Bir çalışan için en büyük motivasyon kaynağının şirketin yönetim tarzı ve bakış açısı olduğunu düşünen ve tüm çalışmalarını bu yönde şekillendiren Özgün A.Ş İnsan Kaynakları Süpervizörü Gözde Özaydın, şirket kültürü ve insan kaynakları alanındaki uygulamalarını İK Blog okurları için anlattı…

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Özgün A.Ş. bir dünya devi olan Procter and Gamble firmasının, Shell madeni yağlarının aynı zamanda ACE (Fater), Duracell (Berkshire Hathaway), Wella ve  3M ürünlerinin resmi distribütörlüğünü yapıyor. Hızlı tüketim ve madeni yağ sektöründe en iyilerle çalışıyoruz. Global yapıların çalışma düzenleri tamamen işleyişimize de yansımış durumda. Bu sebeple iş planlarımız her zaman proaktif, yeniliğe açık ve gelişime yönelik oluyor. Şirket içinde aktif bir projelendirme yapımız bulunuyor. Yani çalışanlarımızın aklına bir fikir geldiğinde hep birlikte destek olup, neler yapabileceğimizi ortaya çıkarıyoruz. Bu da çalışma arkadaşlarımızı her zaman düşünmeye ve yeni projeler üretmeye teşvik ediyor. Hatta bu süreçlerde yardımcı olması ve yetenek yönetimi çalışmamıza katkıda bulunması için “Gelişim Kulübünü” kurduk. Bu kulüp üyeleri, katma değer oluşturacak her projenin sorumluluğunu sahiplenip, gerekli çalışmaları yapmak için destek ekip olarak çalışıyor. Özellikle İK ve şirket trendi olarak öne çıkan “Dijitalleşme” süreçlerinde çok daha önemli bir göreve sahipler.

Personel deneyim ortalaması çok yüksek bir şirkette olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bir İK Yöneticisinin ideali düşük turn over’ı yakalamaktır. Bu süreçte aktif rol alıp, çalışanlarımızın hayatlarına dokunmak ve bunun için çalışmalar yapmak bizim için çok değerli. Bir şirkette yetkin bir İK Yönetimi var ise o şirkette başarı, mutluluk ve hayata iz bırakacak değerler de beraberinde gelir. Biz de 300 personelimiz ve 5 bölgeden oluşan çalışma yapımızla şirketimize, ülkemize ve hayata anlam katacak çalışmalar için uğraşıyoruz.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

İnsan kaynakları olarak sağlam bir özlük ve hukuksal yapımız bulunuyor. Bu temel üzerine kurulu; işe alım, ödül/takdir, performans değerlendirme, eğitim yönetimi, onboarding adını taşıyan oryantasyon sistemimiz, kariyer planlama, sosyal sorumluluk çalışmalarımızla süreçlerimize devam ediyoruz.

İşe alım süreçlerinde her pozisyona uygun, talep edilen bölümlerden mezun olan kişilere öncelik veriyoruz; ancak yöneticiler olarak bu olmazsa olmazımız değil. Her bölümden adayla görüşme yapıyoruz. Burada bizler için önemli olan adayların kendini ve hayata dair beklentilerini net bir şekilde ifade edebilmesi. Güçlü ve fırsat alanlarını bilen bir aday, iş hayatında başarıyı yakalamaya bir adım daha atmış oluyor.

İşe alımla birlikte çalışanlarımızın gelişimleri için çalışmalara başlamış oluyoruz. Bu sene için “İş Geliştirme Takım Liderimizle” 2019 çalışmalarına farklı projelerle adım attık. Yatay ve dikey görev değişiklikleri ve yeni işe alımlar ile ilgili Özgün Akademi’nin temelini oluşturacak önemli bir çalışma yapmayı hedefliyoruz.

2019’un önemli İK trendlerinden biri olan “Dijitalleşme” bizim de oldukça önem verdiğimiz bir nokta. Kendi sistemlerimizi daha yalın hale getirmek, kişiye göre değil sisteme göre iş süreçlerini oluşturmak çok önemli. Bütün raporları çekebileceğiniz bir sistem, personeli iş süreçlerinde rahatlatacak uygulamalar gibi birçok çalışma, bu sürece göre şekillenecek.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

Yöneticilerin personelle beraber yapacağı aktiviteler için her zaman destek oluyoruz. “İK Sahada” diyoruz ve personellerimizle yüz yüze daha çok vakit geçirmek, çalışmalarına olası destekleri sağlamak için sahada bulunup, bölge ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. “Yılın En”leri seçimi, “En İyi Proje Ödülleri” ve ayrıca 5, 10, 15 yıllık çalışanlar için kıdem ödüllerimiz mevcut. Departman süreçlerine göre mini kamplar düzenliyoruz ve yılda bir kez tüm şirketin yan yana olduğu yemek organizasyonumuz mevcut. Ancak personellerimiz için en büyük motivasyon kaynağının şirketimizin  yönetim tarzı ve bakış açısı olduğunu düşünüyoruz. Yönetimimizin her daim destekleyici ve gelişime açık olması en büyük motivasyonel süreci oluşturuyor.