Çalışanlarına yedi temel alanda eşit mesafede durmayı hedefleyen British Council, bu anlayış çerçevesinde Kasım ayında pek çok etkinlik düzenledi. Bu alanların içerisinden birinin iş ve yaşam dengesi olduğunu belirten British Council İnsan Kaynakları Direktörü Banu Aksoy Macit, İK Departmanın bu alanda önemli çözümleri olabileceğini ifade ediyor.

british1British Council olarak iş ve yaşam dengesinin çok önemli olduğunu ifade eden İnsan Kaynakları Direktörü Banu Aksoy Macit, kavramın herkes için farklı anlışılabileceğini bildiriyor. Macit, “Hepimizin iş hayatları ile ilgili hayalleri var. Kimileri işin niteliği ile ilgili değişiklik hayal ederken, kimileri de işimi seviyorum ama çalışma koşulları bana hiç uygun değil diye serzenişte bulunur. İnsan Kaynakları çalışanları olarak bizler her iki duruma da çözüm üretebiliriz diye inanıyorum” diye belirtiyor.

Kasım ayının tüm British Council ofislerinde “employee well-being” yani “çalışan refahı” ayı olarak duyurulduğunu kaydeden Macit, bu ay içerisinde öncelikle iş ve yaşam dengesiyle ilgili çalışanlarla fikir alışverişinde bulunduklarını aktarıyor. “Çalışanlarımız evden çalışma, esnek çalışma, fazla çalışmaları serbest zaman olarak kullanabilme gibi fırsatlardan yararlanarak ne zaman nasıl çalışmaları gerektiğine yetişkin bireyler olarak kendileri karar verir” diyen Macit, bu kapsamda yaptıkları çalışmaları aktarıyor.banuaksoy2

Stresle başa çıkmanın yolları

İlk atılım olarak 4 Kasım’da Stres Farkındalık gününü farklı aktiviteler ile kutladık. Örneğin stresin günlük hayatımızdaki etkisini azaltabilmek amacıyla çalışanlarımıza doğru nefes alma egzersizleri eğitimi aldırdık. Ortalama yüzde 30 olan nefes alma kapasitemizi yükselterek aslında daha sağlıklı, mutlu, huzurlu ve neşeli bireyler olabileceğimizi öğrendik.  Bu egzersiz sadece iş ile ilgili strese yönelik değil, tüm hayatları boyunca stresli durumlar ile başa çıkmaları konusunda kendilerine yardımcı olacak ve refah düzeylerini olumlu yönde etkileyecektir.

Bir diğer uygulamamız ise çalışanlarımızın fikirlerini açıkça ifade edebilecekleri bir intranet portalı oluşturduk. Böylece çalışanlarımız ne zaman isterlerse iş-yaşam dengelerini düzenlemeye yönelik fikirlerini tüm çalışanlar ile paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra çalışanlarımıza iş stresinden uzak durmaları için onlara yardımcı olabilecek öneriler paketi oluşturduk ve sunduk. Oldukça olumlu tepkiler aldık. Rahatlamak için kendilerine vakit ayırmaları gerektiğini hatırlatmak amacıyla posterler dizayn ettik ve ofislerimizde görebilecekleri yerlere astık.

Bir diğer çalışmamız ise “Ritim Atölyesi Çalıştayı”oldu. Çalışanlarımız ile ritmin tanımı, müziğin içinde ritim, temel ritim elementleri ve türleri, ritim aletlerinin tanıtımı, ritim okuma ve sayma, okunan ritimlerin enstrümanlar ile icra edilmesi basit bir ritmin birlikte çalınmasını öğrenip deneyimledik. Bu eğlenceli deneyim ile çalışanlarımız stresten uzaklaşarak eğlendiklerini ifade ettiler. Amacımız Ritim Atölyesi Çalıştayı ile çalışanlarımızı günlük iş stresinden uzaklaştırmak ve takım ruhu oluşturarak motivasyonlarını arttırmaktı.

Aktivitelerimizi duyurmak için sosyal medyayı sıklıkla kullanıyoruz. Çalışmalarımızı sosyal medyada takipçilerimiz ile paylaştık ve beğeniler aldık. Bölge Direktörümüz Andy Williams kendi iş-yaşam dengesini nasıl sağladığını ve stresten uzak durmak için neler yaptığını çalışanlarımız ile intranetimizde bir video ile paylaştı. Böylece üst yönetim seviyesinde de bu konunun ne kadar ciddiye alındığı çalışanlarımız ile paylaşıldı.

Çalışan refahının bağlılığa dönüşümü

Bizler, çalışan refahına yönelik düzenlediğimiz bu toplantılarda çalışanlarımızdan gelen fikirleri oldukça önemsiyoruz. Çalışanlarımızdan gelen geribildirimleri toparlayıp aksiyona dönüştürerek onların da şirkete olan bağlarını kuvvetlendirdiğimizi de “çalışan bağlılığı” anket sonuçlarından görebiliyoruz.