Uygulama Mühendisi Nedir?

Uygulama Mühendisi Nedir?

Uygulama Mühendisi Ne Demek?

Uygulama mühendisi kime denir sorusu; teknolojik ekipmanların, yazılım programlarının ve bilgisayar uygulamalarının tasarımı, uygulanması ve test edilmesi işleriyle ilgili gerekli eğitimi almış kişi şeklinde cevaplanabilir. Uygulama mühendisi nedir sorusuna ise kısaca; teknolojik ürünlerin geliştirilme sürecine katkı sağlayan bir meslek grubudur, yanıtı verilebilir. Mühendis hem ürün tasarım tekniklerini hem de ürün kullanıcılarının ihtiyaçlarını göz önünden bulundurarak, ürünün geliştirilmesine yardımcı olur. Uygulama mühendisi ne iş yapar sorusunu yanıtlamak için öncelikle mühendisin görev ve sorumlukları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Uygulama Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Uygulama mühendisi, birçok test ve uygulama tekniklerinden yararlanarak bilgisayar temelli ürünün tasarım sürecinde görev alır. Tasarlanma ve test edilme işleriyle ilgilenerek ürünün olabildiğince sıfır hatayla oluşturulmasını sağlar. Kullanıcıların geri bildirimlerine göre ürünü günceller veya yeni özellikler ekleyerek değiştirir. Uygulama aşamasında müşterilerin ihtiyaçlarını gözlemler ve araştırır. Uygulama mühendisi görevleri, üzerinde çalışılan teknolojik ürüne göre de çeşitlilik gösterir. Örneğin; yazılım, program veya bilgisayar uygulamasının tasarımında görev alan bir mühendis, kaynak kodu yazma ve yapılandırma ile de ilgilenir. Bilgisayar sistemlerini geliştirmek amacıyla programlama bilgisini kullanır. Endüstri alanında çalışıyor ise ağır makine ve özel ekipmanların tasarımını düzenler. Kullanıcıların yararlanması için uygulama ve makine teknik tanıtım belgeleri hazırlar. Uygulama mühendisi görev tanımı gereği üretim ve tasarım bölümünden birçok farklı departmanla koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütür. İmalat departmanı tarafından oluşturulacak ürünün özelliklerini, standartlarını ve yapılacak değişiklikleri onaylar. Uygulama ile ilgili teknik bilgiye ihtiyaç duyan müşteri hizmetleri departmanına yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra başka birtakım uygulama mühendisi sorumlulukları da bulunmaktadır. Mühendis, mesleği yazılım programlarına ve uygulamalara dayalı olduğu için güncel teknolojik gelişmeleri takip etmekle yükümlüdür. Bu sayede en gelişmiş teknikleri kullanarak tasarımın oluşturulmasını ve iyileştirilmesini sağlar. Ürün tasarımı alanında görev aldığı iş yerinin özelliklerini dikkate alarak tasarım alanındaki ihtiyaç ve gelişmelere göre test ve uygulamalarını gerçekleştirir.

Uygulama Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Uygulama mühendisi olmak için çalışılmak istenen sektör özelinde tercih yapılarak üniversitelerin 4 yıllık mühendislik bölümlerinin birinden mezun olmak gerekir. Bilgisayar mühendisliği, işletme mühendisliği, yazılım mühendisliği ve endüstri mühendisliği bu alanda çalışan adayların eğitim aldıkları başlıca alanlardır. Pozisyon birçok sektörde iş imkanına sahip olduğu için, hidrojeoloji mühendisliği, deri mühendisliği, biyomedikal mühendisliği gibi farklı mühendislik bölümlerinden adaylara da istihdam alanı sağlanır. Türkiye'nin birçok farklı üniversitesinde bu alanlardaki bölümlerde en az lisans seviyesinde eğitim alarak kariyer yolculuğuna başlanabilir. Ardından yapılacak yüksek lisans, staj ve iş deneyimleriyle birlikte kamu ve özel kurumsal yapılarda çalışma fırsatı yakalanabilir.

Uygulama Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Uygulama mühendisi nasıl olunur sorusuna verilen yanıtlarda öncelikle eğitim ön plana çıkmaktadır. Bu meslekte çalışmak için öncelikle ilgili alanlarda en az lisans eğitimi gereklidir. Firmaların çalıştıkları sektörler ile ilgili mühendislik bölümlerinin en az 4 yıllık lisans eğitimleri tamamlanmalıdır. Yazılım geliştirme ve programlama gibi alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimleri de yapılabilir. Eğitimin yanı sıra adayların işin tanımı ve gereklilikleriyle ilgili yeterli bilgiye sahip olmaları ve bu yeterlilikleri barındırmaları gerekmektedir. Ayrıca bu mesleği seçecek kişinin özelliklerinin de mesleğe uygun olması çok önemlidir. Bir uygulama mühendisinin sahip olması gereken temel özellikleri şu şekildedir:

  • Öz denetim sahibi olmak.
  • Bağımsız düşünebilmek ve zaman yönetimini sağlayabilmek.
  • Problem çözme ve sonuç odaklı yaklaşımına sahip olmak.
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek.
  • Disiplinler arası çalışma becerisine sahip olmak ve departmanlar arası koordinasyonu sağlayabilmek.
  • Endüstri jargonuna sahip olmak.
  • İyi derecede sözlü ve yazılı iletişim kurabilmek.

Uygulama Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Uygulama mühendisi olmak isteyenler, mesleklerini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmek istediklerinde farklı işler bulabilirler. Yaptıkları başvurular sonrasında katılacakları mülakat ve görüşmelerin ardından değerlendirilmeye alınırlar. İşe kabul edildikleri takdirde, önemli teknoloji firmalarında tasarım departmanlarında görev alabilirler. Bu meslek alanı için işe alım şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlgili bölümlerden en az lisans derecesi ile mezun olmuş olmak.
  • Mekanik tasarım, imalat teknikleri alanında tecrübeli olmak.
  • Programlama ve kod yazma becerisine sahip olmak.
  • Tercihen uluslararası Ar-Ge projelerinde deneyimli olmak.
  • Planlama ve organizasyon becerilerine sahip olmak.
  • Analitik düşünebilmek.
  • İngilizceyi yazılı ve sözlü olarak iyi derecede bilmek.
  • Müşteri hizmetleri ve ekip yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Verilen projeleri başarılı bir şekilde, zamanında teslim edebilmek.
  • Personeller ve departmanlar arasındaki koordinasyonu sağlamak.
  • İletişim becerilerine sahip olmak.
  • Esnek ve dinamik bir çalışma düzenine uyum sağlayabilmek.

Uygulama mühendisi maaşları, başvuru yapılan kurumun özelliklerine, deneyime, istenen şartlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Bilişim, teknoloji ve tasarım sektörlerinin her geçen gün büyümesi ve önem kazanması mühendis olmak isteyenler için de önemli avantajları beraberinde getirmektedir. Özellikle bilgisayar teknolojisi alanında kullanıcı memnuniyetinin ön plana çıktığı günümüz koşullarında, geliştirilen herhangi bir ürünün test ve uygulama süreçlerinden geçmesi, bu meslek alanının da değer kazanmasını sağlamıştır. Uygulama mühendisi olarak çalışmak isterseniz, Kariyer.net üzerinde yer alan uygulama mühendisi iş ilanları seçeneklerini inceleyebilirsiniz. İstanbul uygulama mühendisi iş ilanları şeklinde şehir bazında filtreleme yaparak kriterlerinize uygun iş ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.