2013 yılının bu son günlerini yaşarken yeni yıl için beklentiler ve araştırmalar da kendini göstermeye başlıyor. Bu kapsamda Michael Page Türkiye altı sektörün 2014 yılı için maaş analizini yayınladı. Yeni yılda en yüksek ücretler mühendislik sektöründe kendini gösteriyor.

İşgücü ve maaş beklentisi açısından pazardaki mevcut trendlere genel bir bakış niteliği taşıyan 2014 Maaş Analizi Raporu bankacılık, finans, mühendislik ve üretim ile sağlık ve yaşam bilimleri, teknoloji ve perakende sektörlerini kapsıyor. (2017 raporu için tıklayın)

PageGroup Genel Müdürü Hugo Campo, bu raporu, sektörlere uygun profilleri ve ücret düzeylerini doğru bir şekilde saptamak ve maaş gibi hassas bir konuda şirketler ve adaylar arasında köprü görevi görüp, gerekli yönlendirmeleri yapmak amacıyla hazırladıklarını ifade ediyor. Campo, her yıl tekrarladıkları Maaş Analiz Raporunun bu yılki sonuçlarının 2014 maaşlarına ışık tutacağını ve işe alım dönemlerinde kullanılabilecek bir kaynak niteliğinde olduğunu vurguluyor. Campo, “Araştırma, pazarlar hakkında genel öngörü ve tahmin niteliğinde bir çalışmadır. Raporun sonuçlarına göre Türkiye’yi diğer Avrupa ülkeleri ve ABD ile karşılaştırdığımızda, orta ve üst kademedeki ücret paketleri genellikle biraz daha yüksek gözüküyor. Diğer taraftan sosyal güvence kapsamı yani, sağlık sigortası, işsizlik sigortası, emeklilik gibi imkanlar diğer ülkelerle aynı seviyede değil. Bu nedenle Türkiye’de çalışanların kendilerini finanse etmeleri gerekiyor. Öte yandan diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda, eğitim, yeterlilik, yabancı dil ve lokal çalışan karakteri olarak, ortalamanın üstündeler. Bunun sonucunda da Türkler piyasada daha değerliler.”

Sektör değil pozisyon maaşlarda etkili

Hazırlanan raporda dikkat çeken bir başka nokta ise, maaşların sektörel olarak değil daha çok pozisyona göre değişiklik gösterdiği. Örneğin sağlık sektöründe direktörlükle ürün müdürlüğü arasında yıllık brüt maaş oranlarında farklılıklar gözüküyor.  Farklı sektörlerde aynı pozisyonla kıyaslandığında, en yüksek maaş seviyeleri bankacılık ve sağlık sektörlerinde, en düşük maaş seviyeleri ise perakende sektöründe görülüyor.

Öte yandan Türkiye’de maaşın yanı sıra “bonus” sisteminin de yaygın olduğu çıkan sonuçlar arasında. Orta düzey yönetici pozisyonlarında en yaygın maaş dışı verilen haklar araba ve sağlık sigortası, üst pozisyonlar için de hisse senedi paylaşımı ve satımı da olarak öne çıkıyor.

Rapordan ana başlıklar şöyle;

Michael Page danışmanlarının 150.000 den fazla müşteri ve adayla birebir görüşerek küçük, orta ve büyük ölçekteki ulusal ve uluslararası şirketleri kapsayan bir araştırması olan Maaş Analizi Raporu’ndan öne çıkan bazı başlıklar şöyle;

–           Projeler Direktörü yıllık brüt maaş: 350.000 TL  (Mühendislik sektöründe petrol &gaz, enerji, otomotiv, havacılık alanlarında, 1.650 M TL ciro ve üzeri iş hacmini yöneten ve 20 yıllık deneyimli)

–           BT Yöneticisi yıllık brüt maaşı: 360.000 TL (Teknoloji sektöründe 15-25 yıl deneyimli)

–           CFO yıllık brüt maaşı: 330.000 TL (Finans sektöründe,13 yıldan fazla deneyimli)

–           Medikal Direktör 300.000TL (Sağlık ve yaşam bilimleri sektöründe, 4yıldan fazla deneyimli)

–           Kredi İzleme ve Tahsilat Uzmanı yıllık brüt maaşı:  250.000 TL (Bankacılık sektöründe, 13 yıl deneyimli)

–           Perakende Müdürü yıllık brüt maaşı: 240.000 TL ( Perakende sektöründe )