ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Konstrüktör ressam nedir sorusuna şöyle cevap verilebilir; kendisine verilen bilgi doğrultusunda işletmelerdeki metal döküm işlerinin tasarım işlemlerini gerçekleştiren, bilgisayar üzerinde çizim yapabilme yetkinliğine sahip olan nitelikli çalışanlara konstrüktör ressam denir. Mukavemet ve mühendislik konularına da büyük ölçüde hâkim olan ve firmalarda makine mühendisleri ile birlikte çalışan teknik eleman, konstrüktör ressam ne demek sorusunun yanıtıdır. Konstrüktör ressam, makine mühendisleri tarafından tüm teknik bilgilerin verilmesi hâlinde gerekli çizim işlemlerini gerçekleştirir.
Teknik bilgi ve beceri sahibi olan konstrüktör ressamların görevleri ve sorumlulukları şunlardır:
Sıralanan maddelerin bütünü konstrüktör ressam görev tanımı içerisinde yer alır.
Firmaların konstrüktör ressam pozisyonu için adaylarda aradığı başlıca kriterler şunlardır:
Konstrüktör ressam işe alımlarında teknik bilgi ve tecrübe sahibi olmak son derece önemlidir. Adayların üniversitede öğrendikleri tasarım programı, tüm işletmelerde kullanılan ortak bir program olmayabilir. Dolayısıyla konstrüktör ressam olmak isteyen kişiler, diğer tasarım ve modelleme programları konusunda da kendisini geliştirmeye açık olmalıdır. Bunun yanı sıra üniversite eğitimleri süresince endüstri firmalarında yaptıkları staj da işe alım konusunda adaylara öncelik sağlayabilecek etkenler arasındadır. Makine mühendisi ile koordine olarak çalışacak olan ressam, ekip çalışmasına da yatkın olmalıdır. Çizim işlemlerini gerçekleştirirken makineler ve parçaları arasında bir ilişki kurma konusunda analitik düşünme yeteneğine sahip olması beklenir. Parçaları gözünde canlandırabilmesi ve şekillendirdiği tasarımı programda kolay bir şekilde çizebilmesi de önemlidir. Konstrüktör ressam, işletmenin koşullarına göre yoğun bir tempoda çalışabilir. Dolayısıyla adayların mesaili ve vardiyalı bir şekilde çalışmayı kabul etmesi gerekir. Konstrüktör ressam, bağlı çalıştığı birimin yanı sıra diğer teknik departmanlar ile de koordineli olarak çalışır. Bu sebeple adayın iletişime açık olması, krizleri yönetebilmesi ve sorunlara hızlı bir şekilde çözüm bulabilmesi önemlidir. Konstrüktör ressam, imalat endüstrisinde, inşaat firmalarında, mühendislik danışmanlığı sağlayan sektörlerde çalışabilir. Konstrüktör ressam maaşları ise adayların teknik bilgi ve tecrübesine, performansına ve çalışacağı kurumun maaş politikasına göre farklılık gösterir. Konstrüktör ressam iş ilanları, Kariyer.net üzerinden incelenebilir.
Konstrüktör ressam nasıl olunur sorusuna şöyle cevap verilebilir; üniversitelerin Makine Resim Konstrüksiyon ve Tasarım bölümlerinden mezun olunmasıyla. Endüstriyel işletmelerde görev yapacak olan ressam, üniversitede aldığı eğitim doğrultusunda bazı teknik çizim tasarım programları hakkında bilgi sahibi olur. Çizim programları arasında yer alan Solidworks, Autocad, Catia, Autodesk gibi önemli modelleme araçları konusunda ileri seviye eğitim almak isteyen adaylar, bu alanda eğitim veren kurumlarda eğitim görebilirler. Özel eğitim veren kurumlar ya da sertifika programları ile mesleki bilgi sahibi olan adayların da bu pozisyonda çalışma imkânı vardır. Adayların pozisyonla ilgili deneyime sahip olması da işe alım süreçlerinde avantaj sağlayabilir.