Şırnak Üniversitesi ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesidir. 22 Mayıs 2008 tarihinde kurulan üniversite, her geçen gün kendini geliştirerek modern ve teknolojik yenilikleri bünyesinde toplamaktadır. Bu sayede hem okul eğitimine katkı sağlanmakta hem de şehre katkı sağlanmaktadır. Üniversite bünyesinde hazırlanan birçok sosyo-kültürel etkinlikler, konferans ve kongreler, araştırma komisyonu, tiyatro, spor faaliyetleri, şenlik ve festivaller, dijital kütüphane hizmeti ve kampüs olanakları öğrenci ihtiyaçları göz önüne alınarak hizmete sunulur. Öğrencilerin kariyer planlarına yardımcı olmak amacıyla kurulan Kariyer Ofisi ise üniversite bünyesindeki öğrencilerin iş hayatına hazırlanmasına, planlamalarına, çalışmalarına ve düzenlemelerine yardımcı olmak amacıyla hizmet sunar. Kariyer Ofisi, öğrencilerin birçok projede etkin rol almasını sağlayarak kişisel ve mesleki gelişimin gerçekleşmesini amaçlar. Şırnak Üniversitesi'nin sunduğu bu hizmetlerle birlikte grup çalışma ortamlarına ve iş hayatına daha hazırlıklı olunabilir. Ayrıca, üniversitenin Çift Anadal Programına ve Yan Dal Programına da katılabilirsiniz. Eğer Erasmus programına katılmak isterseniz, 20 ülke arasından seçim yapabilirsiniz. Üniversite bünyesinde Farabi Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı da mevcuttur. Üniversite, uluslararası çalışmalara ve projelere önem vererek çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir. Öğrencilerin farklı kültürleri tanıması adına bu çalışmalar gerçekleştirilir.
Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Kampüsü, Şırnak kent merkezinin güneyinde yer alır. Merkeze 7 km uzaklıkta olan kampüs içerisinde merkezi kafeterya, kütüphane, bilgi işlem merkezi, misafirhane, sosyal tesis, kapalı spor salonu ve kapalı yüzme havuzu yer almaktadır.
Şırnak Üniversitesi bölümleri ve bağlı bulundukları fakülteler merkez kampüs içerisinde yer alır. Ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokullarından bazıları çevre ilçe merkezlerinde konumlanmıştır. Merkez kampüs içerisinde öğrencilerin barınma ihtiyacı için yurt bulunmamaktadır. Ancak, şehir merkezinde de Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı kız ve erkek yurtları bulunur. Şehir merkezinde özel yurtlar, apartlar, oteller ve misafirhaneler de hizmet vermektedir. Şehir merkezi ve kampüs arasında ulaşım problemi yaşanmamaktadır. Toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. Üniversite bünyesinde çalışmak isterseniz, yüksekokul ve fakültelerin yemekhanesinde, atölyesinde, kütüphanesinde, idari birimlerde çalışabilirsiniz. Şırnak Üniversitesi geniş spor olanaklarına sahiptir. Basketbol sahası, olimpik yüzme havuzu, voleybol sahası, açık saha, tenis kordu ve fitness salonu öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Üniversite etkinlikleri için kurulan basketbol takımı ve futbol takımı da bulunmaktadır.
Mehmet Emin Acar Kampüsünde yer alan merkez kütüphane modern ve geniş bir şekilde tasarlanmıştır. İnternet erişimi, binlerce kitap, kitap okuma salonu, tekli ve grup çalışma odaları, binlerce e-kitap, üyelik yolu ile ulaşılan e-kitap, e-dergi ve sesli e-kitap hizmetleri öğrenci hizmetine sunulmuştur.
