Nedir?
İçindekiler
Reyon elemanı, marketlerde ve mağazalarda reyondaki malların yerleştirilmesini ve düzenlenmesini sağlayan kişidir. Reyon görevlisi ürünlerin depodan çıkarıldıkları andan raflara yerleştirildikleri ana kadar geçen sürede görev alır. Rafları sınıflandırır ve sınıflara uygun malzemeleri yerleştirir. Rafların takibini gerçekleştirir ve raflarda ürünler bitecekse durumu yetkililere bildirir. Raflarda, reyonda eksilen ürünlerin yerine yenilerini koyar. Reyon elemanı nedir sorusunun cevabını daha iyi anlamak için mesleğin gerektirdiği görevleri ve sorumlulukları öğrenmek gerekir.
Reyon elemanı, görev aldığı mağaza ve marketteki raflar ile reyonun tüm işleyişinden sorumlu olan kişidir. İşletmenin satışını yaptığı ürünleri uygun raflara yerleştirir. Reyondaki ürünlerin stok durumunu kontrol eder. Her ürün çeşidinin reyonda olmasını sağlar. Tükenen ürünleri tespit ettiğinde yenilerinin getirilmesi için haber verir. Yenisi getirilen malları raflara yerleştirir. Rafların temizlenmeye ihtiyacı varsa temizlik yapacak personele durumu bildirir. Temizliği reyondan sorumlu eleman da gerçekleştirebilir. Raflar bozulmuşsa düzenler. Depodan alınan malları transpalet ile yerleştirilecekleri rafların olduğu bölgeye götürür. Ürünler yerleştirildikten sonra etraftaki genel temizliği yapar, kutuları ve diğer atık malzemeleri depoya kaldırır. Markette görev alacak olan reyon görevlisinden kasaya bakmak gibi işler de istenebilir. Bu sebeple görevlinin çalışacağı yere göre ekstra işler yapması gerekebilir. Müşterilerin taleplerine cevap verir ve yetkililerin isteklerini yerine getirir. Reyon elemanı ne iş yapar sorusuna reyondaki ürünleri müşteriye servis eder cevabı da verilebilir. Reyon görevlisi gezinerek rafların dizilmesinden sorumlu olabileceği gibi belirli bir reyonda sabit olarak da çalışabilir. Örneğin sebze reyonunda görev alan eleman buradan alışveriş yapan müşterilere talepleri doğrultusunda ürün servis eder. Sabit bir reyonda çalışan elemanın sorumluluğu, servis ettiği ürünler hakkında bilgi sahibi olmaktır. İşletmedeki raflara ürün yerleştirilen reyon elemanı görevleri arasında ürünlerin SKT'lerini kontrol etmek de bulunur. Son kullanım tarihi yaklaşan ürünleri raflarda ön sıraya yerleştirerek tüketicilerin daha kolay görmesini sağlar. Sorumlulukları arasında reyondaki ürünlerin etiketini kontrol etmek de bulunur. Ürünlerin etiket ile raftaki fiyatları arasında farklılık varsa şef, yöneticiyi bilgilendirir.
Reyon elemanı olmak için özellikle belirtilen bir eğitim bulunmaz. İşletmeler, personel alımında çoğunlukla lise mezunu veya lisans eğitimi almış adayları tercih eder. Kendisini geliştirmek isteyen kişiler, reyonda çalışacak personellere yönelik hazırlanan eğitimlere katılabilir. İŞKUR eğitim veren adreslerden birisidir. Firmalar tarafından hazırlanan eğitimlere İŞKUR aracılığıyla katılarak reyon görevlisinin ihtiyaç duyacağı bilgileri edinebilirsiniz. Özel kurslar da sertifika verecekleri eğitimler hazırlar. Bu eğitimlere katılarak reyon alanında çalışacak personelin bilmesi gerekenleri öğrenebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise halk eğitim merkezleridir. Halk eğitim merkezlerinde talebe bağlı olarak kurslar açılır. Kursta uzman eğitimciler mesleki ve teknik bilgiler verir. Kurslara giderek eğitim gören kişiler eğitim sonunda sınava girer. Sınavlar sertifika verme amacıyla yapılır. Teorik ve pratik bilgilerin sınanabileceği sınavlarda başarılı olan kişiler sertifika almaya hak kazanır. Bundan dolayı reyon elemanı nasıl olunur sorusu için lise ve üzeri diplomaya sahip olmak ve sertifika almak cevabı verilebilir. Firmaların kendisi de personele eğitim verebilir. Bu durumda herhangi bir eğitimi olmayan, tecrübesiz personeller firmanın eğitimine katılır. Aday, eğitimden sonra işbaşı yapar ve çalışma ortamında şefini izleyerek pratik bilgiler öğrenir. Bir süre boyunca şefini izleyerek işi öğrendikten sonra bireysel olarak çalışmaya başlayabilir.
Reyon elemanı olmak için gereken temel şart istenen eğitim düzeyine sahip olmaktır. Bu şart dışında her firmanın aradığı özellikler değişiklik gösterir. Yaygın olarak aranan özellikler aşağıdaki gibidir:
Bu özelliklere sahip olan kişiler reyon elemanı olarak görev alabilir. Reyon görevlileri taşıma işlemlerini transpalet ile yaptığından adayın bu aleti kullanmayı bilmesi yaygın olarak aranan şartlardandır. İşletme kapandıktan sonra da raflardaki çalışma sürebildiği için esnek çalışma saatlerine uyumlu olmak gerekir. Reyonda kontrol edilecek ve dizilecek çok fazla malzeme olması durumunda iş yoğunluğu artar. Raflarda yapılacak hatalar, işletmenin zarara uğramasına sebep olabileceğinden dikkatli olunması da aranan şartlar arasındadır. Çalışırken işletmedeki diğer elemanlarla birlikte hareket edilir ve müşteri memnuniyeti gözetilerek çalışılır.
Reyon elemanı olarak görev almak isteyen kişiler marketlerde ve mağazalarda görev alabilir. Market ve mağazalarda rafların sürekli olarak düzenlenmesi gerektiği için reyon elemanlarına ihtiyaç duyulur. Her firmanın işe alım için aradığı şart değişiklik gösterir. Bu mesleği yapmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden reyon elemanı iş ilanlarını inceleyebilir. Şartlarını karşıladığınız ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz firmaya iletilir ve firma değerlendirmeye alır. Başvurunuzu değerlendiren firma, olumlu görüşte bulunursa mülakat aşamasına geçilir. Reyon elemanı mülakatlarında deneyim ve maaş beklentisi gibi işe dair konular görüşülür. Görüşmenin olumlu sonuçlanması durumunda işe başlanabilir. Reyon elemanı maaşları, sahip olunan tecrübeye ve çalışılacak kuruma göre değişiklik gösterir. Kariyer.net ülke genelindeki iş fırsatlarını keşfetmenizi sağlar. İlgili filtreleri kullanarak çalışmak istediğiniz şehri belirleyerek aradığınız iş fırsatlarını bulabilirsiniz. Örneğin; Bursa'da çalışmak istiyorsanız Bursa reyon elemanı iş ilanlarına bakabilir ve kendinize uygun iş seçeneklerini keşfedebilirsiniz.
Reyon Elemanı Mülakatları