Tedarikçi Kalite Mühendisi Nedir?

Tedarikçi Kalite Mühendisi Ne Demek?


Sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde görev alan tedarikçiler, ihtiyaç duyulan ham madde veya farklı hale getirilecek ürünü temin etmekle sorumludur. Tüzel kuruluşlar veya gerçek kişiler tedarikçilik yapabilir. Üretici firmanın, planlarına uygun hazırladığı ihtiyaç listesini tedarikçiler teslim alır. Tedarikçi kalite mühendisi, tedarik işlerinden sorumludur. Üretici firmaya sunulan hizmeti denetler. Üretimde kullanılacak ham madde, yedek parça veya işlevsel ekipmanların talep açısından uygunluğu önemlidir. Üretici firmanın talepleriyle, tedarik edilen malzemeler arasında denge olmazsa hizmet kalitesi düşer. Kalite mühendisliği talep ve hizmeti ilişkilendiren, ticari faaliyetleri hızlandırmaya yönelik araştırmalar yapan pozisyondur. Üretimde kullanılacak hammadde, eşya, araç ve gereçler ithalat veya yurtiçi alışverişler yoluyla tedarik edilebilir. Farklı özelliklere sahip üretim maddelerinin ve ekipmanların tabi olduğu kalite standartları bulunur. Bu standartlar tedarikçi firma tarafından üretici firmaya sağlanan kaynakların güvenilirliği, sektör faaliyetlerinin düzeyini belirler. Tedarikçi kalite mühendisi nedir sorusunun yanıtı için öncelikle pozisyonun görev sorumluluklarına göz atmak gerekmektedir.

Tedarikçi Kalite Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Üretimi konusunda proje yapılan metalar, emek ve üretim maddelerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Firmaların içindeki görev dağılımı hizmet kalitesini etkilediği gibi birçok firma arasındaki ilişkiler sektör genelinde kaliteyi etkiler. Üretici firmalar ve tedarikçi firmalar koordineli çalışır. Üreticiler makine ve ekipmanları kullanarak seri üretim yaparken; tedarikçiler saha araştırmalarıyla ideal üretim maddelerini tespit eder. Kalite mühendisliğinin tedarik esaslarıyla birleşimi, tedarikçi kalite mühendisliğini ortaya çıkarmıştır. Tedarikçi kalite mühendisi kimdir sorusuna yanıt olarak pozisyonun görev ve sorumluluklarının belirtilmesi gerekmektedir. Adaylardan beklenebilecek hizmetler şu şekildedir:

  • Üreticiye pazarlanması için yurt dışından veya yurt içinden temin edilmiş malzemeleri kontrol etmek,
  • Teslimat öncesinde uygun depolama koşullarını sağlayıp kaliteyi korumak,
  • Tedarik edilmiş ürünlerin özelliklerine uygun teslimat yöntemini belirlemek,
  • Malzemeler üreticiye ulaşana kadar operasyonu takip etmek,
  • Talepler doğrultusunda yeni ham madde veya işlenebilir ürün sağlayıcıları bulmak,
  • Firmanın ithalat ve ihracat departmanlarını denetlemek,

Üretici firmanın tedarikçi tarafla ilişkilerini yürüten personeller de aynı unvanı taşıyabilir. Üretici tarafının tedarikçi kalite mühendisi, taleplerin karşılanma sürecini gözlemleyip idareye bildirimde bulunur. İhtiyaç olan maddeleri tespit etmek ve tedarikçiye iletmek başlıca görevlerindendir.

