Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Direktörü Pınar Çanakcı

İK profesyonelinin sağlam ilişki ve etkili iletişim kurabilen, bir adım öteyi düşünebilen vizyoner bir bakış açısına sahip olması gerektiğini belirten Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Direktörü Pınar Çanakcı, yalnızca uygulayıcı değil, dönüştürücü ve değişim öncüsü olmanın üzerinde duruyor.

Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Direktörü Pınar Çanakcı
Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Direktörü Pınar Çanakcı

Mümkün olan en fazla sayıda insana gıda yoluyla sağlık ulaştırmak misyonuyla hareket eden; Sütlü Ürünler, Su, Anne Bebek Beslenmesi ve Medikal Beslenme olmak üzere tüm Danone şirketlerine hizmet veren Ülke İş Destek Birimi İnsan Kaynakları ekibi 15 kişiden oluşuyor. Danone Türkiye İnsan Kaynakları bünyesinde toplamda 40 kişilik bir ekibin görev aldığını, Ülke İş Destek Birimi yapılanması altında ise yetenek kazanımı, yetenek değerlendirme ve geliştirme, işveren markası, kariyer gelişimi, bireysel gelişim eğitimleri, koçluk ve mentorluk, iç eğitmenlik, ücret ve yan haklar yönetimi ve özlük işlemleri süreçlerini yönettiklerini belirten Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Direktörü Pınar Çanakcı, Danone şirketleri ve fabrikalarında da 25 kişilik bir ekibin eş zamanlı olarak İK iş ortaklığı ve organizasyonel gelişim süreçlerinden sorumlu olduğunu bildiriyor. Çanakcı, İK politikalarından ve projelerinden söz ediyor.

Danone Çalışan Anneler Projesi

Türkiye’de kadın istihdamını sürdürülebilir kılmak ve çalışan annelerin iş yaşamında karşılaştıkları sorunlara dikkat çekerek değişime öncülük etmek adına Danone Çalışan Anneler Projesi’ni başlattıklarını söyleyen Çanakcı, proje kapsamında Anne Baba Dostu Uygulamalarla farklılaşan çalışma koşulları ve ek menfaatler sunduklarını belirtiyor. Çanakcı, “2017’de projenin ikinci araştırmasını gerçekleştirerek iş yaşamından kopmuş kadınları yeniden istihdama çağırmayı hedefliyoruz” diyor.

Her alanda dijitalleşme

Danone olarak tüm dijitalleşme süreçlerinde inovasyon konusuna önem verdiklerini söyleyen Çanakcı, “DanoneCareersTR” Facebook, Twitter, Instagram hesapların aktif olarak kullanırken, Facebook’un şirketlere özel tasarladığı Workplace by Facebook’u dünyada ilk kullanmaya başlayan firmalardan biri olduklarını ifade ediyor. Çanakcı, “İç iletişimimizde, fotoğraf/doküman paylaşımlarımızda, mesajlaşmalarımızda ve iç iletişim toplantılarımızda Workplace’i kullanmaya başladık. Ayrıca SAP kullanım alanlarımızı genişleterek değişim yönetimi projelerine başlıyoruz. Dijital Danoneliler projemizle daha sade, hızlı ve verimli çalışmamızı sağlayacak yeni araçlar geliştirmeye devam edeceğiz” diye aktarıyor.

Farklı kişisel gelişim projeleri

2017’de hayata geçecek İç Eğitmen projesiyle çalışanların istediği fonksiyona yönelik yetkinlik ve bilgi birikimini artırmalarını hedeflediklerini vurgulayan Çanakcı, mentorluk programını bu yıl ilk kez tüm Danone şirketleri kapsamında yaygınlaştırarak üst düzey yöneticilerin farklı departmanlarda çalışan yeteneklere mentorluk vermelerini sağladıklarını söylüyor. Çanakcı, “Altı ay süren mentorluk yolculuğu boyunca direktörlerimiz, ‘mentee’lerin liderlik yetkinliklerini ileriye taşımalarına destek oluyor. Liderlik Gelişimi kapsamında Yetenek Gelişim Planı çalıştaylarımıza başladık. Amacımız tüm Danone şirketlerinde görev yapan liderlerin ekiplerinin potansiyellerini maksimumda geliştirmelerine katkı sağlamak. Ayrıca Mayıs ayında gerçekleşecek Danone Camp etkinliğiyle üniversite öğrencilerinin iş yaşamını daha yakından tanıyacakları keyifli bir gün geçirmelerini planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Ekibi
Danone Türkiye Ülke İş Destek Birimi İK Ekibi