Şırnak Üniversitesi'nde 6 fakülte bulunmaktadır. Fakülteler içerisinde birçok bölüm yer almaktadır. Bu fakülteleri ve fakülte içerisinde yer alan bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İktisat
- İşletme
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- Zootekni Bölümü
- Bahçe Bitkileri Bölümü
- Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü
- Tarla Bitkileri Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
- Biyosistem Mühendisliği Bölümü
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü
- Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü
- Tarım Ekonomisi Bölümü
- Müzik Bölümü
- Resim Bölümü
- Sinema Televizyon Bölümü
- Sağlık Yönetimi
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Hemşirelik Bölümü
- Ebelik Bölümü
- Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Şırnak Üniversitesi'nde 2 yüksekokul ve 5 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Yüksekokul, meslek yüksekokulları ve bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Antrenörlük Eğitimi Bölümü
- Rekreasyon Bölümü
- Spor Yöneticiliği Bölümü
- Turizm İşletmeciliği Bölümü
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
-Çocuk Gelişim Programı
-İlk ve Acil Yardım
-Tıbbi Dokümasyon ve Sekreterlik Programı
-Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı
-Optisyenlik Programı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
- Elektrik Programı
- İnşaat Teknolojileri Programı
- Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı
- Makine Programı
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Otomotiv Teknolojileri Programı
- Özel Güvenlik ve Koruma Programı
- Spor Yönetimi Programı
- Bilgisayar Programcılığı
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Çocuk Gelişimi
- Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık
- Elektronik ve Haberleşme
- İklimlendirme ve Soğutma
- Pazarlama ve Dış Ticaret Bölümü
- Yönetim ve Organizasyon Bölümü
- Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü
- Elektrikli Cihaz Teknolojisi
- Çocuk Gelişimi
- Sosyal Hizmetler
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Arazi Muhafaza ve Islah
- Ev ve Deney Hayvan Yetiştiriciliği
Şırnak Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Endüstrisi Tezli Yüksek Lisans Programları ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları olarak iki farklı kategoride yer almaktadır. Tezli Yüksek Lisans Programları içerisinde 15 bölüm bulunur. Tezsiz Yüksek Lisans Programları içerisinde ise 5 bölüm bulunur. Öğrenciler, gerekli şartları yerine getirdiklerinde ve açılan kontenjan sayısına göre programlara kabul edilir.
Şırnak Üniversitesi yüksel lisans bölümleri şu şekilde sıralanmıştır:
- Temel İslam Bilimleri
- İktisat
- Uluslararası Ticaret ve Finans
- Siyaset Ekonomisi
- İslam Ekonomisi ve Finans
- Ekoturizm Rehberliği
- Tarla Bitkileri
- İş sağlığı ve Güvenliği
- İnşaat Mühendisliği
- Bahçe Bitkileri
- Maden Mühendisliği
- İslam Tarihi ve Sanatları
- Felsefe ve Din Bilimleri
- Resim
- İşletme
- İktisat (Tezsiz)
- İşletme (Tezsiz)
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz)
- Ekoturizm Rehberliği (Tezsiz)
- İslam Tarihi ve Sanatları (Tezsiz)
Şırnak Üniversitesi bünyesinde açık öğretim fakültesi bulunmamakla beraber üniversitede uzaktan eğitim veren bölüm de yoktur. Şırnak Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği Merkezi Açık öğretim ve Uzaktan Eğitim Sistemi çerçevesinde Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Matematik, Genel Muhasebe, İktisada Giriş, İngilizce, Mikro İktisat, İstatistik, Maliyet Muhasebesi, Finansal Yönetim, Denetim, Arapça 1, Arapça 3 ve Osmanlı Türkçesine Giriş derslerini yüz yüze ders vermektedir. Türkiye genelinde gerçekleştirilen bu eğitim sistemi açık öğretime aittir.
Şırnak Üniversitesi 2 yıllık taban puanları ve 4 yıllık taban puanları her yıl değişiklik gösterebilmektedir. Şırnak Üniversitesi bölümleri ve taban puanları için bir önceki yılın taban puanlarına ve başarı sıralamasına göz atabilirsiniz. Başarı sıralamasını takip ederek, üniversite tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Taban puanları değişiklik gösterdiği için başarı sıralaması sizlere daha kesin bir bilgi verir.
Şırnak Üniversitesi'ne yabancı öğrenci başvurusu yapmak için lise diplomanızı Türkiye'deki notere veya ülkenizdeki Konsolosluğa onaylatmanız gerekir. Lisede aldığınız dersleri ve not ortalamanızı gösteren not belgenizi de aynı şekilde Türkiye'deki notere veya ülkenizdeki Konsolosluğa onaylatmanız gerekir. Her iki belgenin de Türkçe tercüme örneği olmalıdır. Ortaöğretim not ortalamanızı gösteren resmi belgeyi de Türkiye'deki notere veya ülkenizdeki Konsolosluğa onaylatmalı, belgenin Türkçe tercüme örneğini Şırnak Üniversitesi'ne ulaştırmanız gerekmektedir. Başvuru şartlarından bir diğeri ise Türkiye'de son iki yılda gerçekleştirilen uluslararası öğrenci seçme sınavına katılmış olunmasıdır. Uluslararası öğrenci seçme sınavından elde ettiğiniz sonuç belgesini veya kayıt kabul yönergesinde belirtilen şartlara ait belgenizin Konsolosluk veya noter onaylı örneğini Şırnak Üniversitesi'ne iletmeniz gerekir. Başvurular değerlendirildikten sonra yerleşen asil ve yedek adaylar ilan edilir. Bu durumda ilanları ve tarihleri kaçırmamalısınız. Asil adayların kaydı yapıldıktan sonra yedek adaylar ilan edilir. Bu sürecin sonunda da Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı tarihi ilan edilir.
