Depo Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Depo Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?

Depo Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek?

Depo yöneticisi; iş yerlerinde bir dizi malzemenin satın alınması, depo alanında saklanması ve gerekli durumda sevk edilmesi konusunda görev üstlenir. Depo yöneticisi, depo alanındaki malzemelerin iş güvenliği tedbirleri doğrultusunda, prosedürlere uygun şekilde taşındığının gözetilmesinden de sorumludur. Çalışanların bu kurallara uymasını sağlar. Bununla birlikte depo içerisinde yer alan malzemelerin güvenli bir şekilde tutulması konusunda gerekli koordinasyonu da sağlar.

Depo Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Depo yöneticisinin görevleri arasında en temelde tüm depo süreçlerinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak yer alır. Depo sahası içerisinde malzemeleri teslim alan, düzenleyen, ürünlerin montaj ve sevkiyatını yapan alt personellerin çalışmalarını kontrol ve koordine eder. Bununla birlikte depodaki stok kontrol sistemlerinin geliştirilmesi ve yeni prosedürlerin entegre edilmesi de görevleri arasındadır. Depodaki kapasite gereksinimleri hakkında çalışmalar yapmak, tedarikçi ve nakliye şirketleri ile irtibat halinde olmak gibi işler de depo yöneticisi görev tanımı içerisinde yer alır. Depo alanında yer alan forklift, yük kaldırma ve taşıma gibi araçların rutin bakımlarının yapılması, bu araçlarda bir arıza söz konusu olması durumunda hemen aksiyon alınmasına dair süreçleri denetler. Depo yöneticisinin görev ve sorumluluklarından biri de depo çalışanlarının günlük operasyonlarını takip ve kontrol etmektir. Depodaki verimlilik hedeflerinin gerçekleştirilmesi için depo çalışanları ile birlikte bir çalışma sergiler. Depo içinde yer alan malzemelerin günlük, haftalık ve aylık raporlarını depo sorumlularından alarak, gerekli durumlarda yönetim ile paylaşır. Depo çalışanlarının araç ve taşıtları kullanma yeterliliği edinmesi için eğitimler organize eder. Depo sahasında güvenli, hijyenik ve sağlıklı bir çalışma alanı sağlanması için çalışanlarını yönlendirir. Ürün ve malzemelerin depo alanına giriş çıkış işlemlerinin düzenli ve kontrollü olarak yapılması konusunda depo sorumlularına talimat verir. Depo yöneticisi, çalışanlarının malzeme giriş ve çıkış, malzeme adedi ve cinsi konusundaki önemli verilerin ERP programlarına eksiksiz bir şekilde girmelerini bekler. Bu girdilere göre de depo sorumlularından malzeme raporlarına dair günlük veya haftalık olarak çıktı ister. Depo yöneticisi görev ve sorumlulukları arasında malzeme tedarik, satın alma gibi departmanlar ve depo birimi arasında etkili bir koordinasyon sağlamak da yer alır. Bununla birlikte yıl içerisinde gerekli durumlarda ambar personellerinin depodaki malzemelerin adedini ve kontrolünü sağlayabilmesi için sayım yapılması konusunda çalışanları koordine eder.

Depo Yöneticisi / Yönetmeni Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Depo yöneticisi nasıl olunur, sorusu; üniversitelerin Lojistik , Pazarlama, İşletme gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir şeklinde yanıtlanabilir. Teknik meslek liseleri de bu alanda çalışacak kişilerin eğitim alabileceği yerlerdir. Bu pozisyonda çalışmak için tecrübe şarttır. Bunların yanında depo yöneticisi olmak için kişilerin ambar, satın alma, malzeme tedarik, planlama gibi süreçler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bunun yanı sıra depo personelini yönetmek için liderlik, etkili iletişim ve ikna kabiliyeti gibi konularda bazı özel kurum ve kuruluşlardan eğitim alınabilir.

Depo Yöneticisi / Yönetmeni Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Depo yöneticisi olmak için her firma farklı bir şart arayabilir. Genel olarak bakılan detaylar şunlardır:

  • Lojistik, pazarlama gibi bölümlerden mezun olmak.
  • Depo yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak.
  • Depoların işletilmesiyle ilgili yasal süreçlere hakim olmak.
  • Veri tabanı yönetimi, elektronik tablo kullanımında yetkinlik sahibi olmak.
  • MS Office programları ve ERP programları iyi düzeyde kullanabilmek.
  • Ekip yönetimi ve motivasyonu sağlayabilecek olmak.
  • Problem çözme ve güçlü karar verme özelliklerine sahip olmak.
  • Sözlü ve yazılı iletişim kabiliyetine sahip olmak.
  • Organizasyon becerisine sahip olmak.

Depo Yöneticisi / Yönetmeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Üretim faaliyeti ya da perakendecilik sektörlerinin tümünde ambar alanı yer alır. Ambar içerisinde yer alan malzemelerin kaydının yapılması, adetlerin sayılması, ihtiyaç durumunda hemen sevkiyatının yapılması süreçlerinden sorumlu bir depo yöneticisi yer alır. Adayların işe alınması için belirlenen bazı koşullar vardır. Bu koşullar arasında en önem arz eden konulardan biri, adayların depo yönetimi konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmasıdır. Depodaki işleyişe hakim olan yöneticiler, depo çalışanlarının çalışmalarını ve kontrolünü daha verimli bir şekilde gerçekleştirir. Bu pozisyon için işe alım şartları arasında problem çözme kabiliyetine sahip olmak da yer alır. Depo alanına sıklıkla malzeme girişi ve çıkışının gerçekleşmesi, üretim departmanlarının malzeme talep etmesi, malzeme adetlerinin tutarlılık göstermesi sonucunda kaosa mahal vermemek için hızlı ve etkili bir şekilde problemlerin çözümü, depo yöneticisi tarafından yapılmalıdır. Depo yönetiminde önemli bir işleve sahip olan FIFO, LIFO, 5S, Kaizen gibi süreçlerin firmaya uygulanabilmesi ve denetleyebilecek bilgi ve beceriye sahip olması da işe alım koşullarından biridir. Depo çalışanları arasında verimli ve etkili bir koordinasyon sergilenebilmesi için aranan kriterlerden biri de ekibi iyi bir şekilde yönetebilmesidir. Depo yöneticileri özel lojistik firmalarında, üretim firmalarında ve perakende alanında çalışabilirler. Temel olarak depolama sistemine ihtiyaç duyulan tüm alanlarda bu pozisyonla karşılaşmak mümkündür. Gıda, tekstil, oyuncak, makine malzemeleri üretimi gibi sektörler bunlardan bazılarıdır. Depo yöneticisi maaşı; firmanın büyüklüğüne, yönetici kişilerin bilgi ve tecrübesine göre farklılık gösterir. Depo yöneticisi iş ilanları incelenerek farklı firmaların aradığı koşullar görülebilir. Depo yöneticisi olmak isteyen kişiler, Kariyer.net üzerinden yayınlanan ilanlara başvuru yapabilirler.