Oto Mekanik Teknisyeni Nedir?

Oto Mekanik Teknisyeni Ne Demek?

Oto mekanik teknisyeni, bir otomobilin teknik arızalarını teşhis eder ve onarır. Bir araç tamircisi ile benzer becerilere ve sorumluluklara sahiptir. Oto mekanik teknisyeni; gazlı, elektrikli, hibrit ve alternatif yakıtlı araçları inceler, bakımını yapar ve sorunları giderir. Daha küçük işletmelerde, görevleri tam kapsamlı onarım ve bakım hizmetlerini içerebilir. Daha büyük işletmelerde; frenler, şanzımanlar veya klima sistemleri gibi belirli alanlarda uzmanlaşabilir. Firmaya bağlı olarak oto mekanik teknisyeninin görevleri belli ölçüde farklılık gösterebilir.

Oto Mekanik Teknisyeni Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Oto mekanik teknisyeni görev tanımı, araçlara bakım yapmayı ve gerektiğinde aracı onarmayı içerir. Arızalı araçları inceleyerek sorunu teşhis eder ve bunları düzeltmenin yolunu bulur. Oto mekanik teknisyeninin diğer görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir:

  • Parçaların ve sistemlerin düzgün işlediklerinden emin olmak için test yapmak,
  • Mekanik sorunları belirlemek için bilgisayarlı teşhis ekipmanı kullanmak,
  • Gereken aralıklarla yağ, filtre ve kayış değişikliği gibi rutin bakımları gerçekleştirmek,
  • Aşınmış veya düzgün çalışmayan parçaları yenisi ile değiştirmek,
  • Onarımları, değişiklikleri ve denetimleri hem kağıt üzerinde belgelemek hem de veri tabanında kaydetmek,
  • Onarım ve bakımın etkili olduğundan emin olmak için test ekipmanı kullanmak,
  • Müşterilere otomobilin sorunları ve araçta yapılan onarımlar hakkında bilgi vermek,
  • Ekipmanın kullanım ömrünü ve işçilik maliyetlerini tahmin etmek.

Oto mekanik teknisyenleri; motor, şanzıman, kayış ve hortum gibi mekanik bileşenler üzerinde çalışır. Bununla birlikte sayıları giderek artan bilgisayarlı sistemlere de aşina olmaları gerekir. Örneğin; frenleme, şanzıman ve direksiyon sistemleri öncelikle bilgisayarlar tarafından kontrol edilir. Elektrikli araçlar için de bu alanda donanımlı teknisyenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Oto mekanik teknisyenleri, bilgisayarlı teşhis araçları ve elektrikli aletler de dahil olmak üzere birçok farklı araç kullanırlar. Ayrıca pense, anahtar ve tornavida gibi yaygın aletleri de kullanırlar.

Oto Mekanik Teknisyeni Olmak İçin Hangi Eğitim Gerekir?

Oto mekanik teknisyeni nasıl olunur sorusuna yanıt verirken ilk olarak gerekli eğitimler belirtilmelidir. Otomotiv tamiri, elektronik, bilgisayar ve matematik alanlarında eğitim veren meslek liselerinin motor bölümden alınan diploma, bu alanda çalışmak için atılacak ilk adımlardan biri olur. Ayrıca ön lisans mezunları oto mekanik teknisyenliği yapabilir. Birçok işveren, üniversitelerin iki yıllık Otomotiv Bölümünü başarı ile tamamlamış olan oto mekanik teknisyenlerini tercih edebilir. Ayrıca mesleki kurslara katılarak bu alanda eğitim almak mümkündür. Kurslarda; temel matematik, bilgisayar, elektronik ve otomotiv onarımı dersleri verilir. Bazı programlarda; müşteri hizmetleri, İngilizce ve diğer gerekli becerilere yönelik dersler de bulunur. Eğitim sonrasında genellikle stajyer olarak bu alanda çalışmaya başlanır. Stajyer teknisyenler, uzman teknisyenlerin yardımcıları olarak görev yapar. Bu süreçte stajyer teknisyenler tecrübe kazanır ve becerilerini geliştirir. Oto mekanik teknisyeni maaşları da becerilere ve deneyime göre farklılık gösterir.

Oto Mekanik Teknisyeni Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Oto mekanik teknisyeninin, teknik bilgilerden el becerisine kadar çeşitli niteliklere sahip olması gerekir. Bazı önemli beceriler arasında problem teşhis etme ve çözme, teknolojik gelişmelere hızlı uyum sağlama gibi kabiliyetler yer alır. Daha yeni marka ve model araçlarda ortaya çıkan birçok sorun, yerleşik bir bilgisayarla arabirim kurulmasını gerektirir. Bu nedenle yetenekli bir teşhis teknisyeninin tipik olarak bilgisayarlı teşhis araçlarıyla verimli bir şekilde çalışması gerekir. Oto mekanik teknisyeninin sahip olması gereken diğer önemli becerilerden biri, aynı anda karmaşık işleri herhangi bir sıkıntı yaşamadan yapabilmektir. Bir teknisyenin basit onarım işlerinden veya karmaşık teşhislerden sorumlu olması fark etmeksizin; talimatları takip edebilmesi, şemaları okuyabilmesi ve tüm işlemleri hızlı ve hassas bir şekilde gerçekleştirebilmesi gerekir. Oto mekanik teknisyenlerinin uzmanlık alanları farklı olduğu için her teknisyenin bilgisi ve donanımı aynı olmayabilir. Bazı teknisyenler nispeten basit bakım ve onarım işlerini gerçekleştirmeye odaklanırken bazıları daha fazla ayrıntılı bilgi gerektiren teşhislerden sorumludur.

Oto Mekanik Teknisyeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Bir oto mekanik teknisyeninin görevleri, çalıştığı ortama bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu da sahip olması gereken eğitim ve becerileri etkileyebilir. Bir oto mekanik teknisyeni otomobil bayileri, tamir atölyeleri, benzin istasyonları ve otomobil parçaları mağazaları için çalışır. Küçük işletmelerde bireysel bir mekanik teknisyeni eksiksiz bir bakım ve onarım hizmetleri gerçekleştirirken büyük işletmelerdeki teknisyenler ise genellikle farklı alanlarda uzmanlaşırlar. Büyük bayiliklerde iş kolu farklı bölümlere ayrılabilir. Bu nedenle gerekli beceri genellikle belirli onarımlar veya tanılama işleriyle sınırlıdır. Küçük, bağımsız işletmelerde çalışan oto mekanik teknisyenleri; telefonlara cevap verme ve müşterilerle etkileşim kurma gibi diğer işleri de yaparlar. Bu yüzden çalışmak istediğiniz işletmeye ve alana göre işe alım şartları farklılık gösterebilir. Bu bağlamda Kariyer.net üzerinden oto mekanik teknisyeni pozisyonu için açılan iş ilanlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz ildeki veya çalışmak istediğiniz şehirdeki ilanları listeleyebilirsiniz. Bunlar arasından kendinize uygun oto mekanik teknisyeni iş ilanlarını seçerek hızlı ve kolay bir şekilde başvuruda bulunabilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
15.210 / Aylık
67 kişinin ortalama maaşıdır.