CODES yetkinlikleri

İşe alımda eğitim ve deneyim gibi temel özellikler dışında kurum kültürüne uyum, yenilikçi düşünme yeteneği, gelişme ve geliştirme isteği ve girişimci bakış açısının önemini vurgulayan Çanakcı, Danone Liderlik Modeli kapsamında değerlendirilen CODES (Creates: Anlamlı bir gelecek yaratır, Opens: Organizasyon içinde ve dışında ilişkiler geliştirir, Drives: Sürdürülebilir sonuçlar için harekete geçer, Empowers: Kendisini ve farklı ekipleri yetkilendirir, Self Aware: Kendini tanır) yetkinliklerinin de aranan kriterler arasında yer aldığını belirtiyor.

İK profesyoneli vizyoner olmalı

İK profesyonelinin sağlam ilişki ve etkili iletişim kurabilen, bir adım öteyi düşünebilen vizyoner bir bakış açısına sahip olması gerektiğini belirten Çanakcı, yalnızca uygulayıcı değil, dönüştürücü ve değişim öncüsü olmanın üzerinde duruyor. Çanakcı, şirketlerdeki değişim ve gelişimin temelinde İK’nın yer aldığını ve bunun kişileri öğrenmeye, meraklı ve araştırmacı olmaya sevk etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Çeşitli motivasyon uygulamaları

Motivasyon süreçlerinden de bahseden Çanakcı, Danone Campus ile çalışanlara global eğitim olanakları sunduklarını, projeler ürettiklerini, şirket içi ve yurt dışı rotasyonlarla farklı departmanlarda ve ülkelerde çalışma olanağı sağladıklarını ifade ediyor. Çanakcı, “Çalışanlarımızın iş-yaşam dengesine oldukça önem veriyor, 7/24 Çalışan Destek Programımızla psikolojik destek, sağlık desteği, seyahat danışmanlığı, mali veya hukuki konularda danışmanlık desteği gibi çeşitli konularda yardım alabilmelerini sağlıyoruz” diyor. Çanakcı sözlerini şöyle tamamlıyor: “Tüm çalışanlarımız doğum günlerinde izinli. Kadın ve erkek çalışanlarımızla oluşturduğumuz takımlarımız, tüm dünyadaki Danone çalışanlarıyla bir araya gelerek Danone World Cup’a katılım gösteriyor. Anne Baba Dostu Uygulamalarımız kapsamında Levent ve Ataşehir ofislerimizde hijyenik, konforlu ve tam donanımlı süt sağma odaları kurduk. Tüm aileyi kapsayan sağlık sigortası uygulamamız başladı. İlk gün hemşiresiyle annelere doğum yaptıktan sonra destek oluyor, anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda üç yaşına kadar mama desteği sağlıyoruz. Yeni anne ve babalara yasal izne ek iki hafta izin tanımladık, yeni annelere evden ve part-time çalışma opsiyonu sağlıyoruz. Annelerimiz, şirket toplantılarına bir yaşına gelene kadar bebekleri ve refakatçileriyle katılabiliyor. Buddy programımızla da doğum izninden dönen annelerimiz işe adaptasyon sürecini hızlandırmak amacıyla deneyimli annelerden koçluk alıyor.”

Danone Gönüllüleri Programı

Danone Gönüllüleri Programıyla 2007’den bu yana Koruncuk Vakfı işbirliğiyle Bolluca Çocuk Köyü korunmaya ihtiyaç duyan çocuklara destek oluyoruz, yine aynı köyde bir kültür merkezi kurduk. Gönüllülerimizle 38. İstanbul Maratonu kapsamında Adım Adım Koşusu’na katılarak Koruncuk Vakfı’na iki aile evi kazandırdık. Ayrıca Danone Sağlık Hareketi kapsamındaki Ağaç Dikim Şenlikleriyle Danone Ormanı’nı büyütüyor, son bir yıl içerisinde dört bin ağaç dikerek sağlıklı nesiller için çalışmayı sürdürüyoruz.