Aday seçme yerleştirmede ön eleme sürecinin çok daha hızlı sonuçlanması İnsan Kaynakları uzmanları için büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. HR Venue Kurucusu ve Genel Müdürü Ümit Oktamış video mülakat süreçlerinin bu konudaki kazanımlarını anlatıyor. 

HR venue Video İnsan Kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi, bu alanda yapılan teknolojik yatırımları da artırdı. Adayların teknoloji bağımlılığıyla birlikte yer ve zaman kısıtlamasını ortadan kaldıran video iş görüşmesi platformları mülakatları çok daha esnek hale getiriyor. Yurt dışında yapılan araştırmalar, özellikle video iş görüşmelerindeki zaman tasarrufunun İnsan Kaynakları maliyetlerine yansıdığına dikkat çekiyor. Türkiye’de bir pozisyonunu ortalama doldurulma süresinin yaklaşık 30 gün olması dolayısıyla ön eleme süresinin kısalması işe alım sürecini çok daha verimli ve maliyet etkin hale getiriyor. Dijital iş görüşmesi deyince ilk akla gelen yöntem karşılıklı görüşmeye olanak sağlayan canlı platformlar olsa da adayların kendi istedikleri yer ve zamanda sisteme girerek, yanıtlarını kaydedebildiği video  platformlar zaman tasarrufu anlamında çok daha fazla kazanım sağlıyor. Bu nedenle, dijital iş görüşmelerinin bir sonraki jenerasyonu olan asenkron dijital görüşmeler başka bir deyişle video iş görüşmeleri, aday, İnsan Kaynakları ve Bölüm Müdürünün sürece kendi istedikleri yer ve zamanda dahil olmalarına imkan verirken, iş görüşmelerini tamamen yerden, zamandan ve  kişiden bağımsız hale getiriyor.

Video mülakat ile görüntülü konuşma arasındaki en önemli farklar nedir?

Bu konuda bilgi veren HR Venue Kurucusu ve Genel Müdürü Ümit Oktamış, video mülakat ile görüntülü konuşma arasında farkın, video görüşmede tarafların bir araya gelmek zorunda olmamaları olduğunu belirtiyor. Oktamış, “Örneğin, İK uzmanları Cuma akşamı işten çıkmadan önce onlarca adaya video iş görüşmesi daveti gönderip hafta sonu tatillerine çıkarken, adaylar cumartesi ve pazar günü boyunca video görüşmelerini kaydediyorlar. İK uzmanı pazartesi sabahı masasına oturduğunda hafta sonu gerçekleşen onlarca görüşmeyi kendi masasında izleyerek değerlendiriyor ve adayları bir sonraki aşamaya geçirip geçirmemeye karar veriyor. Diğer yandan, adaylar için sağlanan bu kolaylık onların görüşmeye olan motivasyonunu artırıyor zira adaylar çalışmaya devam ediyorsa görüşmeye gelmek için işlerinden izin almaları gerekmiyor. Üstelik kendi şehirlerinin dışındaki bir işe de kolaylıkla başvurabiliyor ve yeni fırsatları deneyebiliyorlar”  diye belirtiyor.

Bölüm müdürleri sürece çok daha hızlı dahil olabiliyor

Bunun yanı sına İnsan Kaynakları uzmanlarının en çok vaktini alan süreçlerden biri olan uygun adayın ilgili bölüm müdürü tarafından değerlendirilmesi de hızlanıyor. Oktamış, “Yönetilen açık pozisyonlar için ilgili birim müdürleri İK uzmanlarından yorumları ile birlikte CV bekliyor, oysa İK uzmanları teknik soruları soramadığı gibi, cevaplarını da değerlendiremiyor. Video iş görüşmesi daveti gönderilen adaya hemumitoktamis İK hem de bölüm yöneticilerinin soruları yönelttiğinde, adayın video kaydını izleyen İK ve bölüm yöneticisi, kendi istedikleri yer ve zamanda adayı değerlendirip, bir sonraki aşamaya geçirip geçirmeyeceklerine karar verebilirler. Ayrıca geniş ekip kararı gerektiren işe alım projelerinde de yine bu yöntemle çok daha hızlı olarak pozisyonları kapatmak mümkün. Şirketin farklı merkezlerinde görev alan ancak aynı ekiple iş yapacak olan birim bu sayede adayları kendi bulunduğu lokasyonda izleyebiliyor ve HR Venue üzerinde yaptıkları değerlendirmeleri ile en uygun adayın alınması konusunda uzlaşabiliyor” diye konuşuyor.

 Kariyer Dergi Nisan Sayısı