Marka Yöneticisi / Yönetmeni Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Marka Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek? 2. Marka Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Marka Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Marka Yöneticisi / Yönetmeninde Olması Gereken ÖzelliklerMarka Yöneticisi / Yönetmeni Ne Demek?
Marka yöneticisi / yönetmeni, herhangi bir markanın yönetimini üstlenecek marka ekibini sevk ve idare eder. Marka yöneticisi / yönetmenleri, genellikle birden fazla markaya sahip olan şirketlerin bünyesinde çalışır.
Marka Yöneticisi / Yönetmeni Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Marka yöneticisi / yönetmeni, çalıştığı markanın ürün geliştirme ya da pazarlama gibi tüm alanlarını yönetmekle sorumludur. Marka yöneticisi / yönetmeni, altında çalışan diğer çalışanların hazırladığı raporları ve analizleri de gözden geçirmekle sorumludur. Bunun dışında marka yöneticisi / yönetmeninin görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır;
- Markanın büyümesini, daha kârlı hale gelmesini ve devamlılığını sağlamak için gerekli adımları atmak,
- Pazar araştırmaları yaptırmak,
- Pazar verilerine göre reklam, halkla ilişkiler ve diğer iletişim çalışmalarını değerlendirmek,
- Rutin veri akışını kontrol etmek ve gerekli raporları yönetime iletmek,
- Ürün ya da hizmetin, fiyatlandırılmasını belirlemek ve popülerliğini arttırmak,
- Marka geliştirme stratejilerini belirlemek,
- İletişim ve pazarlama konusunda verimliliği artırmak,
- Marka imajının geliştirilmesini sağlamak.
Marka Yöneticisi / Yönetmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Marka yöneticisi / yönetmeni olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İşletme, İktisat, Reklamcılık ya da Pazarlama gibi lisans programlarını tamamlaması gerekir. İlgili bölümlerden mezun olan kişiler, şirketlerin marka departmanlarında işe başlayıp tecrübe kazandıktan sonra marka yöneticisi / yönetmeni olmaya hak kazanır.
Marka Yöneticisi / Yönetmeninde Olması Gereken Özellikler
Marka yöneticisi / yönetmeni, neredeyse bir markanın tüm pazarlama işlemleri ile ilgilendiği için tüketici ya da kullanıcıların isteklerini anlayabilmelidir. Bunun için hazırlanan rapor ya da analizleri okuyabilmeli ve verilere ya da içgörülere göre pazarlama faaliyetlerini düzenleyebilmelidir. Bunun dışında marka yöneticisi / yönetmeninde bulunması gereken nitelikler şöyle sıralanır;
- Ekip çalışmasına uygun olmak,
- İyi derecede İngilizce bilmek,
- İkna kuramları, bütünleşik pazarlama ya da içerik pazarlaması gibi konulara hakim olmak,
- Markayı temsil edebilmek,
- Askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olmak.