Kariyer yolunda ilerleyen herkes için hedef farklıdır ve çalışmanın temel unsurlarından biridir. Şirket hedefleri ile bireysel hedeflerin örtüşmesi halinde çalışan çok daha azimli ve istekli bir yola adım atar. Bu yolda hayal edilen noktaya erişmek, keyifli ve mutlu yaşamanın da en temel belirleyicisi olduğundan hedeflerin doğru tespit edilmesi ve bu yolda verimli çalışmak çok önemli. Peki, kariyer hedefine ulaşmada ne tür püf noktaları ufuk açıcı olabilir?

3

Kariyer yolunda basamakları sağlam adımlarla çıkmak, sık tökezlememek ve hayal kırıklığına uğramamak için her şeyden önce hedeflerin doğru belirlenmesi gerekiyor. Yetenekleriyle örtüşen bir alanda çalışan, işini keyifle yapan bir kişinin isteyip de hayallerine ulaşmaması mümkün değil. Bu noktada doğru yeteneği yakalamak için şirketin performans sistemine, İnsan Kaynaklarına ve de yöneticilere düşen pay büyük. Diğer büyük sorumluluk ise çalışana düşüyor. Çalışan, eğer hedeflerine ulaşmak istiyorsa özellikle bazı noktalara dikkat etmeli.

İşte kariyer hedefine ulaşmada hem kendiniz hem de ekipteki çalışanlara önerebileceğiniz püf noktaları:

Hedeften emin olmak

Modern kişisel-başarı yayın türünün ilk yazarlarından Napoleon Hill, çok satan Düşün ve Zenginleş adlı kitabında o hepimizin iyi bildiği sözü tekrarlıyor: “Başarının başlama noktası tutkudur.” Kariyer yolunda en başta bunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Zayıf tutkuların zayıf sonuçlar doğuracağını ya da başka bir deyişle zayıf ateşin ısıtmayacağını unutmamak çok önemli. Bu nedenle ilk adım hedeften emin olmak. Gerçekten o hedefe ulaştığınızda kendinizi mutlu hissedecek misiniz? Ya da hâlâ kafanız karışık mı? Yolun aydınlanması için bu iki soruyu önceden sormakta fayda var.

Hedefe ulaşıldığını hayal etmek

Hedefe ulaşıldığında neler hissedilebileceğini ve bunun ne kadar mutluluk ve tatmin vereceğini önceden mutlaka hayal etmek önemli. Bu tür bir düşünme yolu size belki de hedefinizin hayal ettiğiniz şey olmadığını gösterebilir. Planlarınızın tamamen değişmesini sağlayabilir. Bu nedenle tüm detaylarıyla ulaşılan yeri hayal etmek ufuk açıcı olacaktır.

2

Hedef planı yapmak

Hedeften emin olduktan sonra eylem planı yapmak çok önemli. Hedef yolunda hangi yeteneklerin geliştirilmesi gerektiği, nelerin gündeme alınıp nelerin çıkarılmasının zorunlu olduğu tespit edilmeli. İş dünyasında yirminci yüzyılın en etkili kitabı diye anılan, otuz sekiz dile çevrilerek tüm dünyada 15 milyonun üzerinde satışa ulaşan Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı adlı kitabın yazarı, Liderlik Danışmanı Dr. Stephen R. Covey’in bu konudaki cümlelerine kulak vermek gerekiyorj. Covey, “Her şey iki kere yaratılır. Önce akıl sonra da fiziksel yaratma devreye girer. İlk aşama olan aklen yaratmadan emin olmak gerekir ki ikinci aşama fiziksel yaratmaya, yani eyleme geçilebilsin. Ardından duvarı örmek için tuğlaları koymaya başlanabilir. Her geçen gün duvar yükselmeye başlar ve her gün duvarın bitmiş halinin hayali kurulmalıdır” diyor.

Hedefleri kağıda dökmek

Chrysler şirketinin 1980’lerdeki yeniden doğuşundaki rolü ile bilinen ABD’li iş adamı Lido Anthony Lee Iacocca, “Bir şeyi kağıda dökme disiplini onu gerçekleştirmenin ilk aşamasıdır” diyor. Hedefe ilerleyen yolu planlamak için kritik noktaları ve eylem aşamalarını yazmak gerekiyor. Ardından her dönemeç başında nelerin başarıldığı, nasıl sorunların çıktığı takip edilerek planın işlemesi kolaylaşır.

1

Geriye dönüp bakmak

Hedeflerden ne kadar emin ve pozitif bir bakış açısına sahip olunursa olsun geçirilen aşamaları takip etmek önemli. Biraz kötümser bir bakış açısının karşılaşılacak sorunlar noktasında kişiyi hazırlıklı kıldığı, bir B planı geliştirmesini sağladığını unutmamak gerekiyor. Bu nedenle bir takvim geliştirmek ve notlar alarak hedef yolunu göz hapsinde tutmak süreç için son derece faydalı. “Bu aşama nasıl atlatıldı? Nasıl sıkıntılar yaşandı? Neler yolunda gitti?” gibi soruları sorabilmek oldukça kritik. Birer birer geçilen aşamalara kuş bakışı bakabilmek ne kadar ilerlediğinizi göstermesi açısından altın bir objektif.