Bakım Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Bakım Elemanı Ne Demek? 2. Bakım Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Bakım Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Bakım Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Bakım Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Bakım Elemanı Ne Demek?
Bakım elemanı, hasta ve yaşlı kişilerin bakımını üstlenir ve temel gereksinimlerini karşılar. Hasta ve yaşlı bakım elemanı nedir sorusuna; sürekli gözetim ve kontrol altında tutulması gereken hastalara, evde ya da kliniklerde refakat eden kişidir, şeklinde cevap verilebilir. Bakım elemanları, yardımcıya ihtiyaç duyan hastalarla ilgilenir. Bunun dışında 65 yaş üstü kişilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için gerekli önlemleri almak da bakım elemanı görev tanımı içerisinde yer alır.
Bakım Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Hasta ve yaşlı bireylerin günlük kullandıkları ilaçların takibini yapmak ve hastaya günlük rutinlerini yapmasında yardım etmek bakım elemanı görevleri arasında yer alır. Bakım elemanları ihtiyaç halinde hastalara pansuman ve iğne yapabilir. Bakım elemanı, hastaların fiziksel aktivitelerini yapmasına yardımcı olur. Hastanın durumu çok fazla hareket etmesine ve yürümesine engel teşkil ediyorsa, hastaya pasif egzersizler yaptırır. Pasif egzersizler yatak yaralarını önlediği için de kritik bir öneme sahiptir. Bunun dışında yaşlılara çekme, germe ve dengeleme egzersizleri yaptırmak, onları yürüyüşe çıkarmak ve ilaçlarını temin etmek de bakım elemanlarının sorumluluğundadır. Bakım elemanı hasta ve yaşlı bireylerin günlük ihtiyaçlarını karşılamaların da yardımcı olur. Kıyafetlerini değiştirmek ve yemek yemek bu ihtiyaçların başında gelir. Her bakım elemanın günlük olarak yapması gereken belli başlı rutinler vardır. Hastanın nabzını ve tansiyonunu ölçmek, söz konusu rutinler arasında yer alır. Hastane ve kliniklerde çalışan bakım elemanlarının ek görevleri ve sorumlulukları vardır. Sağlık kurumlarında çalışan hasta bakım elemanları, biyopsi materyallerini patoloji bölümüne götürür. Muayene ve pansumanda kullanılan malzemeleri sterilizasyon sorumlusuna ulaştırır. Risk altında olan ve yanında refakatçi bulunmayan hastaları belirli aralıklarla kontrol eder. Herhangi bir acil durumda ya da komplikasyonda nöbetçi hemşireye ve doktora haber verir. Yaşlı ve hasta bakım teknikerleri, personel sayısının yetersiz olduğu durumlarda, başhekimin talimatları doğrultusunda hastanelerde nöbet tutabilir. Ek olarak hasta ve yaşlı bakım elemanı, gözetimi altında olan kişilere psikolojik destek sağlar. Bakım elemanlarının diğer görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
- Çeşitli moral etkinlikleri düzenlemek ve bu etkinliklere hem hastaların hem de hasta yakınlarının katılmasını sağlamak.
- Hastanın psikolojik ve fiziksel durumu hakkında bakım uzmanını ve hasta yakınlarını bilgilendirmek.
- Yürüyemeyen hasta ve yaşlı bireyler için evde bakım hizmeti vermek.
- Gerekli gördüğü durumlarda hastanın psikolojik destek almasını sağlamak.
- Yaşlı ve hastalara günlük egzersizlerini yaptırmak.
- Hastanın diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programına uygun bir şekilde beslenmesini sağlamak.
- Yatağını hastanın en rahat edeceği pozisyona ayarlamak.
Bakım Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Hasta ve yaşlı bakım elemanı olmak için üniversitelerin Yaşlı Bakımı Bölümünden mezun olmak avantaj sağlar. 2 yıllık yaşlı bakımı bölümünde öğrencilere bakım elemanı yetiştirme ve geliştirme, fiziksel rehabilitasyon ve evde yaşlı bakım hizmetleri eğitimi verilir. Bunun dışında, yaşlılarda davranış sorunları ve genel beslenme gibi teorik dersler de eğitim programında yer alır. Hasta ve yaşlı bakım elemanı nasıl olunur sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt, meslek liselerinin hasta ve yaşlı hizmetleri alanından mezun olarak, şeklinde olur. Bu alanda çalışmak isteyenler meslek kurslarına da katılabilir. Kursların eğitim içeriğinde yaşlı bakımına dair bilinmesi gereken tüm teknik bilgiler bulunmaktadır. Sağlık sosyolojisi ve meslek etiği gibi teorik derslerin de yer aldığı hasta ve yaşlı bakım uzmanlığı kurslarına İnternet ortamında katılmak da mümkündür. Terminal dönemde yaşlı bakımı ve ilkyardım gibi pratik derslerin de yer aldığı kursların toplam süresi genellikle 4 haftadır. 4 haftalık eğitimin sonunda yapılan sınavdan 50 ve üzeri puan alanlara Hasta ve Yaşlı Bakım Eğitim Sertifikası verilir.
Bakım Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Tüm hasta ve yaşlı bakım elemanları görevlerini ve kendilerine verilen talimatları yerine getirmelidir. Bakım elemanı hastayla yakından ilgilenmeli ve acil müdahale gerektiren durumlarda ilkyardım uygulamalıdır. Teorik bilgileri uygulama becerisine ve temel anatomi bilgisine sahip olmak bakım elemanı özellikleri arasında yer alır. Bu özellikler dışında hasta ve hastalık psikolojisine vakıf olmalı. Hastayı ya da yaşlıyı fiziksel yönden olumsuz etkileyen psikolojik değişimleri başhekime, baş hemşireye ya da klinik psikoloğa bildirmelidir.
Bakım Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Hastanelerde ya da evde bakım elemanı olarak çalışmak için üniversitelerin Yaşlı Bakım Bölümü ya da Sosyal Hizmetler Bölümü mezunu olmak avantaj sağlar. Bunun dışında bakım elemanları; temel ilaç bilgisi, rehabilitasyon ve yaşlı iletişimi gibi konulara hakim olmalıdır. Aynı şekilde hasta yakınlarıyla iletişim halindeyken sağduyulu ve güven verici konuşmalı, merak ettikleri soruları cevaplamalıdır. Türkiye genelindeki yaşlı bakım elemanı ilanlarına, hasta bakıcı iş ilanları üzerinden ulaşılabilir. Hasta ve yaşlı bakım teknikleri; hastanelerde, yaşlı bakım merkezlerinde, verem savaş dispanserlerinde ve huzurevlerinde çalışabilir. Bakım elemanı maaşı, kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Adaylar, Kariyer.net üzerinden bu alandaki güncel iş ilanlarını takip edebilir ve kendilerine uygun seçeneklere başvuru yapabilir.