ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıÜniversite KarşılaştırmaYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaKYK Yurt RehberiİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Network sorumlusu nedir sorusunu yanıtlamadan önce network nedir sorusunun cevabını bilmek gerekir. Onlarca veya binlerce bilgisayarın aynı anda ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için bir network ağı gerekir. Bilgisayar arasındaki network kablolu veya kablosuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. En büyük network ağı internettir. Bu ağın içerisindeki bilgisayarlar birbirleriyle dosya alışverişi yapabilir veya birçok bilgisayar tek bir yazıcıya bağlanarak buradan çıktı alabilir. Network ortak bir kullanım alanı sağlayarak kullanıcıların işini kolaylaştırır. İletişimi ve bilgiye ulaşımı hızlandıran network özellikle şirketlerin vazgeçilmezidir. Tüm bu sistemin uyumlu bir şekilde ilerlemesi için network uzmanına ihtiyaç vardır. Network sorumlusu bu ağın kurulmasını sağlayan veya herhangi bir problem yaşaması durumunda müdahalede bulunan kişidir. Network sorumlusu nasıl olunur sorusunun cevabı için pozisyonun görevlerini ve sorumluluklarını gözden geçirmek gerekir.
Network sorumlusu ne iş yapar sorusu şöyle yanıtlanabilir; iş yerindeki ağ projelerinden sorumludur ve kurumların altyapısını kurup yönetir. Ağ projesinin planlanması, uygulanması ve yönetimi network sorumlusunun görevlerindendir. Aynı zamanda ağın kullanımı hakkında şirket çalışanlarını bilgilendirir. Network sorumlusu çalıştığı yerdeki ağ ihtiyaçlarını tespit eder. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda çözüm üreterek bilgisayarların sorunsuz bir şekilde ortak ağdan faydalanmalarını sağlar. Şirketin web sunucusu, Proxy sunucusu ve mail sunucusu arasındaki senkronizasyonunu sağlayarak şirket çalışanlarının hızlı bir şekilde bilgi akışına erişimini sağlamak da network uzmanının sorumluluğundadır. Network sisteminin güncellenme, bakım veya onarım gerektirdiği durumlarda da network sorumlusu müdahalede bulunarak en kısa sürede sistemi çalışabilir bir duruma getirir. Her sistemde olduğu gibi network sistemleri de zaman zaman iyileştirme gerektirir. Sistemin iyileştirilmesi ve daha iyi çalıştırabilmesi için network uzmanları gelişmeleri takip ederek sistemi her zaman güncel tutmayı amaçlar. Son olarak günlük, haftalık veya aylık raporlarla sorumlularına bilgilendirme yapar. Bu raporların düzenli ve titiz yapılması durumunda sisteme zamanında ve doğru müdahalelerde bulunulabilir.
Network sorumluları, teknik bilgilere hâkim olmaları gerektiği için bu alanda yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olmalıdırlar. Üniversitede network alanını kapsayan Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği veya Enformatik gibi bölümlerin okunması şirketlerde network sorumlusu olarak çalışmanızı kolaylaştırır. Network sorumlusu eğitiminde bu bölümlerin dışında network sistemleriyle ilgili sertifikalı eğitimlere katılmak ve kendinize bir uzmanlık alanı seçmek de bu alanda iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bu alanla ilgili sertifika almak isteyenlerin CCNA, CCNP ve donanım network eğitimlerini almış olması gerekir. Bu eğitimleri alan kişiler uzmanlık alanı belirleyerek ister sistem isterse de network eğitimini devam ettirebilir. Eğitimlerini tamamlamış network sorumluları şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışabilir. CCNA eğitimi alan kişiler 100 megabite kadar olan hatları ve küçük çaplı şirketlerin altyapılarını yönetebilir. CCNP eğitimi alan kişilerse daha geniş ve büyük networkleri yönetebilir. Yüzlerce şirketin bulunduğu networkleri yönetebilmek için mutlaka CCNP eğitimi almış ve bu alanda uzmanlaşmış olmak gerekir.
Network sorumlusu olabilmek için alan hakkında yeteri kadar bilgi ve tecrübe sahibi olmak gerekir. Gereken tüm eğitimleri tamamladıktan sonra kendini geliştirebilmek adına devamlı olarak yenilikleri takip etmek bu pozisyon için çok önemlidir. Takım olarak çalışmayı bilmek, gereken yerde sorumluluk alabilmek ve bir grubu yönetebilmek network sorumluluğu görevinde işinizi kolaylaştırır. Oluşan problemler karşısında analitik ve çözüm odaklı düşünebilmek de network sorumlusu olabilmek için önemlidir. Genellikle tek bir marka, cihaz ve sistemler üzerinde çalışmadığı için farklı markalar hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmak sizi daha değerli kılar. Bunun yanı sıra network sorumlusu olmak için MLPS, BG ve OSPF protokolleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Routing, Switching, Wireless gibi konulara hâkim olmak, güvenlik yazılımları ve donanımları hakkında bilgi sahip olmak da network sorumlusu olmak için aranan şartlardandır.
Network sorumluları aldıkları eğitimler ve uzmanlık alanları sayesinde kolaylıkla iş bulabilirler. Çünkü bilişim teknolojilerinin gelişimi bu alan konusunda bilgi ve deneyim sahibi kişilere duyulan ihtiyacı artırmıştır. Network sorumlusu maaşları da network alanındaki deneyiminize ve bilginize göre farklılık gösterebilmektedir. Network sorumlusu işe alım şartları genel olarak şunlardır;
Adaylar Kariyer.net aracılığıyla kendi şehirlerindeki veya farklı şehirlerdeki iş ilanlarını inceleyebilirler. Filtreleme yaparak network sorumlusu iş ilanları seçeneklerini gözden geçirebilir ve kendilerine uygun ilanlarına kolayca başvuru yapabilirler.