calisananneŞirketlerin doğum iznine çıkan çalışanlarından vazgeçmeleri şirketlerin geleceğine zarar veriyor. Annelik izninde olan kadın çalışanların iş gücüne yeniden kazandırılması gerekiyor. 

Esnek çalışma alanları sağlayıcısı Regus tarafından yapılan araştırma, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 82’sinin doğum izninden dönen kadın çalışanlarını işe geri alınmadığını, bu şekilde şirketlerin önemli fırsatları kaçırdıklarını ortaya koyuyor.

Türkiye’de bulunan şirketlerin yüzde 64’lük bir kısmı kadın çalışanların şirketlere yetenek ve uzmanlıklar konusunda çok faydası olduğunu söylüyor.

Regus araştırmasının sonuçlarına göre;

Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 54’ü işe geri dönen annelerin uzaktan çalışma taleplerinin arttığını, yüzde 54’ü eve yakın çalışmanın önemli bir teşvik olduğunu, yüzde 44’ü ise iş seyahati yerine video-konferans imkanı tanımanın çalışan annelere yardımcı olacağını düşünüyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Regus Türkiye Ülke Müdürü Erim Denel, “Kadınların ekonomiye katılmamasının, bazı ülkelerde kişi başı GSYİH’nin yüzde 27’si kadar bir maliyete sebep olduğunu ve yönetimde daha fazla kadın olan şirketlerin daha fazla kar elde ettiğini ortaya koyan raporlar var. Şirketlerin çalışma politikalarını çalışan annelere göre uyarlamasının gerekliliği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Şirketler çalışan annelere değer vermekte tereddüt etmiyor, ancak doğum izninden dönen kadın çalışanlar, profesyonel ve kişisel görevlerini aynı anda idare etmenin imkansız olmasa bile oldukça zorlayıcı olduğunu fark ediyor. Bu sebeple her geçen gün daha fazla sayıda anne, şirketlerden esnek çalışma talep ediyor. Esnek saatler, eve daha yakın lokasyonlarda çalışma imkanı veya iş seyahati yerine video konferans seçeneği sunulması gibi teşvikler, çalışan annelerin istihdama yeniden kazandırılmasında ve çalışma alanlarını geleceğe taşınmasında büyük önem taşıyor” diyor.