Belirli bir iş hakkında bilgi edinmenin en hızlı ve yararlı yollarından biri, o işi profesyonel olarak yapan birini gözlemlemektir. “İş gölgeleme” olarak adlandırılan kavrama dair detaylar bu yazımızda!

İş gölgelemede gereken gözlemi yapabilmek için uzman kişinin etrafında sınırlı bir süre de olsa zaman geçirmek gerekir. İşi gölgelendirme; ilgi duyduğun alanın senin için gerçekten uygun olup olmadığını anlamanın iyi bir yoludur. Peki, iş gölgelemenin avantajları neler?

İş gölgelemenin faydaları

İş gölgelemesi çeşitli şekillerde yararlı olabilir. Bir işin günlük akışında neler yaşandığını bire bir uzmanı aracılığıyla görmek, doğru karar vermeyi sağlar. Özellikle de kariyer hayatıyla ilgili netleşmeyen fikirlerin varsa! İşe gölge koyma, becerilerinin ilgi duyduğun kariyer alanıyla eşleşip eşleşmediğine ve okuldan, diğer işlerden edindiğin becerilerin bu işe nasıl etki edeceğine karar vermene yardımcı olabilir.

İşin gölgelenmesi kısa süreli bir deneyim olduğu için (bazen sadece günün yarısı), uzun vadeli işlere veya stajlara başvurmadan önce bu kariyere devam etmek isteyip istemediğine karar vermen gerekir. İş gölgelemesi yaptığında bu kararı vermen kolaylaşırken, ilgi alanındaki kişileri kapsayan bir network de oluşturabilirsin. Bu kişileri takip etmen ise sana sürdürülebilir bir fayda sağlar.

Resmi ve gayri resmi iş gölgeleme

İşbaşı eğitimi, bir lise veya üniversite tarafından düzenlenen resmi bir programın parçası olarak yapılabilir veya resmi olmayan şekilde programlanabilir. Resmi bir işbaşı programı bulmak için lise rehberlik danışmanına veya okulunun kariyer hizmetleri ofisine danışabilirsin. Ayrıca düzenli aralıklarla yapılan Kariyer Günleri fuarına katılarak önde gelen pek çok şirketin temsilcisiyle tanışabilir, iş veya staj fırsatlarından birini elde etme şansı bulabilirsin.

Sadece yolun başında olunduğunda değil, bazen yetkin bir çalışan olarak da gölgeleme yapmak mümkündür. Örneğin; kariyer rotasını değiştirmek isteyen biri olabilirsin. Böylesi bir durumda da hedeflenen kariyer hakkında yine gölgeleme yaparak yeni bilgiler edinebilirsin.

İş gölgelemesi sırasında ne yapmalısın?

Öncelikle her iş için gölgeleme deneyimi farklıdır. Bir çalışanı takip edip, günlük çalışmalarına katılacaksın. Bu nedenle bazı görevlerde senden yardım isteyebilirler. Bu görevleri kendine güvenen bir şekilde kabul edip, yerine getirmeye çalışmalısın. Bazı çalışanlar sana soru sorma fırsatı da verecektir. Bu anları iyi değerlendirmeli, sana yeni bir şey öğretecek sorular sormalısın. Bir çalışanı ne kadar süreyle gölgelediğine bağlı olarak, iş için kritik olan becerileri öğrenme şansının olduğunu hiç unutma.

Bir iş gölgesi ne kadar sürer?

İş gölgeleme, birkaç saat sürebileceği gibi bir gün ya da bir hafta da sürebilir. Ancak, birkaç haftadan uzun süren işbaşı eğitimi, staja benzer. Hemen hemen her durumda, birisini gölgelendirirken harcadığın zamanın verimli geçtiğine dikkat etmelisin.

İş gölgelemesi için bir ipucu

Sorularını önceden hazırla. Hazır sorularının dışında, süreçte de aklına yeni sorular gelecektir. Bunları uygun zamanda dile getir ve cevaplarını iyi kavra.

Kaynak: Link