Tedarikçi Kalite Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Farklı iş kollarında hizmet sunan tedarikçiler, alım satım yaptıkları malzemenin ve ticaretin detaylarına hakim olmalıdır. Demir çelik, ahşap, plastik, kömür, petrol, cam, gıda, tekstil ürünleri değişik özelliklere sahiptir. Üretimlerine dair planlamalar ve üretim sonrasında kalitelerinin denetlenmesi, tedarikçi kalite mühendisinin görevleri arasında yer alır. Tedarik sürecinin kontrolü, hizmet talep eden firmanın belirttiği detaylara uygun olarak yapılır. Tedarikçi kalite mühendisi nasıl olunur sorusuna verilebilecek ilk yanıt Mühendislik Fakültesi mezunu olmaktır. Firmanın bulunduğu iş koluna göre aranan mühendislik bölümü değişiklik gösterebilmektedir. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için Tekstil Mühendisliği mezunları ilk sırada yer almaktadır. Tekstil dışında; Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği de tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır. Akademik eğitimle kazanılan bilgiler, iş pratiğiyle artırılabilir. Firma taleplerine uygun becerileri edinmek ve kullanabilmek için sabırlı olunmalıdır. Ticari prosedürlerin yoğunluğu açısından mesleğe uygun bölümler arasına iktisat, maliye, ekonometri, istatistik dahil edilebilir. Yurt dışı odaklı tedarikçiler, lojistik ve dış ticaret mezunu adaylara gereksinim duyar. Tedarikçi kalite mühendisi maaşları hizmet alanına göre değişebilir.

Tedarikçi Kalite Mühendisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Tedarikçi kalite mühendisi görev tanımı, başka firmalara satılmak veya işlenmek amacıyla üretim maddeleri temin etmek şeklinde yapılabilir. Depolama sürecinde kalitenin korunması, maddeleri işleyecek makine ve personellerin yeterliği, sevkiyat koşullarının denetimi, sevkiyat operasyonlarının projelendirilmesi ve idare edilmesi için sağlanması beklenen şartlar vardır. Tedarikçi kalite mühendisi olmak isteyenler, yoğun iş temposuna çabuk alışabilmelidir. Denetim faaliyetlerinin hatasız yürütülmesi ve departmanlarla uyumlu çalışılması önemlidir. Mühendis, değişkenler arasında bağlantı kurup yeni fikirler üretilmesi ve sorunların çözülmesi için hizmet eder. Üretim ve tedarik özelinde mühendislerin sahip olması gereken donanımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tedarik edilen malzemelerin alıcıya sağlam ve çabuk ulaşması için projeler üretebilmek,
  • Muhtemel sorunları tespit edebilmek,
  • İthalat, ihracat, pazarlama ve ARGE alanlarında bilgi sahibi olmak,
  • Hizmet talep eden firmalarla temas kurabilmek,
  • Veri takibi yaparak uzun vadeli çıkarımlarda bulunabilmek,
  • İdarecilerle bilgi alışverişi sağlayabilmek,
  • İletişim kanallarında ulaşılabilir olmak,
  • Sektör taleplerine göre kendini geliştirmek,
  • Stok takibi yapabilmek,
  • İthalat ve ihracat alanlarında prosedür bilgisine sahip olmak,
  • Firma faaliyetlerinin yasallığını belgeleyebilecek kanunlar hakkında araştırma yapabilmek.

Tedarikçi Kalite Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Tedarikçi kalite mühendisi iş ilanları çoğunlukla dış ticaret firmaları tarafından verilir. Ticari usullere uygun olarak üretici firmanın taleplerini karşılamak, tüketiciye ulaşan hizmetin kalitesini yükseltebilir. Tedarik zinciri olarak bilinen alım satım aşamalarını meydana getiren alıcı ve satıcıları birbirine ulaştıran aracılar, tedarikçi firmalardır. Kalite mühendisleri üç tarafın bünyesinde bulunabilen, fonksiyonel personellerdendir. Mühendis, sunulan hizmetin kalite kontrolünü ve geliştirilmesini sağlar. Başvuru sahiplerinde bulunması istenebilecek nitelikler şunlardır:

  • Yabancı firma temsilcileriyle sözlü ve yazılı irtibat kurabilecek kadar İngilizce bilmek,
  • Yerli firmaların ilgisini çekme amaçlı pazarlama taktikleri geliştirebilmek,
  • Malzeme tedarikinin hızlı olması için nakliyat operasyonunu denetleyebilmek,
  • Farklı sorunlara çözüm önerileri sunabilmek,
  • Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya tecil ettirmiş olmak,
  • Tam zamanlı mesai saatlerine uyum sağlamak.

Tedarikçi kalite mühendisi eğitimi, tecrübesi ve liderlik vasıflarıyla öne çıkabilen bir pozisyondur. Kariyer.net’te yer alan birçok ilanı değerlendirerek kendinize en uygun ilana kolayca başvurabilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
26.030 / Aylık
38 kişinin ortalama maaşıdır.