İş yerinde farklı arkadaş grupları ele alınarak yapılan araştırmaya göre zeka ve kişilik özelliklerinden bağımsız olarak, sadece hızlı ve etkili cevap veren kişiler arkadaşları tarafından son derece karizmatik bulunuyor. Nesillerdir, “İyi düşün, doğru konuş” sözüyle büyüyen bir nesil için bu şaşırtıcı veri ne anlama geliyor? Teknolojinin hızlandığı günümüz iş dünyasında başarılı olma yolunda etkileyici olmak için hızlı düşünmek şart mı?

1

Queensland Üniversitesi’nden William von Hippel önderliğindeki bir akademisyen grubu, odağında küçük arkadaş gruplarının söz konusu olduğu bir araştırma yapıyor. Buna göre araştırmaya katılan adaylar, verilen zeka ve kişilik testlerini yanıtlıyor. Bunun yanı sıra katılımcılara genel kültür soruları da soruluyor: Örneği “En değerli mücevher nedir?” … Birbirleriyle etkileşim halinde geçirdikleri bu soru-cevap sürecinde son olarak adaylardan arkadaşlarını karizma ve sosyal beceri açısından da değerlendirmeleri isteniyor. Araştırma sonucu ortaya çıkan veriler ise şaşırtıcı.

Sonuçlara göre zekadan ve kişilikten bağımsız olarak sorulara en hızlı şekilde cevap veren adaylar sosyal beceri ve de özellikle karizma açısından en yüksek puanı alıyor.

Peki, düşünme hızı kişinin başkaları tarafından ne kadar karizmatik bulunduğunun gerçekten belirleyicisi midir?

Araştırma ekibinin başındaki Von Hippel soruyu şöyle yanıtlıyor: “Araştırmanın başında hızlı düşünenlerin karizmatik bulunacağını düşünüyorduk, nitekim öyle de oldu. Sanırım hepimiz az çok biliyoruz ki karizmatik insanlar genelde hızlı hareket eden kişiler. Size konuşurken kabul etmediğiniz, etmek istemediğiniz zor şeyler söyleyebilir. Ama bu durum o kadar hızlı gerçekleşir ki ister istemez etkilenirsiniz. Genelde sürpriz bir cevap verirler ya da duruma hızlı bir şekilde ifade edilen farklı bir bakış açısıyla yaklaşırlar. Böylece size içten içe “Şimdi ne olacak?” sorusunu sordururlar. Bu da sıklıkla o kişiyi karizmatik bulmak ya da hiç değilse ondan etkilenmek sonucuna neden olur.

Bu kişiler genelde sıkıcı olmayan ilginç kişilerdir. Espri anlayışları vardır. Bir şey dersiniz ve size hızlı bir espriyle dönerler. Genellikle esprili insanlar çok sevilir. Fakat burada öne çıkan en büyük etken hız. Tüm bu süreçlerin sizi şaşırtıp etkileyecek bir hızda gerçekleşmesi asıl farkı yaratıyor.”

2

Araştırmaya göre hızlı düşünenler sorulara 400 milisaniyede yanıt verirken, diğerlerinin 900 milisaniyede cevap verdiği ortaya çıkıyor. Aradaki sürenin çok az olduğu söylenebilir. Von Hippel burada hiç duraklamadan cevap vermenin önemine değiniyor. Sorulan soruya duraklayarak cevap vermek ve hızlıca ama içeriği dolu şekilde cevap vermek arasındaki fark, yarattığı etki açısından son derece farklı.

William Von Hippel iş dünyasında karizmatik olmanın hem çalışanlar hem de yöneticiler için neden önemli olduğu noktasına da değiniyor. Karizmatik liderlerin sempati topladığını, sempatinin de işleri kolaylaştırdığını belirten Von Hippel, “Bu tür yöneticiler değişime daha kolay yön verebiliyor ve çalışanları daha kolay etkileyebiliyor. Organizasyona ilham verebilecek kişiler karizmatik kişiler” diyor.

Karizmatik olmak için ne yapmak gerekiyor?

Peki, herkes karizmatik olabilir mi? Yoksa karizma karakterle bütünleşik ve öğrenilemeyen bir şey mi? Bu noktada araştırmacı Von Hippel’in sözleri önemli. Von Hippel, “Karizmatik olmak mümkün ama bunun riskli bir alan olduğunu bilmek gerekiyor. Karizmatik olmaya çalışmak itici olmakla da sonuçlanabilir. Sadece hızlı olmak adına verilen cevaplar karşınızdaki kişinin alınmasına ya da çok da anlamlı olmayan bir şey söylemenize de neden olabilir. Hızlı ve etkili cevaplar verebilmenin yolu pratik yapmaktan geçiyor. Alışkanlıkları değiştirmek kişinin elinde. Ama elbette tercih kişiye kalmış. Hızlı, dolayısıyla karizmatik olmak gibi bir derdim yok diyorsanız, bu da sizin yolunuz” diyor.