Yeni çalışma düzeni, sosyal ve yan hak değerlendirmelerinin yanında önemli olan bir diğer konu da ekip ilişkileri! İşte, uzaktan çalışan ekibinizin iletişimini güçlendirmenizi sağlayacak birkaç püf noktası.

Ekipler aynı fiziksel konumda birlikte çalışmadığında, doğal olarak dostluk duygusunu ve ekip ruhunu yakalamaları zor olabilir. Ofis ortamları bu bakımdan duygu paylaşımının daha şeffaf olmasını sağladığı için ekstra bir çaba sarf etmeden de insanlar birbirleriyle kaynaşabiliyor, arkadaşlıklarını ilerletebiliyorlardı. Uzaktan çalışılan şu dönemde aynı güçlü bağlantıları kurmak zor gibi görünse de imkansız değil. İşte, size öneriler!

Yüz yüze deneyimi çoğaltın

Ofiste çalışmanın en büyük avantajı, ekip üyelerinin çalışırken aynı zamanda da doğal olarak birbirleriyle bağlantıda kalmalarıdır; çünkü bu fırsat yaratan alanlar fazladır. İnsanlar dinlenme odasında toplanır, birbirlerine hafta sonu planlarından bahseder, birlikte öğle yemeğine çıkar vb. İster işle ilgili olsun ister tamamen gündelik olsun ayaküstü bir sohbet için bir iş arkadaşının masasına uğrayabilir…

Bu organik bağlantılar, ekipler birbirinden uzaktayken o kadar da kolay olmuyor; çünkü artık sıradan bağlantılar için daha az fırsat var. Uzaktan çalışırken, genellikle sosyalleşmek için değil bir işi halletmek için bir araya geliniyor. Bu nedenle özellikle iş dışında sosyalleşmek adına da toplantılar organize edilmesine yardımcı olmanız önemli. Örneğin; herkesin dilediği zaman girip çıkabileceği sanal bir happy hour ayarlayabilirsiniz. Ekip üyelerini haftada bir kez işle ilgili olmayan bir sohbette bir araya gelmeleri için teşvik edebilirsiniz vb.

İş birliğini teşvik edin

Yüz yüze veya uzaktan, nasıl çalışılırsa çalışılsın ekipler çoğu zaman bağımsız çalışan insanlardan oluşur. Bununla birlikte, ekibe danışmadan işle ilgili kararlar alıp, süreçleri tek başına yürütmeye çalışan profillerle de karşılaşmak olasıdır. Tam da bu noktada iş birliğini teşvik eden bir lider olmanız mühim. Bunun için ekibinizle konuşup, birlikte çalışarak hem hedeflere hem de son teslim tarihlerine daha etkili ve kolay bir şekilde ulaşabileceğinizi vurgulayabilirsiniz. İş birliğini teşvik etmenin diğer bir yolu da öncelikle sizin ulaşılabilir olduğunuzu göstermenizdir. Çalışanlarınız size kolayca ulaşabilmeli ve fikir danışabilmelidir.

Doğru araçları sağlayın

Uzaktan çalışan ekiplere, hem işlerini halletmeleri hem de bunu yaparken birlikte kolayca çalışabilmeleri için ihtiyaç duydukları araçları sağlamanız gerekiyor. Her ekip ve her proje farklıdır. Bu nedenle her soruna uyan tek bir çözüm yoktur. Ekip üyelerinizin ihtiyaç duydukları şeye sahip olduğundan emin olmanın en iyi yolu onlardan geri bildirim istemektir.

Teknoloji, insanların iş birliği yapmasını ve iletişimde kalmasını kolaylaştırsa da tek başına yeterli değildir. Telefonla veya görüntülü sohbet yoluyla gerçekleşen bir konuşmayı, yüz yüze konuşmanın gücüyle kıyaslamamak gerek. Çalışanlar çoğu zaman telefonla konuşmak yerine birbirlerine e-posta göndermeyi veya mesajlaşmayı tercih etse de bu durum sadece  dijital iletişimi kuvvetlendiriyor. Bu nedenle ekibinizi mesajlaşmaya ek olarak konuşarak da iletişim kurma yönünde teşvik etmelisiniz.

Sonuç olarak, asıl önemli olan bağlantıda kalmak için fırsat alanları yaratmak gerektiği. Bir lider olarak da ilk adımı doğal olarak sizin atmanız gerekiyor. Unutmayın ki uzaktan çalışan ekibinizin iletişimde kalması için ne kadar çok fırsat olursa o kadar hızlı güçlü, uyumlu bir ekip haline gelirsiniz.

Kaynak: Link