Nedir?
İçindekiler
Network mühendisi kurumsal müşterilere bilgisayar teknolojisi ve yazılım sistemleri alanında hizmet sunar. İnternet aracılığıyla gerçekleştirilen kurumsal faaliyetler teknik altyapı gerektirdiği için network mühendisi birçok sektörde istihdam edilebilir. Network, ağ anlamına gelen ve internet teknolojilerinin bütününü kapsayan bir kavramdır. Uluslararası standartlara sahip holdinglerden, gelişim aşamasındaki küçük işletmelere kadar birçok işyeri, farklı amaçlarla internet olanaklarından faydalanır. Hizmetlerin tanıtılması, anket uygulamalarıyla müşteri yönelimlerinin tespiti, hizmet ve ürünlerin çevrimiçi ortamda pazarlanması günümüzde yaygınlaşan aktivitelerdir. İnternet çağında olmanın avantajları, beraberinde sorumluluklar ortaya çıkarmıştır. Markaların hizmet kalitesi hakkında fikir edinmek isteyenler, çevrimiçi hizmetlerin ne kadar çabuk ve sorunsuz olduğunu önemser. Çeşitli platformlarda tatmin edici bir performans sunabilen markalar, bunu iyi yönetilen internet altyapısına borçludur. Ağ mühendisleri, internet altyapısında ortaya çıkıp hizmet kalitesine olumsuz etki edilebilecek yazılım sorunlarını çözer. Network mühendislerinin sahip olduğu sorumluluklar artırılabilir.
Network mühendisi görevleri konusunda dikkatli olmalıdır. Yazılım sistemlerinin hatasız çalışabilmesi, modern sistemler aracılığıyla altyapının geliştirilmesi, çalışma durumunun kontrolü ve gerektiğinde anlık müdahalelerin yapılması network mühendisi için başlıca görevlerdir. Bu görevlerin yanı sıra Network mühendisi sorumlulukları şöyledir:
Network mühendisi nasıl olunur diyorsanız öncelikle 4 yıllık bilişim programlarından birini tamamlamanız gerekir. Ağ yöneticisi olmak isteyenler, birçok üniversitede bulunan bilgisayar programcılığı bölümünden eğitim alabilir. Bilişim sistemleri mühendisliği, yazılım mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği de alternatif eğitim seçenekleridir. Elektrik elektronik mezunları, bilgilerini internet ve yazılıma yoğunlaştırmak için çeşitli kurslar alabilir. Özel kurumların network alanına ilişkin olarak, farklı isimlerle sunduğu hizmetler; donanım kursu, yazılım kursu, network uzmanlığı kursu, ağ yönetim kursu veya sistem uzmanlığı kursu şeklinde sıralanabilir. Parçaların donanım özellikleri zamanla kavranabilse de yazılım konusunda teorik bilgiye sahip olmak şarttır. Yazılım mühendisliği okuyarak network mühendisi olmak isteyenler birçok devlet ya da vakıf üniversitesinden eğitim alabilir. 4 yıllık lisans bölümlerinin yanı sıra bu alanda eğitim sunan 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümlerinden eğitim alma imkanı da mevcuttur. Elektronik alanında eğitim alıp sonradan bilgisayar teknolojilerine yoğunlaşmak isteyenler de yazılım kursları aracılığıyla mesleki gelişimlerini sürdürebilir.
Network mühendisi bir kurumda başta bilgi işlem birimi olmak üzere pek çok farklı birim ile koordineli şekilde çalışmalarını sürdürür. Aynı yazılım şirketinden network mühendisliği hizmeti alan birçok işletmenin sistem odalarını ziyaret edip problemlerle ilgilenen mühendisler, yoğun çalışma temposuna alışkın olmalıdır. Hatasız ve çabuk hizmet sunmak, hızlı düşünme becerisine sahip olmak ve mesleki deneyi, bu alanda hizmet sunan firmalar tarafından talep edilen başlıca şartlardır. Sistem hataları ve donanım problemleri karmaşık çözüm süreçlerine sahip olduğundan, network mühendisi matematiksel düşünme becerisine de sahip olmalıdır. Mesleğin gerekli kıldığı yeterlilikler Network mühendisi ne iş yapar sorusuna cevap olabilir. Bu alanda çalışmak isteyen mühendis adayında aranan özellikler şunlardır:
Sayısal düşünce yapısına sahip olması beklenen network mühendisi, internet altyapısının bulunduğu her yerde çalışabilir. Banka, hastane, postane, okul, çağrı merkezi, muhasebe büroları, fabrikalar, holdingler veya küçük işletmeler ağ mühendislerinin çalışabileceği yerlerdir. Bilişim firmalarına bağlı olarak veya özel bir ekiple network mühendisliği de yapılabilir. İlgili bölümlerden mezun olup iş arayanlar, istihdam edilmeleri durumunda en az üç veya dört kişilik bir ekibe katılır. Ekip üyeleri deneyim ve bilgi düzeyi bakımından farklı seviyelerde olabilir. Çalışanlar arasındaki temel ayrım, hizmet alanıyla ilişkilidir. Yazılım ile ilgili sorunların çözümünde ve teorik uygulamalarda uzman olan mühendisler, donanım kontrolü ve parça tamirinde ustalaşmış olan mühendislerden farklıdır. Ağ mühendisleri ekip içinde birbirini tamamlayabilir. Network mühendisi olmak için gerekli şartlar şöyledir:
Bunların yanı sıra network mühendisi sistem odalarının kurulmasında görev alabildiği için donanımlara en uygun şartların neler olduğunu bilmesi gerekir. Network mühendisi maaş ve sosyal güvenceler açısından avantajlı bir meslektir. Kariyer.net , farklı deneyim seviyelerindeki mühendisler veya mühendis adayları için birçok iş fırsatını bir arada sunar. CV oluşturarak birçok network mühendisi iş ilanlarını inceleyebilir ve kriterlerinize uygun olan ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.
Network Mühendisi Mülakatları