hugentŞirketlerin değişen profili her geçen gün daha esnek olmaktan geçiyor. Artık günümüzde Y kuşağı hatta Z kuşağı gibi bir gerçek var. Bu genç kuşağın özgüveni yüksek ve kendi yaşam alanına önem veriyor. Şirketler yeni nesil adayları istihdam ederken yenilikçi ve yaratıcı olmalarının yanı sıra daha uzun soluklu bir çalışma hayatı sergilemelerini bekliyor.

 Şirketlerin değişen dinamikleri her geçen gün daha fazla bilgiye ve daha fazla kişisel gelişime ihtiyaç duyuyor. Günümüzde çalışan profilinde ‘yeni nesil’ gibi bir olgu söz konusu. Şirketlerin mevcut personel yapısının değişimi ile yöneticilerin de bakış açısını değiştirebilmesi gerekiyor. Şirketler yeni nesil adaylarını istihdam ederken yaratıcı, yenilikçi ve geliştirici olmalarının yanı sıra uzun soluklu bir çalışma hayatı sergilemelerini bekliyor. Yeni neslin, iş değiştirme konusunda korkusuz ve anlık kararlar aldığını belirten Özlem Veryeri Taşkaya konuyla ilgili şu açıklamaları yapıyor;” Yeni nesil özgüveni yüksek, kendi yaşam alanına önem veren ve bunu iş hayatında da ön planda tutan, değişime ve risklere daha açık bir profilden oluşuyor. Özgürlük hayatın her kesimi için çok önemli, teknolojiyi çok yakından takip edip, global aktivite ve gelişmelere çok daha hızlı ve yorumsal yaklaşabiliyorlar. Kesinlikle dünya nasıl yeşil kalır ve bu yolda neler yapmak gerektiği ile ilgili “ daha aktivistler. Aidiyet duygusu ve kariyer planlama onlar için çok önemli. İnsana yatırım yapmayan bir şirkete ilgi duymuyorlar.”

Özgürlükçü yaklaşım

İşe alım görüşmelerinde artık karşı tarafı sorgulayan, ne beklediğini ve istediğini net bir şekilde bilen, kariyer yolunu önceden belirlemek isteyen bir profil var. Yeni nesil, teknolojiyi çok yakından takip edip gelişmelere çok daha hızlı yaklaşabiliyor. Bu nedenle Hugent, işe alım süreçlerinde yeni nesil çalışanlardan, teknolojiyi hayatının bir parçası olarak görmesini ve iletişimde bu kanal üzerinden kendisini sürekli geliştirmesini bekliyor. Değişken, tartışmacı, itirazcı ancak sanıldığı gibi vurdumduymaz olmayan yeni nesil çalışanların yönetilmesi hakkında Veryeri Taşkaya şunları söylüyor: “Yeni nesil çalışanlarının yöneticileri örnek ve sonuçlarla yol gösterici aynı zamanda açık olmalı. Şirket yöneticileri özgürlüğüne düşkün olan bu kuşağı direktifler yerine öngörülerle, esnek ve özgürlükçü bir yaklaşımla yönetmeyi tercih etmeli. Kariyer planlaması, şirketin ‘çalışan’ üzerindeki uygulama ve yatırımları muhakkak yapılandırılmış olmalı.”