Stajyer Mühendis Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Stajyer Mühendis Ne Demek? 2. Stajyer Mühendis Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Stajyer Mühendis Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Stajyer Mühendis Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Stajyer Mühendis İşe Alım Şartları Nelerdir?Stajyer Mühendis Ne Demek?
Stajyer mühendis, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra veya öğrencilik döneminde mesleki donanım kazanmak için alanına uygun bir iş yerinde çalışır. Staj süreci, okulda öğrenilen teorik bilgilerin uygulamaya geçirilmesini sağlar. Stajda kazanılan deneyimler sayesinde, gelecekteki profesyonel çalışmaların verimli olma ihtimali yükselir. Teknik hesaplamaların nasıl yapılacağı, mesleki problemler karşısında hangi rutin çözümlere başvurulacağı, ilk defa karşılaşılan sorunlar karşısında yeni çözümlerin nasıl geliştirileceği öğrenilip mühendislik becerisi kazanılır. Hizmet türlerine göre birçok mühendislik alanı mevcuttur. Makineden yazılıma, elektrikten kimyaya kadar genişleyebilen dallar, staj konusunda ortak özelliklere sahiptir. Stajyer mühendis kimdir sorusunun yanıtı olarak, bir mühendislik bölümünden mezun veya öğrenci olanlar gösterilebilir. Deneyim kazanmak için ayrılan sürede stajyerlik yapılmış olur. Stajyerlik süreci, mühendisin iş ortamına ulaşması için de fırsat sunar.
Stajyer Mühendis Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Stajyer mühendis kime denir sorusuna çeşitli cevaplar verilebilir. Birçok mühendislik dalı bulunduğundan, stajyer mühendis görevleri farklılık gösterir. Mezun olunan alan, görev ve sorumlulukları belirler. Başlıca mühendislik alanları makine, bilgisayar, kimya, fizik, biyomedikal, uzay, çevre, ziraat, orman, inşaat olarak belirtilebilir. Günümüz ihtiyaçlarına uygun olarak AR-GE, kalite kontrol, proje, üretim ve saha mühendislikleri de ortaya çıkmıştır. Farklı sektörlerde hizmet verebilen mühendisler, staj döneminde şu görev ve sorumluluklara sahiptir:
- Deneyimli mühendislerden talimat almak ve küçük çaplı görevleri tek başına tamamlayabilmek,
- Hizmet alanındaki olanakları ve olanaksızlıkları değerlendirmek,
- İhtiyaç duyulan projelerin neler olduğunu belirlemek,
- Alana ilişkin teorik bilgiler edinmeyi sürdürmek,
- Pratik uygulamalarında el becerisini geliştirmeye odaklanmak,
- Ekip çalışmasına uyum sağlamak,
- Staj yapılan yerin sektörel sorunlarına karşı çözüm önerileri sunabilmek,
- Analitik düşünme becerisi kazanmak amacıyla iş motivasyonunu yüksek tutup girişken olmak.
Stajyer Mühendis Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Stajyer mühendis nasıl olunur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; mühendis adaylarının en az dört yıllık lisans eğitimini tamamlamış olması gerekir. Stajyerlik, bazı lisans programlarının son sınıfındaki uygulamalı bir derstir. Öğrencilik döneminde okul dersleriyle beraber yürütülen staj eğitimi, adaya stajyerlik unvanı kazandırır. Mühendislik bölümünü bitirdikten sonra işi alanda öğrenmek için stajyer statüsünde mesleğe atılanlar stajyer mühendis unvanına sahip olurlar. Bu şekilde çeşitli sektörlerde deneyim kazanma şansı elde ederler. Stajyer mühendis olmak için gerekli evraklar mevcuttur. Hizmet dalı ve yenilenebilen yönetmelikler doğrultusunda staj evrakları değişiklik gösterebilir. Mühendislik bölümü öğrencilerinden standart olarak talep edilebilen evraklar kimlik, SGK durum belgesi, onaylı öğrenci belgesi ve fotoğraftır. Öğrencilik stajını tamamladıktan sonra mesleki yeterlik kazanmak isteyenler, stajyer mühendis unvanıyla istihdam edildikleri iş yerine belgeler teslim edebilir. Sigorta girişi için gereken evrakların teslim edilmesi gerekir. Öğrencilik döneminde veya mezuniyet sonrasında stajyer mühendis olmak için eğitim alınabilecek başlıca yükseköğretim kurumları şöyledir:
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
Stajyer mühendis olmak için ne yapmak gerekir sorusunun cevabı, ilgili bölümlerde okuyor olmak veya mezun bir mühendis olmaktır. Ders dahilinde veya meslek başlangıcında, staj yapılacak iş yerinde çeşitli görevler stajyer mühendisler tarafından yerine getirilir.
