Eczane Elemanı Nedir?

Eczane Elemanı Ne Demek?

Eczane elemanı kimdir sorusuna şöyle cevap verilebilir; eczanelerde çalışan ve doktorlar tarafından düzenlenen reçetelerdeki ilaçları hastalara veren kişilerdir. Eczane, eczacı tarafından işletilen bir birimdir. Bu noktada eczanelerde, eczacıya yardım etmesi ve destek olması beklenen nitelikli personeller bulunmaktadır. Eczane elemanı nedir ya da eczane elemanı kime denir gibi sorular bu bağlamda değerlendirilmelidir. Eczane elemanı gerekli ilaçları alması konusunda hastalara yardımcı olan, eczacıların aracılığı ile gereken işleri tamamlayan ve gerektiğinde laboratuvarlarda çalışan kişilerdir. Eczane elemanlarının ilaç depolarında da çalışması mümkündür. İlaçlarla ilgili işlerin her aşamasında eczane elemanı yer alır. Eczanelerde müşterilere yardımcı olmak ve doktor tarafından verilen reçeteleri işlemek eczane elemanı sorumluluklarındandır.

Eczane Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Eczanelerde eczacı gözetiminde çalışan kişiler eczane elemanı olarak görev yapar. Eczane elemanı ne iş yapar ve görevleri arasında neler bulunur sorularını yanıtlamak için eczane elemanının görevlerine ve sorumluluklarına göz atmak gerekir. Bu sorumluluklar şöyle sıralanabilir;

  • Eczanede bulunan tüm ilaçların ve kimyasal maddelerin etiketlerini yapmak, fiyat kontrollerini sağlamak
  • Gelen ilaçların ambalajlarından çıkarılması, raflara dizilmesi ve kontrollerinin yapılması
  • Eczaneyi temiz tutmak ve ilaçların raflarını düzenli hâle getirmek
  • Tüm siparişleri teslim almak ve gidecek olan siparişleri göndermek
  • Tıbbi olan ve olmayan tüm malzemeleri siparişlere göre hazırlamak, temin edilme sürecinde rol almak
  • Müşterilere yardımcı olmak, reçetedeki ilaçları onlara teslim etmek ve ilaçların kullanım talimatlarını müşterilere iletmek

Eczane işletmelerinde çalışan ve eczacılara yardımcı olan kişiler ilaçlarla ilgili tüm işlerde aktif rol oynarlar. Eczane elemanları, eczane içindeki tüm ilaçları, araç gereçleri ve ekipmanları etkin şekilde kullanan ve iş sağlığı kanunları gereğince düzenleyen kişilerdir. Söz konusu sağlık olduğundan dikkat gerektiren mesleklerden biridir. Eczane elemanı olarak çalışan kişilerin mesleğin gerekliliklerini yerine getirerek işlerini yürütmeleri gerekir. Eczane elemanı nasıl olunur sorusuna doğru yanıt verebilmek için eczane elemanı olmak için gerekli şartlar nelerdir sorusunun cevabını incelemek gerekir.

Eczane Elemanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Eczane elemanı olmak için iki senelik bir bölüm olan Eczane Hizmetleri bölümünden mezun olmak gerekir. Eczane Hizmetleri bölümü Anadolu Üniversitesi ile birlikte Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde bulunur. Bu okulların Eczane Hizmetleri Bölümünden mezun olduktan sonra eczanelerde, eczane elemanı olarak çalışmak mümkündür. Aynı zamanda bu mesleği yapmak için eğitim alınabilecek kurslar da bulunur. MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür. Mesleki bir deneyime sahip olduktan sonra eczane elemanı iş ilanları seçeneklerini araştırabilir ve iş başvurusu yapmaya başlayabilirsiniz.

Eczane Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Eczane elemanı olmak isteyen kişilerin bir ön lisans bölümü olan Eczane Hizmetlerinden mezun olmaları ya da ilgili kursları tamamlamış olmaları gerekir. MEB onaylı Eczane Hizmetleri kursları bulunur ve gerekli bilgiler bu kurslarda öğrencilere verilir. Bu sayede siz de eğitim alarak eczane elemanı olarak çalışabilirsiniz. Bu noktada eczane elemanı maaş bilgileri de merak edilir. Ancak maaş miktarı çalışılan işletmeye ve kişinin bilgi birikimine, tecrübesine göre değişir. Bu nedenle iş görüşmesi yaparken çalışacak olan kişinin, maaşı ve çalışma şartlarını ayrıntılı bir şekilde konuşması gerekir. Eczane elemanı olmak için gerekli evraklar işveren tarafından kişilere bildirilir. Resmi evraklar dışında eczane elemanı olmak için gerekli birtakım şartlar bulunur. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Gerekli eğitimleri almış olmak ve tecrübe sahibi olmak.
  • İlaçlar hakkında bilgi sahibi olmak, müşterilere bu konuda yardımcı olmak.
  • İletişim becerisi gelişmiş bir kişi olmak.
  • Düzenli, temiz ve derli toplu kişiler olmak.
  • Eczane içerisinde bulunan makinelerin çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gerektiğinde bunların bakımlarını yapmak ve makineleri kullanmak.
  • Eczaneyi temiz tutmak ve eczacıya her konuda yardımcı olmak.

Eğer siz de eczane elemanı olmak istiyorsanız ve gerekli şartları yerine getirebiliyorsanız iş başvurusu yapmaya başlayabilirsiniz. Mesleğin gereklilikleri, görev ve sorumlulukları, maaş aralıkları gibi bilgilere kariyer.net üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eczane Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

İş alanı eczane olsa da çalışan, gerektiği zaman depo kısmında da çalışabilir. Ecza depoları ve eczaneler iş ilanları seçeneklerine göz atılarak iş başvurusu yapılabilir. Tüm beklentilerin, görev ve sorumlulukların işveren ve işçi arasında konuşulması ve buna göre işe başlanması gerekir. İlgili iş ilanları kariyer.net üzerinden incelenebilir. İlgili ilanlara başvurarak eczacı teknisyeni olma şansı yakalayabilirsiniz. Eczane elemanı işe alım şartları, çalışılan firmanın prensiplerine ve çalışma şekline bağlı olarak farklılık gösterebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
12.490 / Aylık
252 kişinin ortalama maaşıdır.
Benzer Meslekler