Kalite Sorumlusu Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kalite Sorumlusu Ne Demek? 2. Kalite Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kalite Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kalite Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kalite Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?Kalite Sorumlusu Ne Demek?
Kalite sorumlusu nedir sorusunun cevabı, çalıştığı kuruluşun sağladığı ürünlerin veya hizmetlerin; amaca, yasalara ve müşteri beklentilerine uygun olmasını amaçlayan görevliler şeklinde verilebilir. Kalite güvence yöneticisi olarak da adlandırılabilen kalite sorumlusu belirli ürünler veya hizmetler için belirlenen kalite standartlarını karşılamak amacıyla gereken faaliyetleri düzenler ve koordine eder. Kalite tutarlılığında hem iç hem de dış gereksinimlerin karşılanmasını hedefler. Kalite yönetim sisteminin performansını izlemek ve bu konuda kuruluşun ilgili birimlerine tavsiyelerde bulunmak, performans hakkında veri üretmek ve raporlamak, belirlenmiş standartlara göre ölçüm yapmak kalite sorumlusu görev tanımları içindedir.
Kalite Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kalite sorumlusu ne iş yapar sorusunun en net cevabı; kuruluşun kalite prosedürlerini, standartlarını ve ürün veya hizmetin üretim aşamasından üreticiye ulaşıncaya kadar özelliklerini tasarlamak şeklinde verilebilir.
Kalite sorumlusu ne yapar sorusu daha detaylı olarak şu şekilde açıklanabilir:
- Müşterilerin gereksinimlerinin tespiti ve sürekli geri bildirimlerle gereksinimlerin değerlendirilmesi,
- Dış tedarikçilerin kalite gereksinimlerini belirlemek için satın alma personeli ile birlikte çalışmak,
- Kalite, sağlık ve güvenlik için var olan yasal standartlara uymak ve yeni gelişmelere göre yeni standartlar belirlemek,
- Üretim veya üretim süreçlerinde uluslararası ve ulusal standartların karşılandığından emin olmak,
- Verimliliği arttırma ve israfı önleme yöntemleri aramak,
- İşletme personeliyle birlikte kalite prosedürlerini tanımlamak,
- Kontrol ve belgeleme prosedürlerini kurarak bunların sürdürülebilirliğini sağlamak,
- Kalite ile ilgili verileri toplayarak, istatistiksel raporlar üretmek ve performansı izlemek,
- Performans tespiti sonrasında zayıf noktaları belirleyerek iyileştirmeler önermek ve uygulamak,
- Diğer departman sorumluları ve personelleri ile bağlantı kurarak onların kalite standartlarına ulaşmasına yönelik eğitim, araç ve teknikler sağlamak,
- Yapılan değişikliklerin etkinliğini değerlendirmek,
- Rekabetin sürdürülebilmesi için kalite bağlamında rakip analizleri yapmak,
- Kalite ekibi kurmak ve koordine etmek.
Kalite Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kalite sorumlusu nasıl olunur sorusunun birkaç farklı cevabı bulunmaktadır. Genellikle aranan eğitim düzeyi; meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinde ön lisans eğitimi veya mühendislik alanında lisans eğitimidir. İşletme Yönetimi bölümü kalite sorumlusu olmak için tercih edilebilecek bölümlerdendir. Kuruluşlar, İşletme Yönetimi bölümü müfredatında veya dışında ek olarak alınmış kalite yönetimi eğitimlerini tercih sebebi olarak kabul etmektedir. Kuruluşun çalışma alanına göre değişiklik göstermekle birlikte Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Polimer Bilimi ve Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi gibi bölümlerden mezun olan kişilere iş imkanı sunulmaktadır. İşletmeler genellikle hizmet ve ürün üretimi alanında deneyim sahibi olan adayları kalite sorumlusu pozisyonu için aramaktadır. Adayların proje yönetimi veya kalite kontrol uygulamaları, sağlık ve güvenlik gibi alanlarda daha önce tecrübesi olması beklenebilir. Herhangi bir deneyime sahip olmayan adaylar ise kalite alanında yüksek lisans eğitimi alabilir.
Kalite Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kalite sorumlusu; işletmede gerek iç, gerekse dış paydaşlarla koordineli olarak çalışmak zorunda olduğu için yüksek iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Aynı zamanda kalite sorumluları, kalite bölümünde ekip çalışmasını yönetmek durumundadır. Ekibinin verimliliğini sağlamalı, onları motive etmeli, etkili planlama ve proje yönetimi gerçekleştirmelidir. Ek olarak stratejik ve mühendislik yaklaşımlar geliştirmesi, sayısal ve istatistiksel analiz becerilerine ve değişimi yönetme yeteneğine sahip olması beklenir.
Kalite sorumlusunun nitelikleri kuruluşlar tarafından temel, teknik ve yönetsel olarak sınıflandırılabilmektedir. Temel olarak kalite odaklı, detaylara önem veren, verimlilik odaklı, iş birliğine ve öğrenmeye açıklık özelliklerine sahip olması beklenir. Teknik olarak kalite yönetim sistemine ve kalite güvence sistemine hakim, resmi yazışma bilgisine sahip, etkili bilgisayar ve programları kullanabilmesi istenir. Yönetsel olarak ise temsil kabiliyeti, zaman yönetimi ve sistematik çalışma disiplinine sahip olması beklenir.
Kalite Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?
Ürün ve hizmet üreten çoğu kuruluşta kalite sorumlusu mevcuttur. Birçok şirket ve kamu kuruluşu; müşteri hizmetleri ve yasal uyumluluk konularında standartları karşılayabilmek, ürün ve hizmet kalitesini arttırmak için kalite sorumlularına ihtiyaç duyar. İnşaat, kimya, elektrik ve elektronik alanlarının yanı sıra ilaç, tekstil, kimya, yiyecek ve içecek endüstrileri, kalite sorumlularının yaygın olarak çalıştığı sektörlerdendir. Sağlık kuruluşları, bankalar, eğitim kurumları dahil olmak üzere diğer birçok işletme, kalite sorumlusu istihdam etmektedir.
Kalite sorumlusu olarak görev yapanlar, çalıştıkları kuruluşların gerçekleştirdikleri faaliyetlerde her geçen gün daha merkezi hale gelen kalite fonksiyonu üzerine çalışmalar yaparak kariyerlerini ilerletebilirler. Kalite sorumluları, çalıştıkları işletmede belirli bir süre deneyim kazanmaları ve başarılı olmaları sonucunda terfi alabilirler. Aynı zamanda müşteri ilişkileri, sağlık ve güvenlik, insan kaynakları, üretim, satış gibi alanlarda kaliteyi yönetmek de kalite sorumlusu görev tanımı içerisine dahil edilmektedir. Kariyer geliştirme olanakları kuruluşun ölçeğine ve özelliklerine göre değişebilir. Büyük ölçekli kuruluşlarda kalite alanında uzmanlaşmak ve yükselmek için daha hızlı fırsatlar ortaya çıkarabilir. Kalite sorumlusu, kalite projelerinin yürütülmesi ve koordine edilmesi amacıyla çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışmalarını sürdürür.
Kalite sorumlusu maaşları kurumun özelliklerine, tecrübe ve eğitime göre değişiklik gösterebilir. Kalite sorumlusu olarak çalışmak isteyen ve kariyerini bu doğrultuda geliştirmek isteyen adaylar, Kariyer.net ile bu alanda sunulan iş fırsatlarını inceleyebilirler. Kalite sorumlusu iş ilanları sayfasında belirtilen koşulları değerlendirerek başvurularını gerçekleştirebilirler.