mistakeİş hayatındaki birçok insan elindeki işleri tamamlamaya odaklanıp, kendisini dış dünyada gelişen olaylara kapalı tutuyor. Çalışanların yaptığı en büyük yanlışlardan biri de bu noktada beliriyor.

Hem kendi işinin farkında olmak, hem çevredeki durumun farkında olmak başarıya götüren etmenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Arka planda tutulan ve önemsiz gibi görünen küçük eylemler ‘başarılı bir kariyer’ için aslında büyük rol oynuyor.

İşte kariyer yolculuğunda kaçınılması gereken 4 hata:

1-      İletişim alanınızı genişletin: Dijitalleşmenin her konuda etkisini gösterdiği bir dönemde, şirket içi haberleşmenin mail yoluyla yapılması da herkes tarafından tercih ediliyor. İç iletişimin bu şekilde sağlanması, farklı lokasyonlarda bulunan çalışanlara birbirlerini tanıma fırsatı da sunuyor. İş hayatında yapılan hatalardan biri, bu iletişimi sadece şirket içinde tutmak olarak belirtiliyor. Elektronik de olsa farklı şirketlerdeki insanlarla tanışmak, haberleşmek ve farklı fikirler edinmek çalışanın vizyonunu genişletmesini sağlıyor. Dış ilişkilere yapılan yatırım, daha etkili daha profesyonel ortaklıkların gelişmesine yol açıyor.

2-      Para odaklı kararlar almayın: Yapılan araştırmalar, insanların sahip oldukları paranın en azından yüzde 20 daha fazlasını istediklerini ortaya koyuyor. Meslek seçimlerinin de yetkinlik değil de maaş gelirine göre yapıldığı günümüzde hatalardan kaçınmak pek mümkün gözükmüyor. Kariyer hayatında, çalışanlara en değerli deneyimleri sağlayacak, ilişkileri önemli derecede geliştirecek ve hızlı oranda öğrenmeyi sağlayacak yolun seçilmesi başarı için önemli adımları oluşturuyor. Parayı ikinci plana atarak, deneyim ve yetkinliklere öncelik vermek uzun vadede daha yüksek kazanç getiriyor.

3-      Başarısızlık düşüncesi sizi yıldırmasın: Çalışanlar, meslek hayatları boyunca, hiç düşünmedikleri bir anda birçok riskli alternatif ile karşı karşıya kalabiliyor. Seçim yapmak zorunda bırakılıyorlar ve hatta yaptıkları bu seçimler onları başarısız bir iş hayatına da sürükleyebiliyor. Özellikle üst düzey yöneticiler, potansiyeli olan çalışanlarını bu yola sokmaktan hiç çekinmiyor. Böyle bir durumda çalışanların, başarısız olma düşüncesini geride bırakması gerekiyor. Zor durumları avantaja çevirmek, şirketin büyümesine katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda çalışanların kendileriyle alakalı gerçekleri de görmesine yol açıyor. En zor durumlar genellikle en büyük kişisel gelişimlerin sağlandığı zaman olarak karşımıza çıkıyor.

4-      Çevrenizdekilere yardım edin: Şirket ya da çalışan için önemli olan işte başka bir çalışanın da katkısı varsa, o kişi, çoğu zaman bunun karşılığını alıyor. Bu durum, profesyonel iş hayatının bir gerçeği olarak belirtiliyor. Yapılan araştırmalar, en başarılı yöneticilerin bile çevrelerindeki insanların başarısına kendi başarılarından 4 kat daha fazla odaklandığını gösteriyor. Kariyerinde daha uzun süreli var olmak isteyenlerin, başkasına faydalı olabilecek bir fırsat gördüklerinde, çıkar beklentisine girmeden bu fırsatları gerçekleştirmek için zaman ayırmaları tavsiye ediliyor.