Kaydınız için başvuru formunuz ıslak imzalı olmalı ve T.C Büyükelçiliğinden ''Denklik Belgesi'' almanız gerekmektedir. Bu belge ile lise diplomanızın Türk liselerindeki diplomalara denk olup olmadığı görülmektedir. Üniversite giriş belgeniz ile lise bitirme sınav sonuçlarınızı Türkçeye çevirerek Şırnak Üniversitesi'ne iletmelisiniz. Pasaport ibrazı, mali durum belgesi (maddi imkanlarınızın Türkiye'de Yükseköğretim sürdürmeye yeterli olup olmadığını göstermektedir), Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi ve onaylı örneği, İkamet bilgileri, son 6 ayda çekilmiş 4 vesikalık fotoğraf ve katkı payı ödeme dekontu ile tüm süreçleri tamamlamış olursunuz.
Şırnak Üniversitesi öğrencilerini teorik ve uygulamalı eğitimle yetiştirir. Kariyer Ofisi, projeler, paneller, konferanslar, laboratuvar uygulamaları ve saha araştırmaları ile öğrencilerini fiilen de yetiştirmektedir. Bu sayede bireyler, iş hayatına daha kolay adapte olabilir ve grup çalışmalarında verimi arttırabilir. Ayrıca, öğrenciler, mesleki gelişimlerini okul yılları içerisinde bir adım öne çıkarabilmektedirler. Şırnak Üniversitesi yüksek lisans alanında gerçekleştirilen çalışmalarda öğrencilerin istihdamına fayda sağlar. Şırnak Üniversitesi öğrenci donanımına ve gelişimine önem vererek çalışmalarını bu yönde ilerletmektedir. Bu sayede, öğrenciler, kendilerini bir adım öne çıkaracak CV sahibi olurlar. Etkinlikler ve projelerle desteklenen CV, iş hayatına girmeyi daha da kolaylaştırır. Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu olan öğrenciler şantiyelerde, ofislerde veya hastanelerde çalışabilmektedir. Mühendislik Fakültesi mezunları birçok alanda iş istihdamına sahip olabilir. Şırnak Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olan öğrenciler ise belediyelerde, kamu kuruluşlarında ve fabrikalarda çalışma imkânına sahip olurlar. Şırnak Üniversitesi Besyo öğrencileri spor salonlarında ve spor kulüplerinde çalışabildikleri gibi antrenör, spor yöneticiliği ve spor ile ilgili her alanda çalışma olanaklarına sahiptirler. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunları ise din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, vaiz, imam, müftü ve diyanet memuru olarak çalışabilirler. Şırnak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan öğrenciler tiyatro, sinema, müzik, televizyon alanlarında çalışabilmekte, müze ve sanat merkezlerinde de iş olanağı elde edebilmektedirler. Şırnak Üniversitesi yüksek lisans alanında gerçekleştirilen çalışmalarda öğrencilerin iş istihdamına fayda sağlar. Şırnak Üniversitesi öğrencileri akademik çalışmalar yürüterek ve farklı projeler içerisinde yer alarak hem akademik kadro içerisinde yer alabilir hem de farklı alanlarda gelişim gösterebilir. Okul içi faaliyetler öğrencileri farklı alanlara yönlendirerek bu durumu sağlamaktadır. Spor, gezi, festival, öğrenci topluluk ve grupları, öğretmen asistanlığı, proje üretimi ve sunumu; etkin iletişim, topluluk önünde profesyonel sunum ve konuşma, kendini iyi ifade edebilme, hitabet gibi hususlar öğrencileri iş hayatında ve iş mülakatlarında ön plana çıkaran önemli noktalardır. Okul içi çalışmalar ile desteklenen bu hususlar, öğrencilerin kariyer alanını genişletir ve geliştirir. İş hayatına girmeden önce önemli bir adım olan iş mülakatları, kişinin kendini ifade edebilmesine, iş tecrübelerine, iş disiplinine ve iş saygınlığına, eğitim-öğretim döneminde katıldığı proje ve topluluklara, CV verimliliğine önem vermektedir. Tüm bu unsurları geliştirmeye ve tamamlamaya çalışan Şırnak Üniversitesi, öğrencilerini mesleğe hazırlar. Yeni mezun ve deneyim yılı fark etmeksizin, iş arayanlar her kademede ve uzmanlık alanına uygun olarak yayınlanan iş ilanlarını Kariyer.net üzerinden kolayca takip edebilirler. Siz de hâlâ kendinize en uygun işi bulamadıysanız, hemen Kariyer.net’teki pozisyon rehberi sayfasını inceleyebilir, geleceğinizi planlayabilirsiniz.
Aşağıdaki veriler, Şırnak Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.