Stajyer Mühendis Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Stajyer mühendis olmak için gerekli şartlar arasında matematiksel beceri öne çıkar. Mühendisler yeni projelerin, hizmetlerin veya ürünlerin oluşturulmasını sağlar. Mühendislik dallarının ortak noktalarından biri, problem çözmeye odaklanmalarıdır. Stajyer mühendis nedir sorusunun öne çıkan yanıtları, mühendislik açısından önemlidir. Stajyer mühendis konumundaki çalışanlarda aranabilecek yeterlikler şöyledir:
- Yenilikçi olmak,
- Özgün projeler ortaya çıkarabilmek,
- Yüksek iş motivasyonuna sahip olmak,
- Yapılan yönlendirmeleri dikkate alıp mesleki başarıyı yükseltmeye odaklanmak,
- Eleştirel bakış açısıyla mevcut sistemlerin ve planların yetersiz yönlerini tespit etmek,
- Akademik yeterliliği uygulama sahasına taşıyabilmek,
- Ekip çalışmasına uygun bir şekilde görevleri sürdürmek,
- Mühendislik alanına göre çalışma yapılan arazi, orman, depo, tesis, fabrika, ofis ortamına uyum gösterebilmek.
Stajyer Mühendis İşe Alım Şartları Nelerdir?
Stajyer mühendis iş ilanı seçenekleri çeşitli sektörlerdeki birçok firma tarafından yayınlanmaktadır. İş ilanlarında belirtilen şartlar, şirketin faaliyet gösterdiği alana göre değişiklik gösterebilir. İleride işe almak için deneyimsiz personel yetiştirmeyi tercih eden firmalar, yetiştirmek üzere stajyer mühendis arayışında olur. Deneyimsiz mühendis adaylarının ilgili alanda verilen üniversite eğitimini tamamlayarak diplomaya sahip olması gerekir. Stajyer mühendislerin çeşitli sektörlerde deneyim kazanma şansı vardır. Stajyer mühendisler; yazılım firmalarında, otomotiv bayilerinde, çeşitli fabrika ve tesislerde görev alabilir. Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan geçerli puan alan kişiler, kamu kurumlarında iş imkanı bulabilirler. Sıklıkla mühendis alımı yapan devlet kurumları; Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şeklinde sıralanır. Stajyer mühendis maaş aralıkları değişiklik gösterir. Staj yapılan kurumun ücret politikasına göre stajyer maaşları belirlenir. İş öğrenme süreci tamamlandığında uygun maaş miktarları sunan birçok iş imkanı ile karşılaşılabilir. Kariyer.net ile stajyer mühendis iş ilanlarına ulaşılabilir. Çalışmak istenilen sektörün stajyer mühendis iş ilanları arasından inceleme yapılması mümkündür. Kariyer.net filtreleme özelliği sayesinde stajyer mühendis iş ilanları şehir, ülke, çalışma şekli gibi çeşitli kategorilere göre listelenebilir. Listelenen bu iş ilanları arasından kişiler, kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilir.