Great Place to Work Enstitüsü, 2015 Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesini açıkladı. Çalışan odaklı yönetim anlayışı ile insani dokunuşu yüksek kurum kültürüne sahip 25 şirketin yer aldığı listenin birinci sırasında Microsoft yer alıyor.

GPTW_ODULGreat Place to Work Enstitüsü 2015 Türkiye’nin En İyi İşverenler listesine giren şirketler düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Toplam 80 firmanın analiz edildiği araştırmada 25 şirket ödüle layık görüldü. Türkiye’de üçüncü kez açıklanan listede ödüller bu yıl, çalışan sayısına göre 50 – 500, 500 – 2000, 2000+ ve 20-50 şeklinde dört kategoride verildi. Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında, dünyadaki trendlerle paralel olarak bilişim, internet ve telekomünikasyon şirketleri göze çarpıyor.

BursaGaz tek lokal firma

50-500 kategorisinin birinci sırasında Microsoft bulunuyor. Türkiye’de hayata geçirdiği, lise çağındaki kızları teknoloji ile buluşturan, “Digigirls” isimli bir günlük program şirketin öne çıkan uygulamaları arasında gösteriliyor. Microsoft aynı zamanda hem “Diversity” alanında özel ödüle layık görüldü hem de “IT’nin En İyisi” seçildi. Son üç yıldır peş peşe listede yer alan ve ilk yılında Avrupa’nın En İyi İşverenleri Listesine de 49’uncu sıradan giren BursaGaz, Türkiye’nin En İyi İşverenlerinde bu yıl ikinci sırada. BursaGaz, En İyi İşverenler listelerinde, İstanbul dışında yer alan tek lokal firma olarak öne çıkıyor. Geçen yıl altıncı sırada yer alan Istanbul Edition Hotel, bu yıl beşinci sıraya yükseldi. Otel, çalışan memnuniyetinin genellikle düşük olduğu turizm sektöründe iki yıl üst üste en iyi işveren seçilmesi dikkat çekti.

E-ticarette İK’nın en başarıları: Sahibinden.com ve Gitti Gidiyor

Sahibinden.com ve Gitti Gidiyor’un listede olması da Türkiye’deki bilişim ve e-ticaret sektörünün gelişimini gösteriyor. Listeye 11’inci sıradan giren sahibinden.com bu yıl çalışanlarına sınırsız yüz yüze ya da telefonda psikolojik destek ve aile danışmanlığı hizmeti sunan “Hayat Sana Güzel – kaliteli yaşam paketi” ile fark yaratmayı başardı. Listenin 17’inci sırasındaki Gitti Gidiyor ise çalışanların birbirlerine takdir ve teşekkürlerini sundukları “You made my day kartları” ile dikkat çekti.

AXA Sigorta Finans’ın En İyisi oldu

Geçtiğimiz yıl 500+ kategorisinden listeye giren AXA Sigorta ve Ericsson Türkiye, bu yıl 500-2000 kategorisinde ilk sıralara yerleştiler. Üç yıldır listede yer alan AXA Sigorta, bu yıl kendi kategorisinde birinci oldu ve aynı zaman da Finans’ın En İyi İşvereni seçildi. Bu kategorideki sürpriz isim ise, 2010 yılında Türkiye pazarına giren perakende devi H&M oldu.

Doğuş ve Vodafone da listede

Toyota Pazarlama listede otomotiv sektörünün tek temsilcisi oldu. Toyota aynı zamanda İş Sağlığı ve İş Güvenliği alanında özel ödüle layık görüldü. Listeye ilk kez giren Doğuş Holding, 9’uncu sırada yer aldı. 2000 ve üzeri çalışan sayısına sahip şirketler kategorisinin birincisi ise Vodafone olarak belirlendi. Şirket, Farklı Kuşakların İşbirliği alanındaki özel ödülün de sahibi oldu. Özel ödüle layık görülen diğer firmalar ise, Yaşam Boyu Öğrenme alanında Hilti, Fırsat Eşitliği/Kadınların Desteklenmesi alanında SAP ve İş-Yaşam Dengesi alanında Daiichi Sankyo oldu.

Eyup ToprakTürkiye’de gurur boyutu üst düzeyde

Araştırmaya katılan şirketler Great Place to Work’ün 25 yılı aşkın süredir tüm dünyada yaptığı şekilde, ciro ya da ekonomik başarıları üzerinden değil, çalışanlarının mevcut kurum kültürleri hakkındaki düşünceleri ve İK uygulamalarının bütünü analiz edilerek değerlendirildi. Çalışanlarla yapılan Trust Index anketinde şirketlerdeki güven algısı güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu kriterlerine göre ölçüldü. Araştırma sonuçlarını yorumlayan Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Türkiye’deki sonuçlarda çalışanların %80 oranıyla en çok gurur alanında tatmin olduklarını görüyoruz. Markanın algısı dışarıdan iyi ise çalışanlar da burada çalışmaktan gurur duyuyor. Ürünlerden, hizmetlerden toplum mutlu ise bunun bir parçası olarak kendisini o zincirin bir halkası olarak görüyor ve uzun süre de kopmayı düşünmüyor. Orada çalıştığını herkese söylemek istiyor ve bununla övünüyor. Çalışanların % 92’si şirketlerinde bir fark yarattığını hissediyor. Öte yandan en düşük puanların %68 ile hakkaniyet alanında olduğu görülüyor. Hakkaniyet, dünyanın geri kalanında da olduğu gibi genel bakışta en tartışmalı ve sıkıntılı değerimiz. Bu alanda, çalışanlara cinsel yönelim, etnik köken ve engellerinden bağımsız olarak hakkaniyetli davranıldığına yönelik %90’lara çıkan olumlu bir tablo varken, şirket kazancının paylaşılması, terfiler ve hakkaniyetli ücretlendirme ile ilgili sorularda puanların %40’lara kadar düştüğü görülüyor. Araştırmada, güvenilirlik alanındaki en düşük puan yüzde 65 ile “Yöneticiler sözlerini tutarlar”, saygı alanında en düşük olumlu yanıtı alan soru ise yüzde 61 ile “İşyerine mahsus ve eşsiz sosyal haklarımız var” oldu” dedi.