kişiler, stok ve tedarik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin farklı departmanlarında çalışarak tecrübe kazandıktan sonra malzeme planlama uzmanı ya da mühendisi unvanıyla çalışabilir. Malzeme planlama uzmanı eğitim bilgileri kapsamında çalışılmak istene sektöre yönelik olarak özel eğitim programlarına katılmak da belirtilebilir. Alınan eğitim ve diğer nitelikler malzeme planlama uzmanı nasıl olunur sorusunun da yanıtı olarak değerlendirilebilir.

Malzeme Planlama Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Malzeme planlama uzmanı olmak için aranan şartlardan birisi bu alanda eğitim veren ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmaktır. Bu sektörde çalışmak ve bu alanda kariyerini ilerletmek isteyen kişilerin kendilerini yabancı dil konusunda geliştirmeleri oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bilgisayar programlarını iyi derecede bilmek ve analitik düşünce yapısına sahip olmak gerekir. Bu alanda çalışarak tecrübe kazanmak önemli şartlar arasında yer alır. Güçlü bir iletişim becerisine sahip olmak kazanılması gereken önemli yetkinliklerden birisidir. Malzeme planlama süreçlerine hakim olmak ve bu alanda deneyim sahibi olmak önemli şartlardandır.

Malzeme Planlama Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Şirketlerin planlama departmanlarında çalışan malzeme planlama uzmanlarının işe alım şartlarından en önemlisi istenilen eğitimi tamamlamış olmasıdır. Bununla birlikte bu görevi yapan kişilerin birkaç süreci kontrol etme zorunluluğu olduğundan; çoklu görevleri yerine getirmesi, değişime ve yeniliğe açık olması aranan önemli özelliklerdendir. İşverenler özellikle malzeme planlama uzmanlarının düzenli ve sistemli çalışmasını talep ederler. Bununla birlikte çözüm odaklı, hızlı ve analitik düşünce yapısına sahip olmaları beklenir. Malzeme planlama uzmanları esnek çalışma saatlerine sahiptir. Ekip çalışmasına yatkın olmaları gerekir. Bu pozisyonda çalışacak olan kişinin iyi derecede İngilizce biliyor olması işe alım şartlarındandır. Ayrıca planlama bölümü ile ilgili olan bilgisayar programlarına hakim olması gerekir. Diğer yandan malzeme planlama uzmanı maaşları çalışılan şirkete göre değişiklik göstermektedir. Şirketin yanı sıra personelin eğitim durumu ve tecrübe seviyesi, nitelikleri de maaş miktarını etkiler. Bu alanda çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden malzeme planlama uzmanı iş ilanları seçeneklerini değerlendirerek kendilerine en uygun ilana başvuru yapabilirler.