Saha Servis Mühendisi Nedir?

Saha Servis Mühendisi Nedir?

Saha Servis Mühendisi Ne Demek?

Saha servis mühendisi, teknoloji sektöründeki çeşitli donanımlarla ilgilenen kişidir. Bu donanımları tasarlar, kurar veya tamir işlerini yapar. Saha servis mühendisi görev tanımı, çalışılan sektöre göre değişiklik gösterir. Müşteri evi veya şantiye gibi farklı yerlerde çalışır. Sorun çözmenin yanı sıra önleyici bakım da yapar. Kullandığı el aletlerine hâkimdir. İş özelliklerine göre donanım kurulması, güvenlik ayarları gibi teknik servis görevlerini yerine getirir. Elektrik devrelerinin bakım ve onarımını yapar. Müşterilere ekipmanları nasıl kullanacaklarını gösterir. Periyodik bakım programlarını oluşturur, uygular ve takip eder. Saha test ekipmanı tasarımı da yapabilir. Bunun yanı sıra varsa tasarımdaki kusurları bulur ve değişim için önerilerde bulunur. Uygun kurulum için prosedür geliştirmesi beklenebilir. Ürün etkinliğinin testi için test sahalarına donanımları kurar ve çalıştırır. Verileri analiz için rapora kaydeder. İlgili birimlere raporları iletir.

Saha Servis Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Saha servis mühendisi ne iş yapar sorusuna genel olarak donanım kurulumu, bakımı ve onarımını yapar cevabı verilebilir. Yerinde teknik işler yapan şirketler için önemli bir pozisyondur. Onarım konusunda öncelikle sistemi inceler. Sorunu belirledikten sonra gerekli araçları kullanarak yerinde tamir işlerini gerçekleştirir. Sistemi tekrar kontrol eder. Müşterileri donanım kullanımı hakkında bilgilendirir. Müşteri iş akışının aksamaması için işleri mümkün olduğunca en kısa sürede tamamlamaya çalışır. Müşterilerden gelen diğer istekleri de yerine getirir. Önleyici bakım işlemlerini de gerçekleştirir. Sistemler için gerekli bakımları müşteriler adına yapar. Saha servis mühendisi sorumlulukları arasında teknik ve bakım işlerinin yanı sıra yönetim kısmıyla ilgilenmek de yer alır. Enerji verimliliği ve olabilecek enerji iyileştirmeleri için önerilerde bulunur. Bu önerilerde geniş ölçekli veri analizi yapar. Teknik onarımın yanı sıra teknolojik onarımla da ilgilenir. Kullanılacak malzemelerin güvenli ve doğru olup olmadığını kontrol eder. Kullandığı alet veya cihazların bakımını yapar ve doğru çalışmalarını sağlar. Yaptığı işleri ilgili birimlere rapor eder. Sistemlerin dayanıklılığını artırmak için onaylı ve yeni yöntemleri kullanır.

Saha Servis Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Saha servis mühendisi nasıl olunur sorusuna şöyle cevap verilebilir; dört yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Makine Mühendisliği bu alanda öne çıkan bölümlerin başında gelir. Bu bölüm genel makine işleyişinde önemli olsa da farklı sektörler için farklı alanlara yönelik bir mühendislik bölümü de tercih edilebilir. Farmasötik alanında görev alınacaksa Biyomedikal Mühendisliği makine prensiplerini anlamak için daha iyi bir tercih olabilir. Bu eğitimlerde, karmaşık mühendislik yapıları ve cihazlar öğrenilir. Genellikle lisans bölümü yeterli olsa da bazı pozisyonlar için lisansüstü eğitim seviyesi istenebilir. Resmi eğitimin yanında alana yönelik kurslar alınabilir. Elektrik devreleri görev alanına giriyorsa elektrik devre eğitimlerine katılım gösterilebilir. Genelde alan eğitimi dışında, iyi seviyede İngilizce bilme şartı yer alır. MS Office gibi sık kullanılan programlar için de eğitim alınarak kişi kendini bu alanda geliştirebilir.

Saha Servis Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Saha servis mühendisi olabilmek için gerekli şartların başında eğitim gelir. İlgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak önemlidir. Daha önce sahada görev almış olmak da istenen şartlar arasında bulunabilir. Kurulum, bakım ve onarım konularında uzman seviyesinde teknik servis bilgisine sahip olunmalıdır. Çalışma sırasında gerekli aletler iyi seviyede kullanabilmelidir. Sahada görev aldığı için genelde B sınıfı ehliyet istenir. Aktif araç kullanmak da araçla ilgili şartlar arasında yer alabilir. MS Office gibi programları da kullanabilmelidir. Eğitim, deneyim ve bilginin dışında başarılı bir saha servis mühendisi olabilmek için bazı beceri ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

· Müşterilerle birebir etkileşimde olduğu için iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

· Sorunlara karşı analitik düşünebilmeli ve etkin çözümler üretebilmelidir.

· Gelişmiş organizasyon ve zaman yönetimi becerileri bulunmalıdır.

· Detaycı olunmalıdır.

· Takım çalışmasına yatkın olmalıdır.

· Mesleki konularda gelişime açık olmalı ve yenilikleri kendi çalışmalarına uygulayabilmelidir.

· Bina sağlık ve güvenlik mevzuatı konusunda bilgi sahibi olması gerekir.

· Yoğun iş temposuna ayak uydurabilmelidir.

Saha Servis Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Saha servis mühendisi olarak inşaat şirketleri, inşaat mühendisliği firmaları, proje danışmanlıkları gibi farklı yerlerde çalışılabilir. Ayrıca adayın; su, gaz ve elektrik tedarik eden şirketlerde de çalışma imkânı bulunur. Saha servis mühendisi işe alım şartlarının başında eğitim gelir. İlgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak önemlidir. Deneyimin şart olup olmayacağı şirketin ihtiyaç ve isteğine bağlıdır. Resmi eğitimin yanında kişi kendini teknik konularda geliştirmelidir. Bunun için çeşitli kurs veya eğitimlere katılmak önemlidir. Kullanılan programlar ve/veya cihazlar hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. İyi seviyede İngilizce bilmek, özellikle yurt dışı ile çalışan şirketlerde öne çıkan şartlardan biridir. Saha servis mühendisi işe alım süreci genelde sözlü mülakat ile gerçekleştirilir. Bu aşamada kişi şirket tarafından ilanda belirtilen beceri ve yetenekleri ön plana çıkarmalıdır. Alınan resmi eğitimler, kurslar ve varsa servis alanında edinilen deneyimler detaylıca aktarılmalı, bilinen programlar da anlatılmalıdır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net’te yer alan saha servis mühendisi iş ilanları fırsatlarına göz atabilirler. Buradaki çeşitli ilanları inceledikten sonra kişi kendine uygun gördüklerine kolayca başvuru yapabilir. Saha servis mühendisi maaşları; görev tanımı, alınan eğitimler, bilinen cihazlar/programlar, İngilizce seviyesi, teknik bilgi, varsa deneyim gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça saha kıdemli mühendis veya sözleşmeler yöneticisi gibi çeşitli pozisyonlara terfi alınabilir. Deneyim ve terfi ile birlikte elde edilen gelir de artar.