Operasyon Yetkilisi Nedir?

Operasyon Yetkilisi Nedir?

Operasyon Yetkilisi Ne Demek?

Operasyon yetkilisi nedir sorusunun cevabını, lojistik alanında ya da bankaların operasyon bölümlerinde kariyer hedefleyen kişilerin detaylı olarak araştırmaları gerekir. Operasyon yetkilisi kime denir sorusuna verilecek en genel yanıt şudur; özel sektörde çalışma saatleri içerisinde operasyonun aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan önlemleri ve kararları alan, bu kararların yerine getirilmesini sağlayan ve tüm işlemleri raporlayan kişidir. Operasyon yetkilisi, operasyon bölümünün çalışma prensipleri çerçevesinde faaliyet gösterir. Çeşitli ekipmanları etkin şekilde kullanır. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği, çevreyi koruma düzenlemelerine dikkat ederek operasyon işlemlerinin yürütülmesine yardımcı olur. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler. Temel bankacılık hizmetleri çerçevesinde operasyon yetkilisi dış ticaret işlemlerini etkin ve verimli bir şekilde yürüten ve operasyon işlemlerini zamanında gerçekleştiren kişidir. Banka sektöründe çalışan operasyon yetkilisi kredi süreçlerini yürütür. Bununla birlikte cari işlemler hesaplarını ve döviz işlemlerinin yürütülmesini sağlar. Bağlı bulunduğu birimde müşterilerle ve diğer servislerle olan ilişkileri düzenler. Operasyon yetkilisi kimdir ve ne iş yapar sorularının yanıtı için operasyon yetkilisinin görevlerinin ve sorumluluklarının incelenmesi gerekir.

Operasyon Yetkilisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Operasyon yetkilisi ya da lojistik operasyon sorumlusu, hem ofiste hem de sahada çalışan vasıflı kişidir. Görevi gereğince araçların boşaltması, yüklenmesi ve depolanması gibi saha çalışmalarını izler, takip eder ve süreç faaliyetlerini yürütür. Lojistik operasyon yetkilisi, firmanın tüm nakliye süreçlerinin mevzuata ve prosedüre uygun bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için tüm organizasyon ve planlama faaliyetlerini yürütür. Operasyon yetkilisi ne iş yapar sorusuna şöyle yanıt verilebilir; operasyon yetkilisi, lojistik operasyon işlemlerini eksiksiz olarak yerine getirmekten sorumludur. Lojistik sektöründe, operasyon yetkilisi iş tanımı çerçevesinde pozisyonda görev alacak kişinin görevleri ve sorumlulukları şunlardır:

  • Operasyon süreçlerindeki faaliyete uygun olmayan durumları tespit etmek ve bu durumlar için çeşitli çözüm yolları bulmak.
  • Operasyon faaliyetlerindeki temel boşaltma işlemleri için bilgisayar programları üzerinden gerekli atamaları yapmak.
  • Bilgisayar programı üzerinden araçları depoya yüklemek.
  • Veri giriş elemanlarının fonksiyonlarını denetlemek.
  • Eksiklikleri tespit ederek yöneticilerine iletmek.
  • Tedarikçilerden almış olduğu irsaliyeleri denetlemek, yanlış kesilen irsaliyelerin düzeltilmesini sağlamak.
  • Müşterilerle ve diğer birimlerle sürekli iletişim halinde olmak.
  • Operasyon sürecinde firmadan ya da müşteriden kaynaklanan sorunları tespit ederek takip etmek, bunları sonuçlandırmak ve raporlamak.
  • Operasyon faaliyetlerindeki değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli takip işlemi yapmak.
  • İrsaliyelerin sisteme girişini sağlamak.
  • Vardiya saatleri içerisinde personel ile bilgilendirme toplantıları yapmak.
  • Kendisine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmek.
  • Stok girişlerini tespit etmek.
  • Müşteri teslimlerini yapmak.
  • Çeşitli dokümanların stok takibini yapmak.
  • Operasyon bölümündeki dosyaların düzenlenmesi işlemlerini yerine getirmek.

Operasyon Yetkilisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Operasyon yetkilisinin çalıştığı sektördeki iş koluna göre farklı eğitimlerden geçmesi gerekir. Lojistik sektöründe operasyon yetkilisi olarak çalışmak isteyen adayların, iki yıllık Lojistik Bölümü mezunu olmaları beklenir. Banka sektöründe operasyon yetkilisi olarak çalışmak isteyen kişilerin bankacılık alanında ön lisans ya da lisans düzeyinde eğitim almış olmaları gerekir. Bunun yanı sıra ticaret lisesi mezunu olup bankacılık alanında mesleki kurslardan eğitim alanlar da operasyon yetkilisi olarak çalışma şansı bulabilirler.

Operasyon Yetkilisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Operasyon yetkilisi görev tanımı içinde; lojistik operasyon tekniklerinin hazırlanması, raporlanması, eşyalarla ve belgelerle ilgili tüm hazırlıkların yapılarak güzergahın planlanması için rezervasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi bulunur. Operasyon yetkilisi, teslimat işlemlerden sorumludur. Operasyon süreçlerinin günün farklı saatlerinde gerçekleşmesi nedeniyle esnek çalışma saatlerine uyum sağlanması gerekebilir. Her sektöre uygun operasyon planlamasının yapılması oldukça önemlidir. Operasyon yetkilisi nasıl olunur sorusuna gerekli eğitimler ve beceriler kapsamında yanıt verilebilir. Bu pozisyon için aranılan şartlardan birisi lojistik ya da finans ve bankacılık gibi alanlarda eğitim veren meslek liselerinden veya ön lisans ya da lisans programlarından mezun olmaktır. Operasyon yetkilisi olarak kariyerini ilerletmek isteyen kişilerin kendilerini yabancı dil konusunda geliştirmeleri oldukça önemlidir. Bunun sebebi; bağlı bulunulan birimler, müşteriler ve yurt dışı acenteleriyle sürekli olarak iletişim hâlinde olunmasıdır. Bunun yanı sıra bilgisayar programlarını iyi derecede kullanabilmek ve analitik düşünme becerisine sahip olmak önemlidir. Sektörde çalışarak tecrübe kazanmak da önemli şartlar arasında yer alır.

Operasyon Yetkilisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Operasyon yetkilisi gerekli şartlar arasında belirli eğitimlere katılmak ve bu eğitimlerde başarılı olmak gelir. Lojistik sektöründe çalışacak olan kişilerin ön lisans veya lisans mezunu olması tercih edilir. Bunun yanı sıra banka, finans, muhasebe, tedarik zinciri, lojistik, hizmet ve perakende operasyonları konularında yeterli seviyede bilgi sahibi olmak önemlidir. Operasyon yetkilisi maaşları, çalışılan kurumun içinde bulunduğu sektöre ve ücret politikasına göre değişiklik gösterir. Personelin eğitim durumu ve tecrübe seviyesi maaş miktarını etkiler. İyi derecede İngilizce biliyor olmak adaya avantaj sağlar. Hem organizasyon hem de planlama konusunda bilgi sahibi olmak aranan şartlardandır. Operasyon yetkilisinin bilgisayar programlarını kullanmayı bilmesi gerekir. Bunun yanı sıra operasyon yetkilisinin araştırma ve analitik düşünme becerisine sahip olması gerekir. Lojistik ya da banka sektöründe operasyon yetkilisi olarak çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden operasyon yetkilisi iş ilanları hakkında detaylı bir araştırma yapabilirler.